StoryEditorOCM
RegionalSANACIJA ONEČIŠĆENJA

Direktor Hrvatskih voda obišao Zrmanju čija bi sanacija trebala biti gotova za deset dana, ipak, rješenja za bazene s lužinom - nema

Piše Matea Gugić
12. veljače 2020. - 16:20

Mjesec dana nakon što je postavljena prva apsorbirajuća brana kod mjesta gdje je mazut procurio u rijeku Zrmanju, u srijedu je župan Božidar Longin u pratnji generalnog direktora Hrvatskih voda, Zorana Đurokovića, obišao radove na sanaciji onečišćenja.

U osunčanom kanjonu preljepe Zrmanje, pitoresknu sliku kvarili su djelatnici tvrtke Ind-Eko, obučeni od glave do pete poput forenzičara, zaduženi za prikupljanje i zbrinjavanje trske te niskog raslinja na području od oko pet tisuća kvadrata. Kako smo saznali od direktora Đurokovića, svo će to raslinje biti odgovarajuće zbrinuto odnosno spaljeno.

- Za vrijeme sanacije otkrili smo jednu vrulju koja donosi najviše onečišćenja tog ugljikovodika naftnog podrijetla, no naći ćemo način u koordincaciji s Ministarstvom zaštite okoliša i energetike kako bismo buduće neke posljedice po okoliš na vrijeme prevenirali – rekao je Đuroković te naglasio kako će svi radovi na sanaciji onečišćenja u cijelosti biti završeni za deset dana, a cijena im je preko milijun i 300 tisuća kuna.

Podsjetimo, na tim mjestima u ševaru je uslijed podizanja podzemnih voda tijekom prošle godine, na površinu izbilo nekoliko desetaka litara mazuta, zaostalog u kraškom terenu nakon loše odrađene sanacije bivše tvornice glinice.

- Ja se iskreno nadam da će ovo zagađenje biti zadnje – naglasio je na mjestu onečišćenja župan Longin te dodao:

- Sve je ovo počelo od prestanka rada tvornice glinice gdje je ostao mazut u dva rezervoara. Kako je to sanirano i tko je to radio ja u to ne ulazim, ali mi smo sad tu gdje jesmo i ne želimo pod tepih gurati probleme već ih rješavati. Zrmanja je pod našom zaštitom te je želimo prezentirati kao biser ovog kraja i radimo na tome da tako ostane – rekao je župan Longin, a na pitanje novinara može li se potvrditi da su bazeni lužine, na koje je utrošeno preko 200 milijuna kuna i koji su prava ekološka bomba, konačno sanirani, župan Longin se ogradio rekavši kako županija nije nadležna za taj problem.

- Mislim da bi to pitanje trebali postaviti na drugi mjesto jer mi nismo sudjelovali u tome, niti smo radili projektnu dokumentaciju za sanaciju tih bazena – rekao je kratko Longin, pa su novinari isto pitanje postavili i gradonačelniku Obrovca, Anti Županu, koji je također izbjegao odgovoriti jesu li bazeni sanirani.

- Gledajte, u tijeku je spor između Ministarstva i tadašnjeg izvođača radova, te za sada Ministarstvo ne može ništa učiniti u vezi tvog problema. Bar ne sve dok traje taj spor. Koliko su sanirani, ja ne znam, to znaju nadzorni organi. Mi smo u kontaktu s Ministarstvom i oni jesu spremni otići korak dalje, ali dok se taj sudski spor ne riješi on nitko ne može ništa raditi... – zaključio je gradonačelnik Župan te naglasio kako ova onačišćenja neće utjecati na sve bolju turističku sezonu obrovačkoga kraja.

"Ovakva rješenja su skupa i kozmetička!"

- Današnja obilazak procesa sanacije "grande je finale" rješavanja ekološkog problema na Zrmanji. Političke elite predvođene Županom zadarske županije isplovile su danas na Zrmanju i obišle mjesto eko incidenta slavodobitno poručivši da je problem riješen. E pa nije riješen, mogućnost budućih izlijevanja mazuta je i dalje prisutna, a zanimljivo je kako još nitko od navedene trojke nije odgovorio na sljedeće:
Da li je traženo ili se planira tražiti od nadležnih institucija da  istraži mogućnost postojanja određenih količina mazuta u podzemnim odvodnim sustavima nekadašnje tvornice Glinice, koji bi se možda mogli ukloniti. Tako bi se koliko toliko smanjila količina mazuta koji će kad tad završiti u Zrmanji??
Da li se planiraju napraviti nekakve mjere predostrožnosti kako bi se u budućim slučajevima curenje lokaliziralo, odnosno kako bi se spriječilo njegovo istjecanje dalje u Zrmanju i Novigradsko more?? I naravno koliko je hrvatske građane koštala ova sanacija pokrenuta gotovo dva mjeseca nakon incidenta!! Ovaj
Ovakva rješenja su skupa i kozmetička, a njihova poruka je "Vidimo se opet kad se mazut izlije pa ćete platiti još jednu skupu zakašnjelu sanaciju"!! - zaključio je Ivan Matić iz Obrovca, županijski vijećnik Zadarske županije, zaposlen u Ekološkoj udruzi Zrmanja koji je prvi upozorio na istjecanje mazuta u biser Dalmacije. 

25. travanj 2024 13:17