StoryEditorOCM
RegionalVIR BRINE

Dječji vrtić Smješko i stanovnici otoka donirali Udrugu Svjetlo iz Zadra: djeci i mlađim osobama s intelektualnim poteškoćama poslali i čestitke

Piše K.Škrbić
17. prosinca 2021. - 14:45

Antonio, Josip, Josipa, Marin, Frane, Marko, Tome, Luca i Iva su neki od 30 članova dobrovoljne, neprofitne i socijalne udruge osoba s invaliditetom Svjetlo iz Zadra, koja pomaže djeci i osobama s mentalnom retardacijom.

Danas su ih u njihovim prostorijama u zgradi Caritasa Zadarske županije posjetile ravnateljica dječjeg vrtića Smješko iz Vira Julijana Begonja i pedagoginja Marina Grbić Malnar, kako bi im uručili 30 poklon paketa povodom božićnih blagdana, crteže i pisane poruke virskih mališana te novčanu donaciju mještana otoka Vira.

- Zaista smo ugodno iznenađeni, nismo očekivali da će nas se netko sjetiti - kazale su predsjednica zadarske udruge Svjetlo Irena Palčić i voditeljica Kluba Tim Iva Župan. Klub Tim je poludnevna skrb za mlađe osobe i djecu s intelektualnim poteškoćama, dok se djelovanje Kluba i Udruge temelji na financijskim sredstvima i radu roditelja, pomoći volontera te provođenju programa i projekata koji se prijavljuju za EU sredstva, ili sredstva Ministarstva socijalne skrbi.

- Dobijemo još nešto od Grada Zadra i Zadarske županije, no zapravo nemamo stalan izvor financiranja. Imamo kreativni program i radionice na kojima izrađujemo razne ukrasne i uporabne predmete i suvenire koje potom prodajemo na štandovima - ističu Palčić i Župan, naglašavajući kako se takvim radionicama postiže više ciljeva.

image
Vir brine za sve
K.Škrbić

- Dobivamo neka sredstva, no cilj nije samo prodaja tih suvenira nego i predstavljanje naše udruge i rada. Imamo sve izraženiji problem nedostatka logopeda, odnosno stručnih osoba koje bi radile s našim članovima. Riječ je o posebno osjetljivoj skupini koja zahtijeva stručnu skrb - govori predsjednica Palčić, čiji je sin, 34-godišnji Matija, već 13 godina izvan sustava s obzirom da organizirana skrb prestaje s navršenom 21. godinom.

- Sada je pitanje kako bi se nakon toliko vremena snašao u interakciji s djecom i drugim osobama. Pored toga, mi roditelji postajemo sve stariji, a djeca vremenom sve zahtjevnija kada je u pitanju skrb - upozorava Palčić na probleme s kojima se svakodnevno susreću i silom prilika moraju nositi roditelji djece s intelektualnim poteškoćama. Dodatni problem su i prostorije za rad udruge, jer su postojeće tri sobe za 30-ero korisnika, koje je velikodušnu ustupio Caritas Zadarske nadbiskupije, jednostavno premale za organizaciju svakodnevne i zahtjevne skrbi.

- Ne dolaze ili ne borave svi naši članovi u isto vrijeme, ali ipak nam za kvalitetniji rad ostaje problem prostorija - napominje Župan. Čak i u takvim uvjetima i zadanim okolnostima članovi Svjetla vrijedno rade.

Kroz razne radionice – likovne i kreativne, kulinarske, informatičke, keramičarske, glazbene, sportske – poboljšavaju svoje vještine i unose veselje u rad udruge, kako bi se stvorilo okruženje u kojemu će djeca s teškoćama u razvoju i odrasle osobe s mentalnom retardacijom moći zadovoljiti sve svoje životne potrebe.

image
Vir brine za sve
K.Škrbić

Dio iste priče je i radna terapija na otvorenom tržištu rada, pa nekoliko korisnika svakodnevno provodi radnoterapeutske aktivnosti uz radnog asistenta obavljajući poslove pospremanja robe, čišćenja prostora ili lijepljenja deklaracija u zadarskom prodajnom centru Baumax. Ovisno o financijskim sredstvima, članovima Svjetla povremeno se osiguravaju kraća putovanja, posjete izložbama, odlazak u kino i kazalište, na glazbeni koncerti i slično.

- Drago nam je što smo poklonima uspjele razveseliti naše nove prijatelje i prenijeti im najljepše blagdanske želje vrtićke djece iz Vira - poručile su u ime Smješka Begonja i Grbić Malnar, kojima su Palčić i Župan uzvratile poklonima.

Lani je mala svečanost istim povodom održana u prostoriji zadarskih Cukrića, kada su ravnateljica i pedagoginja Smješka članovima zadarske udruge također uručili poklon pakete i novčanu donaciju virskih građana, dok je godinu ranije takva akcija bila organizirana za Odjel pedijatrije Opće bolnice u Zadru.

Dječji vrtić Smješko iz Vira u kontekstu humanitarnog djelovanja jedan je od najaktivnijih na području Zadarske županije, pa uz UDDK Vir – kao ustanova i udruga Općine Vir – predstavlja simbol socijalne osjetljivosti otočana te njihove kontinuirane brige za sve potrebite i najugroženije skupine stanovništva.

image
Vir brine za sve
K.Škrbić
27. travanj 2024 10:29