StoryEditorOCM
RegionalPROBLEM S RUBA ZADARSKE ŽUPANIJE: IMA LI RJEŠENJA ZA PRIJEVOZ BANJEVAČKIH SREDNJOŠKOLACA

"Djeca nam svaki dan pješače 4 kilometra, u Šibenik stižu mokra i promrzla i nitko nije nadležan – ovo treba riješiti ili ih nećemo pustiti u školu!"

31. kolovoza 2019. - 20:40
skola_stankovci2-150311

O problemu s prijevozom djece iz jednog dijela Banjevaca do njihovih škola, obaviješteni su i Općina Stankovci i Zadarska županija, ministarstva školstva i prometa, pa i Ured Predsjednice RH, ali to ni u kom slučaju ne znači da će u dogledno vrijeme taj problem biti riješen. Sve te institucije alarmirao je Velimir Krpina obraćajući im se brojnim dopisima u ime roditelja i školske djece iz dijela Banjevaca kojega mještani zovu Donji kraj.

-Učenici od prvog do četvrtog razreda idu u područnu školu u Banjevcima i po njih ujutro dolazi školski autobus jer istovremeno vozi i učenike od petog do osmog razreda u školu u Stankovcima. Međutim, kada učenicima nižih razreda završi nastava, u Donji kraj se vraćaju pješke, preko Banjevačkog polja im je to put od jednog kilometra, a ako idu asfaltom, protegne se to i na dva i pol kilometra. Međutim, naš najveći problem nastaje kada nam djeca završe osnovnu školu, tek tada počinje križni put učenika koji u srednju školu idu u Šibenik, kaže Velimir Krpina i nastavlja:

-Desetak srednjoškolaca mora svako jutro pješačiti po dva kilometra da bi uhvatili autobus za Šibenik i jednako toliko kada se vraćaju iz škole. Ta djeca znaju u školu doći mokra i promrzla, a sve zbog dva kilometra razdaljine koju autobus prođe za šest-sedam minuta! Razgovarao sam i s načelnikom Željkom Baradićem i sa županijskim pročelnikom za školstvo Ivanom Šimunićem, ali oni kažu da nemaju nikakvih ovlasti određivati prijevozniku dokle će voziti. Tako ispada da svi znaju o čemu se radi, ali nitko nije nadležan, zaključuje Krpina.

Po objašnjenju pročelnika Šimunića, Zadarska županija ispunjava svoju obvezu prema osnovcima iz viših razreda koje se prevozi u Stankovce, ali se područna škola nalazi unutar tri kilometra razdaljine, pa prijevoz učenika do četvrtog razreda nije moguće sufinancirati i organizirati im prijevoz.

-Što se srednjoškolaca tiče, oni u Šibenik odlaze javnim linijskim prijevozom, a to je gospodarska djelatnost nad kojom Županija nema nadležnosti. Ta autobusna linija ne pokriva dio Banjevaca i mi tu ne možemo ništa, kaže pročelnik Šimunić.

Radi se o međužupanijskoj liniji kojom auto prijevoznik "Stari Velim" spaja Benkovac i Stankovce sa Šibenikom. Isti taj prijevoznik prevozi i školsku djecu iz Banjevaca u Stankovce.

-Dopusnicu za liniju do Šibenika dobivamo od Ministarstva prometa i njome je precizno naznačeno odakle polazimo i gdje sve stajemo. U Donji kraj nikada nije išla nikakva autobusna linija, mi jednostavno ne možemo ulaziti u svaki zaselak od Benkovca do Šibenika niti možemo udovoljiti zahtjevima svih tih ljudi, kaže Ivica Vunić iz "Starog Velima".

-Znam za taj problem, dolazio je kod mene gospodin Krpina. Sve što mogu obećati je ovo: još ću jednom razgovarati s ljudima iz Zadarske županije i pokušati pronaći način da se problem riješi, rekao nam je stankovački načelnik Željko Baradić.

Velimir Krpina cijelu priču zaključuje ovako:

-U Ministarstvu prometa su mi rekli da Općina može s nekim prijevoznikom sklopiti ugovor o dopunskoj liniji i angažirati neki mini bus ili kombi za prijevoz učenika. Ako se ovo ne riješi, nije isključeno da roditelji spriječe odlazak djece i u osnovnu i u srednju školu, kaže Krpina.


"Tražit ćemo pomoć od župana Pauka i gradonačelnika Burića"

-Mi papirnato jesmo u Zadarskoj županiji. Na samoj smo granici sa Šibensko-kninskom županijom, ali oduvijek smo kroz povijest bili orijentirani prema 30 kilometara udaljenom Šibeniku, a ne 60 kilometara udaljenom Zadru. Tamno se rađamo, tamo radimo, nadbiskupija nam je u Šibeniku, Elektra, Vodovod, tamo nam djeca idu u srednju školu. Zato mislim da bi u traženje rješenja za naše srednjoškolce trebalo uključiti i šibensko-kninskog župana Gorana Pauka, pa i gradonačelnika Ivicu Burića. Tražit ćemo pomoć i od njih, upozorava Velimir Krpina.

18. travanj 2024 03:02