StoryEditorOCM
RegionalDOBRE VIJESTI

Do početka srpnja na liniju Zadar – Ošljak – Preko trebao bi stići novi trajekt ‘Ugljan‘ koji ima kapacitet za 110 automobila i 600 putnika

Piše Naši školji
8. svibnja 2020. - 18:57

Do početka srpnja na liniju Zadar – Ošljak – Preko trebao bi stići novi trajekt pod imenom “Ugljan”.

Dobru vijest donio je danas u Preko predsjednik Uprave Jadrolinije David Sopta, koji se u sklopu jednodnevnog posjeta Zadarskoj županiji u vijećnici Općine Preko sastao sa zadarskim županom Božidarom Longinom, ravnateljem Županijske lučke uprave Davorom Škibolom, ravnateljicom Agencije za obalni linijski pomorski promet Paolom Vidović i domaćinom sastanka, načelnikom Općine Preko Jurom Brižićem, pišu Naši školji.

– Kad smo prošlog ljeta razgovarali u Preku, najavio sam da ćemo kupiti brod kao zamjenu za trajekt “Sis” i raduje me što sada mogu reći da je brod stigao. U međuvremenu se dogodila kriza zbog epidemije koronavirusa pa su se remont i uređenje broda malo razvukli. Kad kupimo rabljeni brod, moramo ga urediti i prilagoditi našim pravilima i standardima, a budući da se veći dio te opreme naručuje u inozemstvu, nastao je zastoj jer je cijelo svjetsko gospodarstvo u svojevrsnoj blokadi. Trajekt je u brodogradilištu u Lošinju, mi smo ga planirali već pustiti u promet, ali to neće biti moguće do kraja lipnja ili početka srpnja, pojasnio je prvi čovjek Jadrolinije.

Novi brod “Ugljan” kupljen je u Grčkoj, sličan je Jadrolinijinom trajektu “Bol”, kapaciteta 110 automobila i 600 putnika, sagrađen 2011. godine, brzine 11 čvorova.

Zbog novog trajekta, u pristaništu u Preku morat će se napraviti manji građevinski zahvat, što će izvesti Županijska lučka uprava, a kako je naglasio ravnatelj Davor Škibola, ima dovoljno vremena do kraja lipnja da sve bude spremno i obavljeno za pristajanje novog broda.

Na sastanku je bilo riječi i o aktiviranju brzobrodskih linija, koje sada stoje duž cijele obale, ali odluku o tome donijet će nacionalni stožer. Prema riječima Davida Sopte, povoljnija situacija za katamarane bit će kada krenu međugradske autobusne linije.

Naglasio je kako je državni brodar pokrenuo i postupak nabave broda koji bi trebao zamijeniti “Doru” na liniji Zadar – Preko.

– Prije početka koronakrize bili smo u Istanbulu, razgledali jedan brod koji bi bio optimalan za vašu putničku liniju, sagrađen 2015. godine, za 500 putnika, brzine 12 – 13 čvorova. Riječ je o klasičnom brodu i da nije ovakva situacija, mi bismo to već riješili, poručio je Sopta i dodao kako unatoč popuštanju mjera, sve epidemiološke preporuke za putovanja na Jadrolinijinim brodovima ostaju na snazi te zamolio i putnike i posade da ih se pridržavaju.

Načelnik Općine Preko Jure Brižić zahvalio je Agenciji za obalni linijski pomorski promet i Jadroliniji na dobroj suradnji i brzoj reakciji.

-Nama se na otocima uvijek čini da sve ide sporo, odnosno ne dovoljno brzo kako bismo htjeli i zbog toga mi ponekad možda reagiramo malo oštrije, ali to je zato što smo u specifičnoj situaciji, a željeli bismo da naši boduli imaju što kvalitetniji život i primjerenu povezanost s kopnom. Dobra suradnja s ravnateljicom agencije Paolom Vidović osobito je došla do izražaja sada, kada su otoci ostali bez većine linija i zahvaljujući svakodnevnoj komunikaciji i praćenju trajektnog prometa u posljednja dva tjedna polako se povećavaju polazno-povratna putovanja. Tako bi se i sljedeći tjedan trebao broj putovanja na liniji Zadar – Ošljak – Preko povećati za još dva, sa sadašnjih sedam na devet, a vraćanje na zimski plovidbeni red ovisi jedino i isključivo o dobroj epidemiološkoj situaciji, kazao je Brižić.

16. travanj 2024 09:59