StoryEditorOCM
Regional‘PALA‘ 22 KG ‘TRAVE‘

Detalji zapljene na Klisu: zaustavljen je sumnjivi Audi, a onda je stigao iskusni Balto; evo gdje je droga bila skrivena

Piše Vladimir Urukalo/SD
11. siječnja 2024. - 11:59

Splitska policija odnosno inspektori Službe kriminaliteta droga u srijedu nešto iza 14 sati u Klisu zaustavili su osobno vozilo marke Audi A7, nikšićkih registarskih oznaka,kojeg je vozio Dejan B., 60-godišnji državljanin Crne Gore. Nakon što su ga policajci zaustavili, a zbog sumnje da bi u njegovom vozilu mogla biti skrivena droga, doveden je belgijski ovčar Balto, službeni policijski pas za detekciju droga koji je reagirao na prisutnost narkotika.

Naravno, nakon toga Crnogorac je zadržan dok se nije ishodio nalog za pretragu od suca istrage splitskog Županijskog suda, a onda je obavljena temeljita pretraga vozila. U posebno izrađenom prostoru u naslonjaču stražnjih sjedala pronađeno je 20 paketa omotanih smeđom ljepljivom trakom u kojima se nalazilo gotovo 22 i pol kilograma marihuane.

Budući da se cijene kilograma marihuane na tržištu u posljednje vrijeme kreću na oko dvije do tri tisuće eura, logično je zaključiti da je vrijednost zaplijenjene marihuane oko 50 tisuća eura.

Vozač iz Nikšića uhićen je i nakon dovršene kriminalističke obrade je predan pritvorskom nadzorniku, a nema sumnje da će tijekom četvrtka ili petka biti priveden na ODO te pred suca koji će odlučivati o određivanju istražnog zatvora. Naravno, ako mu dežurni tužitelj ODO-a takav prijedlog i podnese.

image
PU SD

Nije ovo prvi put da Balto ima posla sa crnogorskim krijumčarima narkotika. Tako je krajem listopada prošle godine u kamionu slovenskih registarskih oznaka koji je zaustavljen na Dalmatini, na području Blata na Cetini, nanjušio drogu skrivenu u prikolici Mercedesa. Tada je otkriveno 30 paketa sa ukupno 33,7 kilograma marihuane, a uhićeni su vozač S.S. (41) i njegov suputnik S.K. (40) te je kod obojice pronađeno po tri tisuće eura gotovine, kao i tri rezervna mobitela.

Spomenimo i slučaj s kraja kolovoza 2021. godine kada je "Balto" nanjušio kokain u "VW passatu" crnogorskih oznaka kojeg su njegove ljudske kolege zaustavile na autocesti na odmorištu Sitno u općini Prgomet.

Vozio je 28-godišnji Crnogorac Nemanja Rončević, a prilikom pretrage policijski je par reagirao na pristunost droge koje se nalazila u posebno preuređenom skrovištu iza instrument table. Detaljnom pretragom policija je pronašla dva PVC paketa s preko dva kilograma i 200 grama kokaina vrijednog oko 200 tisuća eura. Nekoliko mjeseci kasnije Rončević je na splitskom Općinskom sudu zbog krijumčarenja kokaina nepravomoćno osuđen na dvije godine i 9 mjeseci zatvora te mu je izrečena i novčana kazna od preko 13 tisuća eura.

Nemanju je branio agilni splitski odvjetnik Vinko Gulišija, specijaliziran za najteža kaznena djela, a upravo je on preuzeo i obranu uhićenog 60-godišnjeg Nemanjinog sunarodnjaka.

- Preuzeo sam obranu, još nisam vidio svog klijenta i čekamo ispitivanje od strane Državnog odvjetništa. Nakon toga ćemo vidjeti kako ćemo dalje postupati ovisno o tome kakvi budu prijedlozi ODO-a prema sucu istrage - kratko nam je komentirao odvjetnik Gulišija.

28. travanj 2024 01:15