StoryEditorOCM
RegionalKOD BRINJA

Dječak stradao u prometnoj nesreći na A1 danas bi proslavio 11. rođendan. Uhićen vozač kamiona: U vožnji koristio tablet?

Piše Mario Pušić/JL
8. rujna 2021. - 08:54

Još uvijek su nepoznate sve okolnosti koje su dovele do strašne tragedije na autocesti A1 kod Brinja u ponedjeljak oko 15.30 sati u kojoj je poginulo dijete, a roditelji i drugo dijete su ozlijeđeni, te će se daljnjim kriminalističkim istraživanjem utvrđivati zbog čega je vozač kamiona BiH oznaka udario u stražnji dio osobnog automobila poljskih registracija u kojem je bila stradala obitelj.

No, već u utorak, dan nakon tragedije, prema informacijama do kojih je došao Jutarnji list, može se naslutiti da je i ovoj tragediji kumovalo više elemenata koji su se igrom sudbine poklopili na 117. kilometru autoceste od juga u smjeru Zagreba.

- Prometna nesreća dogodila se kada je 47-godišnji državljanin Bosne i Hercegovine upravljao teretnim vozilom nacionalnih oznaka Bosne i Hercegovine i iz zasad neutvrđenog razloga prednjim dijelom teretnog vozila udario u stražnji dio osobnog automobila poljskih nacionalnih oznaka, kojim je ispred teretnog vozila upravljao 38-godišnji poljski državljanin - objavili su u utorak iz PU ličko-senjske.

Nema zaustavnog traka

Ono što nije bilo poznato u prvi mah, a potvrdili su iz Županijskog državnog odvjetništva, jest da je Poljak za volanom Renault Lagune iz nekog razloga u trenutku nesreće bio zaustavljen na krajnjem desnom od tri vozna traka na autocesti. Naime, radi se u dijelu ceste na kojem nema zaustavnog traka.

Je li se radilo o kvaru na vozilu ili nekom drugom razlogu zašto bi vozač stao na tako opasnom mjestu, utvrđivat će se u nastavku istrage. Isto tako, kako neslužbeno doznaju, tijekom istrage policija će ozbiljno pristupiti mogućnosti da je vozač kamiona u trenutku udara u vožnji koristio mobitel odnosno tablet. O tome da je koristio tablet postoje ozbiljna nagađanja koja će se tijekom istrage potvrditi ili otkloniti.

- U prometnoj nesreći smrtno je stradao desetogodišnji putnik u osobnom automobilu poljskih registarskih oznaka, dok je vozač osobnog automobila zadobio teške tjelesne ozljede opasne po život, a dvoje je putnika zadobilo lake tjelesne ozljede - kaže tužiteljstvo.

Teško je ozlijeđen vozač, otac poginulog djeteta, dok su majka (40), koja je bila suvozačica, i drugo dijete u dobi od tri godine prošli s lakšim ozljedama. Dijete koje je poginulo, također doznaju, u utorak bi navršilo 11 godina, ali nikad neće puhnuti u svoju jedanaestu svjećicu. 

Trag od 150 metara

Županijsko državno odvjetništvo u Karlovcu naložilo je provođenje daljnjih dokaznih radnji i izvida radi utvrđivanja svih okolnosti nastanka prometne nesreće, a to će utvrđivati brojna vještačenja, kao i obdukciju tijela preminulog djeteta.

Vozač teretnog vozila je uhićen te se nad njim provodi kriminalističko istraživanje. On je tijekom utorka predan policijskom pritvorskom nadzorniku u Gospiću, a tijekom srijede trebao bi biti prepraćen na ispitivanje u Županijsko državno odvjetništvo u Karlovcu te bi ga nakon toga trebao ispitati i sudac istrage.

Strahotu ove tragedije ilustrira trag od oko 150 metara koliko je kamion, nakon što je naletio na stražnji kraj automobila, gurao ovu obitelj zarobljenu u limenoj olupini uz bankinu autoceste. Putem su poispadale njihove osobne stvari. Prvu pomoć stradalnicima su pružili ostali putnici s autoceste koji su stali na mjestu događaja do dolaska kola Hitne medicinske pomoći, te ih prevezli u bolnicu u Ogulinu.

Tek uz pomoć dizalice u večernjim satima stručne službe razdvojile su dva vozila na autocesti, a onda je iz olupine poljskih oznaka izvučeno tijelo nesretnog djeteta, zaključuje Jutarnji list. 

19. travanj 2024 20:11