StoryEditorOCM
RegionalUŽIVO IZ VUKOVARA

Deseci tisuća ljudi u Vukovaru, velika kolona HOS-ovaca, ulicama ponovno odzvanja: ‘Za dom spremni!‘ Mladi Jastreb: ‘Političari, budite odgovorniji!‘

Piše Vijesti SD
18. studenog 2023. - 12:09

NOVO 12.02 - Paul Nicolier, brat Jean-Michela Nicoliera, francuskoga dragovoljca ubijenog na Ovčari, izjavio je u subotu kako je dolazak u Vukovar uvijek ispunjen emocijama i da je uvijek zadovoljstvo sresti se s ljudima u Vukovaru.

"Uvijek je zadovoljstvo susresti se s ljudima u Vukovaru", rekao je Nicolier dodavši da njegova majka zbog bolesti nije mogla doći.

Dan sjećanja na žrtvu Vukovara 1991. godine i 32. obljetnica stradanja toga grada u Domovinskom ratu ove se godine obilježava pod geslom "Vukovar, moj izbor i u dobru i u zlu", uzetog iz riječi vukovarskog dragovoljca, pripadnika HOS-a Jean-Michela Nicoliera, ubijenog na Ovčari 20. studenoga 1991. godine.

Njegov se lik nalazi i na plakatu ovogodišnjeg obilježavanja Dana sjećanja, a predstavljanje plakata podignulo je tenzije u političkoj javnosti zbog toga što je na njemu u geslu istaknuto slovo U.

"Što se tiče plakata, majci i meni je lijep, ali majka se nije slagala s načinom na koji ga je upotrijebio gradonačelnik Ivan Penava", rekao je Paul Nicolier.

 

NOVO 11:45 - Posljednji zapovjednik obrane Vukovara Branko Borković poručio je u subotu da bi političari na Dan sjećanja na žrtve Domovinskog rata i Dana sjećanja na žrtvu Vukovara i Škabrnje trebali zašutjeti jer ovo nije vrijeme kampanje.

"Očekujemo da ovo stvarno bude hodočašće mučenicima za domovinu, jer oni to jesu i da državni vrh poštuje postulate za koje smo se borili i da bude jedinstven i da to zajednički iskazuju na taj dan. Drugim riječima, političari neka zašute, ovo nije vrijeme kampanje", Smatra da bi političari trebali biti odgovorniji. "Ne malo, nego puno. Moraju biti odgovorniji prema onome što obnašaju. To je javna dužnost i obaveza prema narodu, a ne njihovi osobni interesi", poručio je.

Hodajući u koloni sjećanja prema Ovčari, Borković je rekao i da je radostan kada vidi masu koja je prepoznala i prepoznaje Vukovar kao središnje mjesto snage hrvatskog naroda, "i na neki način garancija da ćemo ući u obećanu zemlju i da će hrvatska mladost živjeti u onome za što smo se mi borili".

 - Posljednji zapovjednik obrane Vukovara Branko Borković poručio je u subotu da bi političari na Dan sjećanja na žrtve Domovinskog rata i Dana sjećanja na žrtvu Vukovara i Škabrnje trebali zašutjeti jer ovo nije vrijeme kampanje.

NOVO 11:05 - U Vukovaru je veliki broj ljudi, neke procjene govore o nekoliko desetaka tisuća ljudi. Formirala se i velika kolona HOS-ovaca, a nažalost ulicama odjekuje pozradv ‘Za dom spremni‘.

 

NOVO 10:20 - Predsjednik Hrvatskoga sabora Gordan Jandroković pozvao je u subotu iz Vukovara na dostojanstveno obilježavanje Dana sjećanja i komemoriranje žrtve Vukovara, Škabrnje i svih hrvatskih branitelja u Domovinskome ratu.

Hrvatska danas obilježava Dan sjećanja na žrtve Domovinskog rata i Dan sjećanja na žrtvu Vukovara i Škabrnje, a uoči klone sjećanja novinari su Jandrokovića u Vukovaru pitali za komentar različitih izjava i događanja proteklih dana u kojima se spominjalo i mogućnost da će biti dvije kolone.

