StoryEditorOCM
RegionalPRISTIGLA 193 UZORKA

Degustacija mladih vina i maslinovih ulja „Nadin 2021": proglašeni šampioni! Donosimo listu i rangiranje svih sudionika...

Piše Zadarski.hr
4. prosinca 2021. - 17:41

- Berba 2021. godine je jedna od posebnijih i specifičnih zbog klimatskih uvjeta koji su bili u ovoj godini. Tu podrazumijevamo kasne proljetne mrazove, dugotrajne suše, visoke temperature i druge poremećaje (tuča). Sve navedeno je utjecalo na kvalitetu, prinose grožđa, kao i na same rokove berbe. Komisija je odradila ocjenu berbe kao i prethodnih godina metodom OIV-a do 100 bodova.

Pristiglo je 193 uzorka mladih vina berbe 2021. iz raznih krajeva Hrvatske i Bosne i Hercegovine. Bijela vina berbe 2021. (Debit, Pošip, Maraština i dr.) su uglavnom izraženih, čistih aroma, viših kiselina i dobrog tijela. U odnosu na 2020. godinu nešto je više vina sa ostatkom šećera (problemi u fermentaciji), kao i jedan dio vina sa etil-acetatom radi visokih temperatura. Crna vina berbe 2021. (Plavina, Merlot, Syrah, Cabernet Sauvignon i druge sorte) su dobrih aroma i tijela, te dobrih boja. Kao i kod bijelih vina, zbog specifične godine pojedina vina su imala ostatak šećera, sumporovodik i oksidaciju zbog usporene fermentacije te kašnjenja sa pretokom. Ukupni dojam berbe 2021. je da zbog same godine koja je specifična (niska temperatura, tuča, visoke temperature i suša) trebalo je više truda, znanja i pažnje oko samog grožđa, a kasnije i oko vina. Uz veću pažnju, rad, tehnologiju i konzultaciju sa strukom, bila bi bolja kvaliteta svih vina, pogotovo u ovoj teškoj 2021. godini - poručio je Ante Grubišić iz Ocjenjivačke komisije na tradicionalnoj 13. Degustaciji mladih vina i maslinovih ulja „Nadin - 2021“.

Šampion crnih vina: VINA VINKETA

Najbolja plavina: OPG RADOSLAV IVANEŽA, Zagrad

Šampion bijelih vina: OPG DRAŽINA, Pristeg

Najbolja maraština: ŽELJKO ŠKARA, ŠKABRNJA

Šampion maslinovih ulja: OPG MIODRAG DEŠA, Zadar

image
Degustacija mladih vina Nadin 2021.
image
Degustacija mladih vina Nadin 2021.
image
Degustacija mladih vina Nadin 2021.
image
Degustacija mladih vina Nadin 2021.
image
Degustacija mladih vina Nadin 2021.
19. travanj 2024 12:10