StoryEditorOCM
RegionalTRAGEDIJA NA A1

Detalji nesreće kod Dugopolja: u Puntu poginula splitska profesorica geografije. Je li problem bio u signalizaciji?

Piše Marko Didić/SD
17. lipnja 2023. - 11:52

U prometnoj nesreći koja se dogodila sinoć oko 21.10 sati na autocesti A1 u blizini čvora Dugopolje u smjeru Dubrovnika poginula je ugledna splitska profesorica geografije. O njoj bivši učenici imaju samo riječi hvale, a kada su doznali njen identitet nisu se mogli smiriti od šoka i tuge.

Profesorica je predavala u jednog splitskoj gimnaziji a u trenutku nesreće je bila u srebrnom fiat puntu samo još nije potvrđeno da li je bila vozač ili suvozač. Preminula je na mjestu događaja. Nesreći je prethodio sudar dva osobna automobila i teretnog vozila,a tko je krivac za nesreću znat će se tek nakon priopćenja policije koja s tim ne žuri iako je očevid već gotov s obzirom da slučaj vodi i koordinira državno odvjetništvo.

Očevici događaja govore da je problem bio nejasna signalizacija, a na to je u tekstu naše kolegice Katarine Marić Banje utvrdio i Ivica Radović iz Orebića dva dana prije ove tragedije.

Kada je s Pelješca danas oko 18 sati stigao do Dugopolja namjeravajući napustiti autocestu, na izlazu za Split ga je dočekala tabla s prekriženim natpisom.

- Zatvorili su izlaz bez ikakve obavijesti. Znači kada idete iz Dubrovnika ne možete izaći na Dugopolju već morate produžiti do Vučevice.

Pazite, ja tjedno idem iz Orebića za Split jedan do dva puta i cesta mi nije nepoznata, ali je čak i meni ovaj nenadani zaobilazni pravac bio nezgodan. Vozite negdje 15-ak kilometara dulje i pred Vučevicom imate malu, jedva vidljivu tablu "Split".

Godišnje napravim od 50.000 do 60.000 kilometara, pa mi je opet bilo konfuzno, jer nisam znao da moram ići okolo do pred samom tablom. Onaj momenat kada si prošao ni ne znaš što se događa. A pazite, ja sam domaći, a zamislite strance.

To je stvarno sramotno da nisu u stanju informirati vozače, a koji je razlog zatvaranja mogu samo nagađati. Znam da sam u suprotnom smjeru vidio postavljene stupiće i bagere koji su stajali 15-ak dana kada god bih prošao.

Radni strojevi se nisu makli s mjesta tako da se ne odvijaju nikakvi radovi. Osim toga, ako su ih i planirali, znamo da ljeti nastupa zabrana - žučno je pričao naš sugovornik.

Ako ste mislili u Dugopolju sići s autoceste, prevarili ste se: ‘Nisam vjerovao što vidim!‘, javlja vozač iz Orebića

Prema informacijama iz Hrvatskih autocesta, od 14. do 30. lipnja zbog radova dogradnje čvora Split za sav promet zatvoren je izlazni krak čvora Split, odnosno korisnici koji idu iz smjera Dubrovnika ne mogu izaći na NP Dugopolje izlaz Split. Promet je preusmjeren u čvoru Bisko. Što je uzrok sudara nije poznato, no naši sugovornici i svjedoci nesreće ističu kako signalizacija nije jasno ukazivala da se promet u te dvije trake odvija dvosmjerno.

02. svibanj 2024 01:39