Predsjednik Sabora rekao kako je bilo "puno toga rečeno što se nije trebalo izreći zadnjih nekoliko dana pa i tjedana" te naglasio kako je danas dan "kada zaista treba nastupati promišljeno, odgovorno i koncentrirati se ne obilježavanje sjećanja na žrtvu Vukovara, na žrtvu Škabrnje i na sve žrtve iz Domovinskog rata".

image

Gradsko poglavarstvo Vukovara

Vlado Kos/Cropix

"Danas je takav dan kad je Hrvatska ujedinjena, danas obilježavamo sve žrtve iz Domovinskog rata, a ponajprije žrtvu Vukovara i Škabrnje. Dakle, moramo biti dostojanstveni, moramo biti promišljeni i govoriti ono što danas treba reći, a to je da je Vukovar simbol hrvatske slobode, simbol hrvatskog stradanja, da je Vukovar bio grad koji je slomio velikosrpsku agresiju i nakon kojega su stvari krenule prema pobjedi u Domovinskom ratu", poručio je Jandroković.

Danas se trebamo prisjetiti svih žrtava koje su stradale u Domovinskom ratu, dodao je, trebamo se pokloniti žrtvi grada Vukovara, žrtvi njegovih stanovnika, iskazati poštovanje prema svima koji su poginuli, koji su stradali, koji su nestali.

"Danas ne treba govoriti o podjelama, bit će vremena za političke bitke, ali danas pozivam sve da budu dostojanstveni, da s dignitetom obilježimo ovaj važan dan hrvatske povijesti", ponovio je.

Novinari su ga pitali ima li odgovornosti političara "za to što se dijeli nacija na ovakav dan, a Jandroković je odgovorio kako "svatko postupa po svojoj savjesti" te da svatko "mora odgovarati za ono što čini i što izgovara".

image

Gordan Jandroković

Ivan Peric/Cropix

Dan sjećanja na žrtvu Vukovara 1991. ove se godine obilježava pod geslom "Vukovar - moj izbor i u dobru i zlu", za koje su uzete riječi francuskog dragovoljca i vukovarskog branitelja Jeana Michela Nicoliera, ubijenog na Ovčari.

Program je počeo u 10 sati u dvorištu Bolnice ‘‘Dr. Juraj Njavro‘‘, nakon čega Kolona kreće na 5,5 km dugu hodnju ulicama do Memorijalnog groblja.

Prigodnom programu "Vukovar - moj izbor i u dobru i u zlu" uz sudjelovanje Klape "Sveti Juraj" Hrvatske ratne mornarice, Najboljih hrvatskih tamburaša i glumca Darka Milasa, uz velik broj okupljenih domoljuba pristiglih iz cijele Hrvatske i okolnih država te sudionika obrane grada 1991. godine nazočni su i predsjednici države, Hrvatskog sabora i Vlade Zoran Milanović, Gordan Jandroković i Andrej Plenković.

Također tu su i posljednji zapovjednik obrane Vukovara Branko Borković, brojni ministri u Vladi, apostolski nuncij u Republici Hrvatskoj nadbiskup Giorgio Lingua, koji će na Memorijalnom groblju žrtava iz Domovinskog rata predvoditi svetu misu, nadbiskup i metropolit đakovačko-osječki Đuro Hranić, vukovarski gradonačelnik Ivan Penava, župani hrvatskih županija predvođeni vukovarsko-srijemskim županom Damirom Dekanićem, saborski zastupnici i predstavnici političkih stranaka te drugi uglednici iz Premijer Andrej Plenković poručio je u subotu u povodu obilježavanja Dana sjećanja na žrtvu Vukovara i Škabrnje kako hrabrost hrvatskih branitelja i svih onih koji su dali živote za slobodu Hrvatske obvezuje da štitimo dignitet Domovinskog rata i radimo za boljitak Hrvatske.

image
Ivan Peric/Cropix
image

Andrej Plenković, Tomo Medved.

Vlado Kos/Cropix

"Obilježavajući Dan sjećanja na žrtve Domovinskog rata i Dan sjećanja na žrtvu Vukovara i Škabrnje odajemo počast hrvatskim braniteljima i svima koji su dali živote za slobodu Hrvatske. Njihova hrabrost obvezuje nas da štitimo dignitet Domovinskog rata i radimo za boljitak Hrvatske", objavio je Plenković na društvenoj mreži X.

