StoryEditorOCM
RegionalKAKO IH NIJE SRAM?!

Dio trgovaca koristi epidemiju i diže cijene: Državni inspektorat njih 14 uhvatio u prekršaju, poskupjeli su dječju hranu, pelene, brašno, vodu...

Piše Slobodna Dalmacija
20. ožujka 2020. - 12:59

Na temelju Odluke Vlade Republike Hrvatske o iznimnim mjerama kontrole cijena za određene proizvode i Zakona o iznimnim mjerama kontrole cijena a koja je stupila na snagu 16. ožujka 2020. godine, tržišni inspektori Državnog inspektorata su od 17. ožujka 2020. godine u inspekcijskim nadzorima subjekta koji obavljaju registriranu djelatnost proizvodnje i trgovine na području Republike Hrvatske (gospodarski subjekti).

Navedenom Odlukom i Zakonom propisane su prekršajne mjere (kaznit će se pravna ili fizička osoba u iznosu od peterostrukog do dvadesetorostrukog iznosa cijene zaračunate iznad propisanih cijena (članak 5. Zakona o iznimnim mjerama kontrole cijena), te odgovorna osoba u pravnoj osobi novčanom kaznom u iznosu od 3.000 do 15 000 kuna, priopćio je Državni inspektorat.

Nadalje, Zakonom o zaštiti potrošača zabranjeno je obavljanje nepoštene odnosno agresivne poslovne prakse, te su istim Zakonom propisane upravne i prekršajne mjere. Slijedom navedenoga, inspektori DIRH-a ako u inspekcijskom nadzoru utvrde da je trgovac neposredno prije 5. ožujka 2020. godine (kada je Ministarstvo zdravstva proglasilo službeno već opasnost od epidemije) kao i od 11. ožujka 2020. godine (kada je službeno proglašena epidemija) do dana donošenja Odluke i nadalje do dana obavljanja nadzora, povećavao cijene proizvoda (za robu i proizvode koji su već bili zaduženi kod trgovca kao i za robu za koju nije bilo povećanja nabavne cijene) istome će zabraniti agresivnu poslovnu praksu iz članka 37. stavka 1. točke 3. Zakona o zaštiti potrošača te donijeti rješenje na temelju članka 137. st. 2. Zakona o zaštiti potrošača.

U pogledu kazni propisanih ako se utvrdi da se trgovac – pravna osoba koristio praksom koja je nepoštena u smislu članaka 32. do 38. Zakona o zaštiti potrošača propisana je novčana kazna u iznosu od 10.000,00 do 100.000,00 kuna za pravnu osobu, zatim od 10.000,00 do 15.000,00 kuna za odgovornu osobu u pravnoj osobi, te za fizičku osobu u iznosu od 5.000,00 do 15.000,00 kuna.

Slijedom navedenoga u nastavku je izjava dr. sc. Andrije Mikulića, glavnog državnog inspektora:

„Zaključno sa 19. ožujkom 2020. godine, tržišni inspektori Državnog inspektorata obavili su 233 inspekcijska nadzora gospodarskih subjekata na području Republike Hrvatske. U 48  inspekcijska nadzora se utvrđuju činjenice, a kod 14 gospodarskih subjekata utvrđene su povrede Odluke i Zakona, odnosno utvrđeno je povećanje cijena za proizvode iz kategorije: dječja hrana, dječje pelene, tjestenina, brašno, jestivo ulje, šećer, sol, riža, mesne konzerve, riblje konzerve, voda za piće, zaštitne rukavice, deterdženti za rublje te sredstva za dezinfekciju vode, prostora i ruku."

Vezano uz postupanja sanitarnih inspektora Državnog inspektorata zbog ne pridržavanja mjera samoizolacije, na današnji dan 150 prekršitelja je sankcionirano, poručuju iz Inspektorata.

02. prosinac 2023 02:58