StoryEditorOCM
RegionalDAN SJEĆANJA

Delegacija Općine Vir i predstavnici županijske političke platforme Nezavisne liste, DSU, HNS i HSLS posjetili Škabrnju

Piše Kažimir Škrbić
18. studenog 2022. - 18:45

Povodom Dana sjećanja na žrtve Domovinskog rata i Dana sjećanja na žrtvu Vukovara i Škabrnje, delegacija Općine Vir s načelnikom Marinom Radovićem, predsjednikom Općinskog vijeća Općine Vir Antonijem Vučetićem, potpredsjednikom Rajkom Radovićem i posebnim savjetnikom u Općini Vir Kristijanom Kapovićem, sudjelovala je danas 18. studenoga na obilježavanju 31. obljetnice zločina u Škabrnji. Tog dana 1991. ubijena su u Škabrnji 43 hrvatska civila i 15 slabo naoružanih branitelja, a zločin su počinili pripadnici JNA, srpske paravojne snage SAO Krajine i dobrovoljačke skupine iz Srbije i Bosne i Hercegovine. Po okončanju napada Škabrnja je u potpunosti opustošena i spaljena, a cijeli je kraj bio miniran. Civili koji su bili pošteđeni kasnije su predani hrvatskoj strani u mjestu Pristeg, dok su muškarci zatočeni u kninskim logorima kasnije razmijenjeni. Kako su pokolji i progoni nastavljeni sljedećih dana, odnosno do oslobođenja u Oluji 1995., broj škabrnjskih žrtava povećao se na 86.

Pored načelnika Radovića, predsjednika Vučetića, potpredsjednika Radovića i posebnog savjetnika Kapovića, virskoj delegaciji pridružili su se vijećnici Županijske skupštine Zadarske županije i predstavnici političke platforme Nezavisne liste Zadarske županije, DSU, HNS i HSLS Milan Stojanov (predsjednik županijskog HNS-a), Marko Klanac (predsjednik županijskog HSLS-a) i Robert Pelicarić (predsjednik županijskog DSU-a). Načelnik Radović i predsjednik Vučetić sudjelovali su u Danu sjećanja u koloni prema mjesnom groblju svetog Luke kao predstavnici općina Zadarske županije, gdje su ispred Središnjeg križa zapaljene svijeće i položeni vijenci za škabrnjske žrtve.

Ovom su prilikom Virani i vijećnici Županijske skupštine iz političke platforme Nezavisne liste Zadarske županije, DSU, HNS i HSLS, pozdravili predsjednika Republike Hrvatske Zorana Milanovića, koji je bio prvi predsjednik Hrvatske koji je službeno došao na Dan sjećanja. Pored kraćeg druženja s predsjednikom Milanovićem, Virani su još bili u društvu potpredsjednika Vlade Republike Hrvatske i ministra mora, prometa i infrastrukture Olega Butkovića, saborskog zastupnika Arsena Bauka, državnog tajnika Ministarstva regionalnog razvoja i fondova Europske unije Šime Erlića, državnog tajnika Ministarstva mora, prometa i infrastrukture Josipa Bilavera, državnog tajnika Ministarstva turizma i sporta Tončija Glavine, bivšeg državnog tajnika u Ministarstvu poljoprivrede i zamjenika župana Zadarske županije Šime Mršića, gradonačelnika Grada Zadra Branka Dukića, pročelnika Ureda gradonačelnika Ante Ćurkovića, načelnika Općine Bibinje Šime Sekule, načelnika Općine Sukošan Ante Martinca, načelnika Općine Privlaka Gašpara Begonje, načelnika Općine Zemunik Donji Ivice Šarića, načelnika Općine Galovac Marina Gulana i drugih predstavnika jedinica lokalne samouprave u Zadarskoj županiji.

Program 31. obljetnice stradanja Škabrnje počeo je komemorativnim skupom na predjelu Ambar, odakle je krenula Kolona sjećanja – mimohod do Spomen-obilježja masovne grobnice gdje su članovi obitelji stradalih i pripadnici ratnih jedinica položili vijence. Misu za domovinu i poginule u župnoj Crkvi Uznesenja Blažene Djevice Marije predvodio je zadarski nadbiskup Želimir Puljić.

06. lipanj 2023 17:43