StoryEditorOCM
RegionalSTIGLA IZ ZADRA

Curici Ivi (12) su preminuli roditelji, a ona je nakon nesreće ostala invalid... Splitski KBC dobio je dirljivo pismo

Piše PSD
15. lipnja 2023. - 13:34

Da osmijeh i topla riječ mogu unijeti svjetlo u teške životne situacije iskusili smo svi. Posebno to znači kada se zateknemo kod liječnika, a još k tome kada se radi o djetetu s invaliditetom, vrijedi neprocjenjivo.

Zahvalu za upravo to iskustvo Kliničkom bolničkom centru Split uputila je gospođa Serafina Brešić, njegovateljica 12-ogodišnje djevojčice Ive koja je iz Zadra stigla u splitsku bolnicu na stomatološki zahvat.

Djevojčica Iva 80-postotni je invalid bez roditelja o kojoj skrbi baka Senka. Prošle godine preminuo joj je otac, a prije sedam godina u teškoj prometnoj nesreći majka. Tada petogodišnja Iva bila je u vozilu i jedva je preživjela, a život su joj spasili upravo liječnici KBC-a Split.

Iva treba 24-osatnu skrb, a brigu i ljubav pruža joj njegovateljica Serafina Brešić koja je ganuta tretmanom kojeg je Iva proteklih dana dobila u splitskoj bolnici. Među brojnim zdravstvenim poteškoćama, Ivi je bio potreban i stomatološki zahvat.

- Od prvog pregleda, preko obavljenog zahvata, do postoperativne njege - sve je bilo savršeno. S kojom su toplinom i ljubaznošću liječnici stomatolozi i anesteziolozi, kao i medicinske sestre dočekali Ivu, s kojom pažnjom i ljubavlju se prema njoj odnosili ja ne mogu vjerovati. Imali su razumijevanja i prema meni koja sam joj bila pratnja, sve su mi strpljivo objasnili. Želim da to svi znaju jer ste nam vratili nadu u ljudsku dobrotu - napisala je KBC-u Split gospođa Brešić, posebno pohvalivši dr. Ivanu Medvedec Mikić i dr. Maricu Anđić.

Njegovateljica Brešić je napomenula i da je ona godinama radila u Švicarskoj kao njegovateljica, no ovako nešto pozitivno i lijepo nikada nije doživjela.

U splitski KBC stižu pacijenti iz cijele Dalmacije

Program stomatološke sanacije osoba s invaliditetom i djecu s teškoćama u razvoju posebna je djelatnost koja se provodi u Zavodu za maksilofacijalnu kirurgiju KBC-a Split od rujna 2019. godine.

Multidisciplinarni tim liječnika i medicinskih sestara dva puta tjedno obavlja stomatološki zahvate u općoj anesteziji za osobe kojima se ti zahvati mogu pružiti samo na taj način, a ukoliko je, po procjeni specijaliste, slučaj hitan pacijent se odmah prima na odjel i zahvat se organizira isti dan.

Liječe se tu pacijenti iz Splitsko-dalmatinske, Šibensko-kninske, Dubrovačko-neretvanske i Zadarske županije.

image

Ekipa Odjelu za maksilofacijalnu kirurgiju koja skrbi i o dentalnom zdravlju djece: Danijela Kalibović Govorko, Livia Cigić, Marija Roguljić, Antonija Tadin, Lidija Gavić i Ivana Medvedec Mikić
 

Saša Burić/Cropix
09. svibanj 2024 10:19