Po dolasku u Vukovar premijer je rekao:

- Vukovar je itekako propatio u Domovinskom ratu, koji je mirno reintegriran u siječnju 1998. Otada se razvija i ulaže se u Vukovar i svaka Vlada, a naša posebno, učinila je maksimalne napore kad je riječ o ulaganjima u komunalnu infrastrukturu, zdravstvo i školstvo. Naša je zadaća da maksimalno vodimo računa o Vukovaru, a posebno o hrvatskim braniteljima i da iskažemo poštovanje žrtvama velikosrpske agresije koja je svoje najgore izdanje dobila 1991. godine - poručio je Plenković, prenosi N1.

- Svi hrvatski branitelji zaslužuju poštovanje, i pripadnici HOS-a su branili Hrvatsku, rekli smo to nebrojeno puta. Najvažnije je da Vukovar ne smije biti mjesto podjele - rekao je na pitanja o HOS-u.

- Oni su svoju odluku donijeli - kaže na pitanja o tome da njegovi koalicijski partneri, SDSS, ove godine nisu došli u Vukovar. - Predstavnici SDSS-a su više puta bili u Koloni - kaže i dodaje da ne vidi što se promijenilo otada do danas.

S Penavom se, kaže, pozdravio na dolasku.

- Ta komunikacija, kad je riječ o meni ili vladajućoj stranci, je uvijek u mom madnatu dobronamjerna, pristojna i kulturna, a ako nas netko vrijeđa i napada, onda odgovaramo kaže.

image

Željko Reiner, Andrej Plenković, Branko Borković, Gordan Jandroković, Zoran Milanović

Vlado Kos/Cropix
image

Tomislav Tomašević

Ivan Peric/Cropix
image

Okupljanje prije kolone sjećanja

Ivan Peric/Cropix

Prošle su već 32 godine od sloma obrane Vukovara u Domovinskom ratu, a sjećanje na te dane ni danas nije izblijedjelo u kolektivnoj svijesti hrvatskog naroda, napose Vukovarki i Vukovaraca, koji ove dane proživljavaju s posebnim emocijama. Osobito se to odnosi na sve one koji i danas tragaju za svojim najmilijima, jer se još čak 374 osobe s područja Vukovara i prigradskih naselja vode kao nestale.

I ovogodišnja, inače jubilarna 25. Kolona sjećanja, na žalost dolazi u sjeni političkog sukoba između Domovinskog pokreta i HDZ-a, koji su Dan sjećanja na žrtvu Vukovara pretvorili u međusobno odmjeravanje mišića uoči superizborne godine i zauzimanje bolji startnih pozicija za sve izbore koji slijede.

Nije, doduše, isto kao što je bilo one tužne 2013., kad je tadašnje vodstvo HDZ-a uz pomoć Stožera za obranu hrvatskog Vukovara izazvalo ružnu podjelu Kolone sjećanja na dvije, pri čemu je tadašnji državni vrh predvođen predsjednikom države Ivom Josipovićem i Vlade Zoranom Milanovićem izoliran živim zidom od ostatka Kolone.

No, ove godine imamo dva plakata za događaj koji bi trebao emitirati jedinstvo naroda. Prvi su plakat predstavili iz Grada Vukovara. Gradonačelnik Ivan Penava, ujedno i šef DP-a, predstavio je plakat ne kojem je fotografija Jeana-Michela Nicoliera, Francuza koji se 1991. uključio u obranu Hrvatske te je kao pripadnik HOS-a došao u Vukovar, ostao do kraja i na kraju pogubljen na Ovčari, a ostatci mu do do danas nisu pronađeni.

image

Ivan Penava

Vlado Kos/Cropix

Tu je i njegova izjava: "Vukovar je moj izbor i u dobru i u zlu" u kojoj je slovo ‘u‘ napisano većim fontom od ostatka izjave, ali uklopljeno u isti font kojim je ispisano ime Vukovara. Penava je tada najavio i kako će Kolonu ove godine predvoditi HOS-ovci. Politički suparnici, a ponajviše HDZ odmah su ga prozvali da politizira na žrtvi Vukovara, a Vijeće za domovinski pijetet, mir i razvoj, kao tijelo Vlade, odgovorilo je drugim plakatom.

Tužna je to činjenica i istina na kojoj su pali svi. Ostaje sa samo nadati da će svi ti prijepori danas ostati po strani i da se nitko neće usuditi dodatno uprljati Dan sjećanja na žrtvu Vukovara, da će ovim važnim danom, u kojem se u Vukovaru očekuje možda i 100.000 ljudi, dominirati dostojanstvo, ponos i uvažavanje.

27. travanj 2024 20:46