StoryEditorOCM
RegionalANALIZA 

Devet ključnih pitanja vezanih uz slučaj Mateja Periša: Tko je snimao ‘objekt‘ u Savi i zašto je uopće otrčao od društva?

Piše Dušan Miljuš/JL
12. siječnja 2022. - 21:42

Trenutak izlaska Mateja Periša iz kluba "Magacin" odnosno "Gotik" kako se nekad zvao, te je li on "objekt" u Savi uz razlog zbog kojeg bi ušao u vodu i dalje su ključne nepoznanice potrage za 27-godišnjim Splićaninom, analizira Jutarnji list.

Kako odmiču dani potrage, a danas je 13. dan otkako se u noći 31. prosinca odvojio od društva i nestao sada su mnoge stvari jasnije.

1. Izlazak iz Beton hale - razjašnjeno vrijeme, ali zašto je otišao?

Prema rekonstrukciji koju je danas iznio istražitelj iz MUP-a Srbije, a na temelju snimki nadzornih kamera s okolnih objekata, Matej kreće iz Gotika u 1.43. Te snimke izdvojene iz stotina sati snimaka nadzornih kamera MUP Srbije je danas prvi puta objavio i na početku snimke vide se siluete još dvije osobe pokraj kojih Matej protrčava i nastavlja kretanje Karađorđevom ulicom. To nije jedina osoba čije je kretanje provjeravano.

image
Mup Srbije

2. Odbačena verzija da ga netko progoni

Na pokazanoj snimci, ali i na nadzornim kamerama provjeravano je bježi li možda Matej od nekoga. O tome se dosta spekuliralo, a naročito nakon što je Veljko Mijailović, predsjednik Sindikata policije Srbije iznio saznanje o tragovima konzumacije opijata u apartmanu. To je pojačano i iskazima svjedoka o konzumaciji kokaina nekih gostiju "Gotika" kritične noći. Policija je već u nedjelju razgovarala s osobljem kluba i osiguranjem. Na snimkama se vidi da Matej ne tetura, trči ravnomjerno i usmjereno.

3. Utvrđen identitet u 1.44h - prepoznao ga otac

Danas pokazana snimka potvrđuje ono što je Nenad Periš otkrio za "Jutarnji list". Prema kvaliteti nekih snimaka nedvojbeno je prepoznao svoga sina. Istražitelj otkriva da je to svega snimka u boji nadzorne kamere koja snima Mateja kako trči u 1.44h. Pojavile su se i snimke mladića i djevojke, ali je policija vrlo brzo bila načišto da ta snimka nema veze s Matejevim nestankom. Matej nastavlja kretanje ka Brankovom mostu, prolazi ga.

image
matej periš
Zvonimir Barisin/Cropix

4. Taksist ga odbio zbog ranije zakazane vožnje

Matej pokušava zaustaviti taksi. Prilazi na stražnja vrata koja taksist blokira. To je jedina interakcija kroz njegovo kretanje snimljeno nadzornim kamerama. Taksist u izjavi policiji navodi da ga je odbio zbog zakazane vožnje. Njegova izjava provjerena je i u dispečerskom centru taksi operatera. Ništa nije sporno u njihovoj komunikaciji.

5. Travnička - braće Krsmanović. I dalje trči sam

Nakon susreta s taksistom na temelju snimki više kamera nedvojbeno je ustanovljeno da se Matej Periš kreće sam. Ulica je dosta dugačka, kadar u uglu jedne kamere lovi njegovu siluetu. Isključuje se mogućnost da se vraća niz Travničku ili u Ulicu braće Krsmanović. Policija nedvojbeno utvrđuje da ga nitko ne prati i da se i dalje kreće sam.

6. Kamera na Savanovi - sat ostao na ljetnom vremenu

Razjašnjena je i dilema koliko dugo Matej trči. Spekuliralo se o tome da se kretao više od sata, ali smo napomenuli još na početku potrage da vrijeme ne mora biti točno podešeno. Sada je beogradska policija to i potvrdila. Na receiveru snimača ostavljeno je ljetno vrijeme 2.50h, ali zapravo je 1.50h. Perimetar kamere usmjeren je na restoran Savanova, ali perimetar kamere hvata i osobu za koju policija nedvojbeno utvrđuje da je Matej Periš. U kutu kamere vidi se da se Matej hvata rukama i nešto preskače. Kamere dalje prate njegovo kretanje iza restorana uz živu ogradu, nastavlja ka šetalištu i rijeci, a to snima kamera 7.

7. Nema ga u drugim dijelovima grada

Paralelno s provjerama kamera koje ga snimaju na savskoj Promenadi provjeravaju se i kamere kako bi se ustanovilo je li se Matej kretao prema središtu grada. Tu se prvi puta navodi snimka objekta koji se kreće u Savi što se poklapa sa lociranjem signala Matejeva mobitela. Snimka objekta u Savi je iz Beton hale, u pozadini se vide Tramvajski i Brankov most.

image
Mup Srbije

8. Tko je snimao 'objekt' u Savi

Ustanovljeno je i da je snimka s mobitela na kojoj se čuju glasovi autentična i nastala te noći. Tko ju je snimio i zašto nepoznato je. To je indicija policiji da pretražuje i Veliki ratni otok, obje obale Save i Dunava, te dalje nizvodno uz ušće Save u Dunav i dalje niz Dunav.

9. Misterij - gdje je mobitel i gdje je Matej

Unatoč potrazi sa psima, sonarima, roniocima, termovizijskim kamerama, dronovima, svakodnevnom obilasku terena i pretrazi obalnog dijela rijeka i terena, zbog slabe vidljivosti u vodi dosad nije nađen ni mobitel, a niti lociran i pronađen objekt koji pluta rijekom Savom. Hrvatska policija ponovo će razgovarati s njegovim prijateljima iz Splita. Zašto je otišao, ključno je pitanje koje će im postaviti. Sve ostalo je manje više jasno.

image
Mup Srbije
image
Tom Dubravec/ Cropix
26. travanj 2024 18:56