StoryEditorOCM
Regional80 MILIJUNA KUNA

Do jučer u Dragama nisu imali ni jedan vez, a kroz dvije godine dobit će nautičku marinu za 200 jahti i luku za javni promet za smještaj 76 brodova

Piše Iva Ivanac
10. ožujka 2021. - 21:40

Kroz nekoliko mjeseci u uvali Dugovača u mjestu Drage trebala bi započeti izgradnja luke nautičkog turizma vrijedna čak 62,9 milijuna kuna. Nedaleko od mjesta gdje će niknuti moderna marina, trenutno se uređuje luka otvorena za javni promet vrijedna 19,5 milijuna kuna (bez PDV-a). Tako će se u razvoj obalnog pojasa u Dragama, mjestu koje gotovo da nije imalo niti jedan vez, u iduće dvije godine "utući" preko 80 milijuna kuna. Modernu nautičku marinu do 200 vezova gradit će zajednica ponuditelja tvrtki VV Razvoj projekata d.o.o. i STAR TURIST d.o.o. iz Karlovaca koji su jedni dali ponudu za koncesiju na natječaju Zadarske županije.

- Koncesijskom natječaju prethodila je studija utjecaja na okoliš, geodetsko istražni radovi i projektna dokumentacija koje je u cijelosti financirala Općina Pakoštane u iznosu od 1,2 milijuna kuna. Budući koncesionar se obvezao refundirati troškove dokumentacije Općini Pakoštane. Za nautičku marinu je također ishođena i lokacijska dozvola za zahvat, a budućem koncesionaru ostaje ishoditi građevinsku dozvolu i započeti gradnju, kazao nam je Krešimir Laštro, pročelnik županijskog Upravnog odjela za pomorsko dobro, more i promet dodajući kako županija još uvijek nije potpisala ugovor o koncesiji jer još uvijek traje žalbeni rok. Nakon isteka roka, ugovor o gradnji marine bi trebao biti potpisan.

image
Uređenje luke otvorene za javni promet lokalnog značaja
Žlu Zadar

- Koncesionari marinu moraju staviti u funkciju u roku od 24 mjeseca od potpisivanja ugovora. Ukupna investicija prema ponudi zajednice ponuditelja iznosi 62,9 milijuna kuna, a ulaganja se odnose na izgradnju lučke infrastrukture te izgradnju lukobrana koji je ujedno i najbitniji segment ugovora jer će od valova i vjetra štititi i luku za javni promet, ističe pročelnik Laštro dodajući kako se područje koje je dano u koncesiju prostire na 66.743 kvadrata ukupne površine te kako se uz lučku infrastrukturu izgraditi i sadržaji koji uključuju servisne i ugostiteljske djelatnosti.

- Početni iznos naknade za koncesiju koji je bio propisan uvjetima natječaja iznosio je dvije kune po kvadratu i dva posto od prihoda koji se godišnje ostvare na području koncesije. Zajednica ponuditelja iz Karlovca ponudila je 11,10 kn po kvadratu i 11,10 posto od godišnjeg prihoda, ističe pročelnik Laštro napominjući kako se naknada za koncesiju dijeli na tri dijela: jedna trećina ide u državni proračun, druga u županijski, a treća u općinski proračun, što znači da će se godišnje, samo od fiksnog dijela koncesije, ubirati preko 100 tisuća eura, a kada se tome nadoda i 11 posto prihoda od koncesije, prihode prelazi milijun kuna.

- Cijela ideja o izgradnji nautičke marine, ali i luke za javni promet potječe iz općine Pakoštane od načelnika Milivoja Kurtova, a na tome se intenzivno radi već sedam godina, istaknuo je pročelnik Laštro.

Luka otvorena za javni promet u uvali Dugovača je pod ingerencijom Županijske lučke uprave Zadar, a radovi na uređenju obalnog pojasa su se uvelike zahuktali.

image
Uređenje luke otvorene za javni promet lokalnog značaja
Žlu Zadar

- Drage nisu imale gotovo ni metra uređene obale, a izgradnjom javne luke i marine, postat će pravi nautički centar naše županije koji se nalazi na samom ulazu u Kornate. Tako da će Općina Pakoštane, odnosno Drage, pri završetku nautičkih radova dobiti na važnosti. Dovršetak radova će označiti nautički, ali i komunalni procvat jer će se lokalnom stanovništvu omogućiti sigurna luka, kazao je Davor Škibola, ravnatelj Županijske lučke uprave Zadar.

Ovim projektom je predviđena konstrukcija obalnog zida komunalnog dijela luke, konstrukcija manipulativnog platoa te izgradnju pristanišnog platoa. Dio luke namijenjen za obavljanje linijskog pomorskog prometa (operativni dio luke) predviđen je na sjevernom dijelu uvale, a na toj se poziciji planira realizacija privezne obale u smjeru sjeverozapad–jugoistok, duljine oko 38 metara.

- Na istočnom dijelu uvale, nastavno na dio luke za obavljanje javnog pomorskog prometa, planirana je realizacija obale za osiguranje komunalnih vezova. Ukupni broj vezova nakon sanacije iznosi 76, istaknuo je ravnatelj Škibola dodajući kako će radove sufinancirati resorno ministarstvo, ŽLU Zadar, Zadarska županija ali i Općina Pakoštane koja je za ovu luku osigurala četiri milijuna kuna.

- Završetkom projekta omogućit će se pristanak većih brodova u obalnom linijskom prijevozu pa čak i manjih kruzera te u konačnici pridonijeti smanjenju opterećenja postojećih lučkih kapaciteta, dok će se s druge strane, povećanjem kapaciteta komunalnih vezova napokon zadovoljiti potreba lokalnog stanovništva, naglašava ravnatelj Škibola.

Radovi na uređenju luke započeli su krajem siječnja, a planiraju se završiti do 23. travnja 2022. godine. Izvođač radova je tvrtka P.G.P. Iz Zagreba.

image
Uređenje luke otvorene za javni promet lokalnog značaja
Žlu Zadar
Kurtov: novih 200 vezova i u Pakoštanima

 

Načelnik Općine Pakoštane, Milivoj Kurtov, ističe kako će izgradnja komunalnih vezova i luke otvorene za javni promet doprinijeti životu lokalnog stanovništva. Kaže kako se u tu luku u hitnim slučajevima može vršiti prihvat pacijenata s Vrgade kako bi se skratilo vrijeme plovidbe, a vjeruje kako će se nakon izgradnje luke iz Draga odvijati i izletnički turizam na Kornate.

- Imamo dosta razvijenu marikulturu, pa je tu moguće i prihvat morskih proizvoda, a stanovništvo će dobiti uredne vezove, ali i rivu. Općina će nakon završetka radova na rivi stvoriti uvjete za davanje prostora u koncesiju za turističke i ugostiteljske usluge. Time će se obogatiti naša turistička ponuda, istaknuo je načelnik Kurtov dodajući kako se radi i na dokumentaciji za marinu do 200 vezova u Pakoštanima, a vjeruje kako bi natječaj za koncesiju trebao biti objavljen do jeseni ove godine.

23. travanj 2024 18:43