StoryEditorOCM
RegionalVELIKO PRIJATELJSTVO

Djeca i mladi iz Oslavanyja u Češkoj proslavili su jubilarno deseto ljetovanje na otoku Viru

Piše Kažimir Škrbić
2. srpnja 2021. - 18:27

Trideset i šestero osnovnoškolaca i nešto starijih srednjoškolaca iz južnomoravskog gradića Oslavany u Češkoj boravilo je ovog i prošlog tjedna na otoku Viru u sklopu tradicionalnog druženja djece i mladih iz Oslavanyja i otoka Vira. Već deset godina svaka nova generacija virskih osnovnoškolaca sa svojim roditeljima, instruktorima skijanja i Matom Kapovićem kao voditeljem zimovanja i organizatorom puta uživa na snježnim padinama Jonas parka i Ostružná u Češkoj Republici, dok mladi Česi sa svojim nastavnicima iz Doma za djecu i mladež dolaze na otok kako bi uživali u ljetnim radostima. Ove je godine proslavljen jubilej desetog posjeta otoku.

- Lani nismo bili na ljetovanju zbog krize s koronavirusom, pa smo ove godine došli s grupom koja je Viranima bila domaćin na zimovanju. Djeca su se upoznala, sprijateljila i ostala u kontaktu putem društvenih mreža - kaže direktor Doma iz Oslavanyja Martin Flekal koji redovito dolazi na virska druženja, a pored toga i ljetuje na otoku.

- Za našu djecu ovo je jedinstvena prilika da mogu doći na more, kao što zimovanje u Češkoj mladim Viranima predstavlja priliku da uživaju u snježnim uvjetima. Ono što je najvažnije, održavamo prijateljsku vezu koju su uspostavili predstavnici naših gradova i općine - dodaje Flekal. Mestó Oslavany i Općina Vir uspostavili su prijateljske veze u prosincu 2009. godine kada su tadašnji virski načelnik Kristijan Kapović i gradonačelnik Vít Aldorf potpisali Sporazum o suradnji i uspostavljanju prijateljskih odnosa. Tim je dokumentom suradnje i prijateljstva produbljen odnos Virana i Čeha, pa predstavnici Općine Vir borave u Češkoj prilikom održavanja tradicionalne manifestacije Oslavanske historicke slavnosti kojom stanovnici Oslavanyja evociraju srednjovjekovnu epohu i osnutak ovog grada smještenog u Južnoj Moravskoj. Češka delegacija, s druge strane, svake godine sudjeluje na svečanosti proslave Dana Općine Vir i blagdana Glavosjeka svetoga Ivana Krstitelja, a jedan od stalnih sudionika svih virskih svečanosti i veliki prijatelj otoka Vira je tajnik Mestá Oslavany Miloš Černý.

- Na Vir dolazim redovito, jer osjećam gostoljubivost i prijateljstvo na svakom koraku. Suradnja naših jedinica lokalne samouprave traje već 12 godina, razvija se i ide dobrim pravcem - kaže Černý koji je na Viru u sklopu ovog posjeta boravio u društvu direktora Flekala te šestero nastavnika Doma za djecu i mladež iz Oslavanyja: Mirka Večeřová, Petra Rosendorfová, Adéla Hanáková, Martin Flekal mlađi, Jakub Večeřa i Antonín Rosendorf. Sve ih je dočekao Mate Kapović, a pozdravio direktor Turističke zajednice Općine Vir Srđan Liverić.

18. travanj 2024 08:57