StoryEditorOCM
RegionalFOTOGRAFIJE KOJE SU ŠOKIRALE REGIJU:

Devet sezonaca spava u bivšem butiku bez klime i tuša, a poslodavcu ne prijeti nikakva kazna

Piše JL
6. kolovoza 2018. - 11:44
makarska1

Fotografije koje je objavila Makarska kronika pokrenule su lavinu komentara u cijeloj regiji. Na njima se vidi kakav je smještaj u Makarskoj dopao devetoricu sezonskih radnika iz Ljubuškog u susjednoj Bosni i Hercegovini.

Lokacija je elitna, nekoliko koraka od središnjeg makarskog Trga Tina Ujevića. No uvjeti smještaja daleko su od ekskluzivnog.

Makarska, 050818.
Privatni smjestaj u Makarskoj za radnike koji rade u sezoni.
Foto: Makarska kronika

Makarska kronika / CROPIX

 

Devet “poljskih” ležajeva nagurano je u 70 kvadrata bivšeg butika “Moda”. To znači da se s ulice izravno ulazi u spavaonicu, a sanitarni čvor prilagođen je dnevnom radu trgovkinja: jedan umivaonik i jedna wc školjka. Bez klime, kupaonice, zastora, ormara...

Devetorica sezonaca nakon odrađene smjene konobara, pizza majstora i zaštitara u kasnim noćnim satima, umjesto pod tuš, idu u sablažnjivi prostor koji su sami klimatizirali tako da su otvorili prednja i stražnja vrata kako bi ušlo barem malo svježeg zraka. Ujutro, kad ustanu, u spavaonicu im vire zbunjeni Makarani i njihovi gosti.

Makarska, 050818.
Privatni smjestaj u Makarskoj za radnike koji rade u sezoni.
Foto: Makarska kronika

Makarska kronika / CROPIX

 

Prostor je u vlasništvu Srđana Mrkušića, a radnicima je gazda Milijan Zlopaša, koji dva metra od mora na gradskoj plaži ima golemo kameno zdanje s ugostiteljskim objektom, stanovima, apartmanima, poslovnim prostorima.

- Iskreno, nije prostor baš primjeren za tu svrhu, niti sam ja znao da će Zlopaša u njega smjestiti devet kreveta, ali imaju umivaonik, a nekidan sam im kupio i tuš, samo fali paravan da ih ljudi ne gledaju. I klima. Sve sam iznajmio u skladu sa zakonskim propisima, a prostor sam prijavio za smještaj zaposlenika. Sa Zlopašom sam uredno potpisao ugovor o dvomjesečnom najmu i s moje je strane sve po Zakonu - kaže Mrkušić.

Makarska kronika

 

Milijan Zlopaša bio je manje otvoren.

- Kakav prostor, koji radnici, nisu to moji radnici, kakav ugovor o najmu... - počeo je Zlopaša.

- Znači, nisu to vaši radnici i niste potpisali nikakav ugovor niti znate o čemu pričamo? Hajde, probajte se sjetiti...

- Ako se sjetim da su to moji radnici i da sam unajmio prostor bivšeg butika za njihov smještaj, javit ću vam. Zapravo, intenzivno ću razmišljati o tome jesu li to moji sezonci - kaže gazda.

Makarska, 050818.
Privatni smjestaj u Makarskoj za radnike koji rade u sezoni.
Foto: Makarska kronika

Makarska kronika / CROPIX

 

Tko može sankcionirati gazdu sezonaca i vlasnika prostora? Komunalni redari ističu kako pod njihovom ingerencijom nije ulazak u privatne prostore.

- Strašna situacija. Zlopaši i tvrtkama angažiranima na gradnji zgrade na plaži samo smo ovoga ljeta zbog kršenja gradske odluke o zabrani izvođenja sezonskih radova ispisali 60 tisuća kuna. Ali u ovom smo slučaju nemoćni - rekli su redari. Nemoćna je i Turistička zajednica Makarske.

- Šokirana sam nehumanim uvjetima u kojima radnici borave, i to u centru Makarske. Ovo je velika, nedopustiva sramota koju treba prijaviti Carini - izjavila je direktorica TZ-a Makarske Hloverka Novak-Srzić.

Makarska kronika

 

19. travanj 2024 06:21