StoryEditorOCM
RegionalVIDEO: RADE ŠTO HOĆE

Danima se buka ne stišava: Zašto je Đorđe Gagić stavljen uz bok nagrađenim Obrovčanima Luki Modriću i Damiru Desnici? "Nismo znali za koga glasamo!"

Piše Lada Burčul
23. ožujka 2022. - 21:32

Luka Modrić i Đorđe Gagić su po svojim zaslugama jednako vrijedni i važni za Grad Obrovac; Luka je Nagradu Grada Obrovca za posebne zasluge dobio prije osam godina, a Đorđe prošli tjedan.

I najpoznatiji gluhonijemi nogometaš na svijetu, rođeni Obrovčanin Damir Desnica, nekadašnji reprezentativac i dobitnik olimpijske medalje, za svoje je zasluge dobio Nagradu Grada Obrovca iste godine kada i Luka Modrić.

Ako čitatelji ne znaju tko je Đorđe, koji je po zaslugama stao uz bok Modriću i Desnici, to je manja muka od činjenice da ni svi vijećnici Grada Obrovca, koji su o dodjeli nagrada glasali, nisu znali tko je Đorđe.

Ako vijećnici glasaju za ili protiv dodjeljivanja Nagrade Grada, na sjednici Gradskog vijeća, postavlja se pitanje kako nisu znali? Materijali za sjednicu dostavljaju se pet dana prije sjednice.

Nisu znali jer je točka o dodjeli nagrada bila samo navedena. Bez materijala, bez imena. Vijećnici nisu znali ni tko je predložen, sve do početka same sjednice. Tada je predsjednica Kluba HDZ-a u Gradskom vijeću Obrovca Đurđica Roupec pročitala obrazloženja za trojicu laureata. Tada su vijećnici prvi put čuli tko je uopće predložen. Nisu imali kad pitati ni tko je Đorđe, ni koje su mu zasluge, mogli su samo glasati protiv jer nemaju informacije. Dakako, oporbeni vijećnici. Sigurna većina koju HDZ-u u Obrovcu drži SDSS izglasala je laureate, a izjavu gradonačelnika Ante Župana (75) o zaslugama Đorđa Gagića donosimo i u videu.

- Nismo znali imena laureata sve do sjednice. Nagradu za stvaralački rad u turizmu dobio je Đuro Župan, a nagradu za stvaralački rad u prosvjeti dobio je Željko Modrić, ravnatelj OŠ Obrovac. Njegovo priznanje došlo je u trenutku kada je u školi najmanje učenika u povijesti. Treći dobitnik je bio Đorđe Gagić, "za stvaralački rad na području međuljudskih i međunacionalnih odnosa". Koji je to i kakav doprinos pojma nemam, a mislim da bih ja, koji sam duboko involviran u politički i društveni život zajednice, zasigurno morao barem čuti za nekoga tko je dobio nagradu za ovakvo nešto – kazao je oporbeni vijećnik Ivan Matić (MOST).

Vijećnik Ive Vrkić (HSLS) zdvojan je, jer, kako kaže, Đorđa Gagića poznaje od rane mladosti, generacija su.

- Nisu nam htjeli ni fotokopirati obrazloženje nagrade Gagiću. Je li to normalno? Samo nam je pročitano, no i tu se govorilo ono pozitivno, a onda je "izbrisan" dio koji počinje barikadama. Svi mi poštujemo Zakon o aboliciji i tu je sve jasno, ali drugo je pitanje dodjele Nagrade Grada. Ne možete dobiti tu nagradu samo zato što ste abolirani. Đorđe Gagić bio je na čelu "Dalmatinskih rudnika boksita", prešao je '95. u Srbiju, a kad smo mi ušli u oslobođeni Obrovac više ni jednog stroja tu nije bilo. Ako je bio direktor, imao je uvida u to. Ne razumijem zašto se i o tome ne govori – kaže Vrkić.

Vijećnik Vrkić je iz Beograda imao poziv gospodina čije je ime poznato i našoj Redakciji, a koji se nagledao strojeva "Dalmatinskih rudnika boksita" po okolici Beograda. Nazvali smo ga u srijedu i u detalje nam je ispričao gdje su strojevi "Dalmatinskih rudnika boksita", dovezeni iz Obrovca, bili raspoređivani po Srbiji.

Pred Vojnim sudom u Splitu je u lipnju 1992. godine podignuto 196 optužnica zbog kaznenih djela protiv Republike Hrvatske, što je kasnije "poravnao" Zakon o općem oprostu. Ostaje samo moralno pitanje oko dodjeljivanja nagrada za zasluge, kako je naglasio vijećnik Vrkić.

Nagrađenog Đorđa Gagića nazvali smo u srijedu tijekom dana više puta, no nije odgovorio ni na jedan naš poziv. Stoga ne znamo kako se osjeća kao laureat, uz bok Modriću, Desnici i drugim obrovačkim velikanima.

- Drago nam je da ste ušli u krug građana Grada Obrovca koji su dobili nagradu koju je prihvatila i politička i šira javnost – rekao je, pak, obrovački gradonačelnik Ante Župan (HDZ) uručujući plaketu Đorđu Gagiću.

Kako je poznato, HDZ u Gradskom vijeću Obrovca nema većinu, već mu je niz mandata osigurava SDSS iz čijih je redova i dogradonačelnik Stanko Mijić (76).

Donosimo video uručivanja nagrade:

image

Damir Desnica

Izvor: Novi list, uz dozvolu
24. ožujak 2023 20:33