StoryEditorOCM
RegionalNASTAVAK ISTRAGE

Četvoricu Hrvata sumnjiče za šverc oružja i droge, među njima i Kerumov nećak! Procurili detalji velike istrage PNUSKOK-a, evo što su sve našli

Piše PSD
19. kolovoza 2022. - 16:20

Nakon što je u travnju ove godine policija razbila skupinu krijumčara kokaina iz Južne Amerike u Europu, kriminalističko istraživanje se nastavilo analizirajući detaljno njihovu komunikaciju preko platforme SkyECC. I kako to obično biva, uz opijate često ide i oružje pa je trag kriminaliste odveo i u drugom pravcu.

Prvoosumnjičenog Marka Grzunova (41) iz obrade s kokainom koji se trenutno još uvijek nalazi iza pritvorskih rešetaka, PNUSKOK u suradnji s USKOK-om i uz potporu Europola, povezuje i s krijumčarenjem marihuane te oružja. Tu isto nije bio sam. Kako doznajemo, među četvoricom muškaraca u nastavku istraživanja, nalazi se i Josip Kerum (32), nećak bivšeg gradonačelnika Splita Željka Keruma. Ekipu se tereti za počinjenje kaznenih djela zločinačkog udruženja, zloporabe droge i krijumčarenja oružja u sastavu zločinačkog udruženja.

U pretragama domova i drugih prostora pronađeni su razni dijelovi pištolja i pušaka, futrole i ostala oprema, razno streljivo, popisi dijelova oružja, streljiva i kripto telefona. Nađena je i veća količina novca, jedan omot s 290 grama smolaste materije nalik hašišu, 28 omota sa 12,9 kilograma marihuane, uređaji za pohranu memorije, mobilni uređaji i prijenosna računala.

image
MUP RH
image
MUP RH
image
MUP RH

Istražitelji sumnjaju da su se Grzunov i 29-godišnjak od 21. svibnja do 29. lipnja 2020. na području Hrvatske, Slovenije i Italije kontinuirano bavili prijevozom i preprodajom većih količina oružja i streljiva pa su u taj biznis povezali još nekoliko osoba. Svako je odrađivao svoje zadatke što se tiče prijevoza preko državne granice kao i daljnje preprodaje. Policija je uvjerena da je Grzunov bio zadužen za pronalazak kupaca oružja i streljiva te za pregovore i koordinaciju dostave, dok je 29-godišnjak bio zadužen za financiranje nabave oružja, preuzimanje i pronalazak vozača za prijevoz zabranjene robe. Uloga Keruma je, pak, sumnjaju dalje, bila pribavljanje potrebnog oružja i streljiva te osiguranje preuzimanja.

- Na taj su način najmanje jednom iz Hrvatske kroz Sloveniju do Italije za 50.000 eura prokrijumčarili 31 komad oružja među kojima je 20 automatskih pušaka. Također je prvoosumnjičeni najmanje dva puta, posredstvom 29-godišnjaka, tražio od sedmoosumnjičenog (Keruma op. a.) ponudu i cijene dostupnog oružja među kojima su bile automatske i jurišne puške, puškomitraljezi, snajper i protuoklopne rakete - otkrivaju iz USKOK-a.

Unosnog posla i zarade bilo je i s marihuanom u gotovo istom razdoblju. Naime, od 22. do 30. lipnja 2020. godine u Hrvatskoj, Španjolskoj I Francuskoj, ekipa je trgovala na veliko s marihuanom. Sumnja se da je 29-godišnjak povezao u zajedničko djelovanje 37-godišnjaka i više drugih, i dalje nepoznatih osoba, radi uspostave cjelokupne rute krijumčarenja marihuane iz Španjolske za Švedsku i druge zemlje EU pa je tako, najmanje u jednom navratu, prebačen 171 kilogram marihuane koju je 37-godišnjak preuzeo i ukrcao u teretnjak pod krinkom legalnog transporta, međutim na granici Španjolske i Francuske, policajci su ga zaustavili, pronašli drogu i uhitili.

Protiv Keruma i još dvojice ‘suradnika‘ USKOK je, nakon zaprimljene dopune policijske prijave, predložio sucu istrage Županijskog suda u Zagrebu određivanje istražnog zatvora.

Inače, ne bi li što uspješnije prokrijumčarili kokain iz Južne Amerike Grzunov je, sumnjaju istražitelji, od kolovoza 2020. do 13. travnja 2022. povezao u zajedničko djelovanje u Hrvatskoj, Nizozemskoj, Ekvadoru i Dominikanskoj Republici šaroliki spektar osoba. S nepoznatim osobama je dogovorio prvo nabavu kokaina, nakon čega je sa Zagrepčaninom Ivanom Stilinovićem (29) pronalazio podobne tvrtke koje trguju robom koja ima porijeklo u zemljama Južne Amerike. Stilinović je, pritom, imao i ulogu pronalaska osoba koje tim tvrtkama upravljaju pa je angažirao Tomislava Kljaića (30) kao zaposlenika tvrtke Samek d.o.o. koja uvozi i preprodaje banane te Amera Draganovića kao odgovornu osobu Amdre. A kilogram prošvercanog kokaina u konačnici ‘težio‘ je 30 tisuća eura.

Analizirajući njihovu komunikaciju preko aplikacije, policija je otkrila da je s bananama iz Ekvadora u kontejner ubačeno 42 kilograma kokaina a sve je početkom veljače 2021.ukrcano u prekooceanski brod Polar Columbi. Kad je brod doplovio u Rotterdam, primatelj banana temeljem ugovora tvrtka Sanek d.o.o. trebala je biti obaviještena o prispijeću tereta. No, 11. ožujka 2021. u konstrukciji dna kontejnera prilikom pregleda u luci, droga je otkrivena i zaplijenjena.

Na isti način, od kolovoza 2020. do 13. siječnja 2021. u kontejner s goveđom kožom u Dominikanskoj Republici je ubačeno 44 kilograma kokaina vrhunske čistoće. Paketi droge su se ušili u goveđu kožu, a kad je brod pristigao u luku Rijeka, 8. siječnja 2021. za kontejner su se pobrinuli Grzunov i ekipa. Preprodajom za najmanje 30.000 eura po kilogramu, novac su podijelili u nepoznatim omjerima.

Josip Kerum već nekoliko godina ima ozbiljnih problema sa zakonom

Josip Kerum već nekoliko godina ima ozbiljnih problema sa zakonom. Do sad je uhićen najmanje sedam puta, a posljednji je put to bilo u lipnju ove godine zbog posjedovanja dva pištolja, više komada streljiva te dijelova oružja.

Među kontinuiranim grijesima s druge strane zakona su upravo nedozvoljena posjedovanja oružja.

Za dio oružja je svojedobno kazao da je riječ o uspomenama iz Drugog svjetskog rata i koje je dobio od svoga djeda.

A padao je i zbog droge, točnije 15 kilograma marihuane koju je prevozio u Audiju A6.

20. travanj 2024 11:18