StoryEditorOCM
RegionalPRETHODIO JASENOVCU

Dan sjećanja obilježen na centralnom velebitskom dijelu ustaškog logora smrti Gospić - Jadovno - Pag, te u uvali Slana na otoku Pagu

Piše Hina
25. lipnja 2023. - 18:04
Obiljezavanje Dana sjecanja na Jadovno 1941. godine i stradanje 40 tisuca zrtava u kompleksu logora smrti NDH Gospic - Jadovno - PagJure Miskovic/Cropix/Cropix

Srpsko narodno vijeće (SNV) s Koordinacijom židovskih općina Hrvatske, eparhijom Gornjokarlovačkom Srpske pravoslavne crkve i Savezom antifašističkih boraca i antifašista (SABA) Hrvatske organiziralo je u nedjelju obilježavanje Dana sjećanja na Jadovno 1941.

Dan sjećanja obilježen je na Jadovnom, centralnom velebitskom dijelu ustaškog logora smrti Gospić - Jadovno - Pag, koji je prethodio užasima Jasenovca, te u uvali Slana na otoku Pagu.

Komemorativni program počeo je na lokalitetu Šaranova jama, kod Gospića, a riječ je o jednoj od 19 bezdanih velebitskih jama u kojima su život izgubili brojni zatočenici i žrtve ustaškog režima.

Pored centralnog spomenika na Jadovnu vijence su položili potpredsjednica Vlade Anja Šimpraga, državni tajnik Ivica Poljičak, savjetnica premijera Sara Lustig, predsjednik SNV-a Milorad Pupovac, predsjednik SABA-e Franjo Habulin, glavni rabin Hrvatske Luciano Moše Prelević, bivši predsjednik Saveza Roma "Kali Sara" Veljko Kajtazi te ravnatelj Javne ustanove Spomen područja (JUSP) Jasenovac Ivo Pejaković.

Žrtvama su počast odali polaganjem vijenaca i predstavnici splitske VeDRA-e te veleposlanstva Austrije i Njemačke.Šimpraga je izjavila da Vlada ima dužnost i obavezu dolaziti i govoriti istinu o logoru Jadovno i zločinima koje je tamo počinio ustaški fašistički režim.

"Kompleks Gospić-Jadovno-Pag prvi je logor smrti na prostoru NDH, a progoni i ubojstva u ovom kraju počeli su 11. travnja 1941., samo dan nakon uspostave NDH", istaknula je.

O kompleksu Logora Jadovno zna se gotovo sve. "Iako je sam logor bio otvoren tek 55 dana, Slavko Goldštajn procijenio je kako je pobijeno oko 24.000 muškaraca, žena i djece, u najvećem broju Srba, Židova i Hrvata, a povjesničar Đuro Zatezalo procjenjuje i preko 40.000 ubijenih" rekla je Šimpraga.

Sjećanje na žrtve napola, zaboravlja se više od pola

Poručila je kako je tužno što nekima sva istraživanja i svjedočanstva nisu dovoljna, već konstantno negiraju smrti i stradanja koja su se dogodila na tim mjestima.

Habulin je izrazio nadu da će hrvatsko društvo smoći snage da se na pravi način suoči s istinom o Drugom svjetskom ratu.

"Ako mi i danas, 78 godina nakon završetka Drugog svjetskog rata, raspravljamo o ustaškom pozdravu ‘Za dom spremni‘, ako isticanje simbola ustaškog pokreta i dalje, usprkos povišenim kaznama, tretiramo kao prekršaj, onda je jasno da na branik istine trebaju stati svi kojima je stalo do Hrvatske i njene budućnosti", kazao je Habulin.

"Sjećamo li se dovoljno? Znamo li dovoljno? Sigurno ne. Poštujemo li ovo stradanje dovoljno? Sigurno ne. Da je tako, Habulin ne bi spominjao ‘Za dom spremni‘. Da je tako, nikad nigdje ni u kojoj situaciji u Hrvatskoj za taj pozdrav ne bi bilo mjesta. Sjećamo se napola, a zaboravljamo više od pola", rekao je Pupovac.

Podsjetio je da su komemoraciji žrtvama Jadovna 2010. prisustvovali predsjednik Srbije Boris Tadić i potpredsjednica Vlade Vesna Pusić, a 2011. je na Jadovom bio predsjednik Ivo Josipović.

"Sjećanja koja smo imali prije nepunih deset godina, nepunih trideset godina, dok smo bili na putu prema Europi bili smo više Europljani nego što smo danas. Tada smo bili mnogo bliži sjećanju na žrtvu nego što smo danas", poručio je.

27. travanj 2024 19:07