StoryEditorOCM
RegionalFOTO: KRSTIČEVIĆ I GOTOVINA NA DOČEKU POSADA KANADERA

'Do sada ste bili hrvatski junaci, a sada ste junaci države Izrael'

Piše Ana Vučetić Škrbić
6. prosinca 2016. - 19:26
kanaderi_izrael13-061216_resize.JPG

Nakon 13 dana borbe s vatrenom stihijom u Izraelu, dva kanadera hrvatske protupožarne eskadrile sa 14 članova posade sletjela su jučer poslijepodne u svoju matičnu, 93. Zrakoplovnu bazu hrvatskog ratnog zrakoplovstva i protuzračne obrane na Zemuniku. Umorne, ali zadovoljne zbog izvrsno obavljene zadaće, na čemu im je osobno čestitao izraelski vojni i politički vrh te Svjetski židovski kongres, na pisti su ih dočekali ministar obrane Damir Krstičević, ali i njegov specijalni savjetnik za nacionalnu sigurnost, general Ante Gotovina, koji se jučer po prvi put javno pojavio u ovoj funkciji.

- Svaka čast, bravo! Iznimno sam ponosan na svakoga od vas, ne samo ja, nego cijela Hrvatska. Pokazali ste nesebični angažman, profesionalnost i srce hrvatskog čovjeka, ali i vjerodostojnost, sposobnost i odlučnost da pomognete onima kojima je to trebalo. Pri svemu tome, nikada niste zanemarili humanost, i to je ono po čemu su hrvatske vojne snage prepoznatljive i što je naš brend. Do sada ste bili hrvatski junaci, a sada ste junaci države Izrael - kazao je članovima posade ministar obrane Damir Krstičević.

Već prvog dana dolaska u Izrael, gdje su veliki šumski požari ugrožavali naseljena područja, hrvatske posade provele su u zraku 13 sati gaseći vatru na dvije lokacije, na području Haife i Mount of Jerusalema izbacivši pritom oko 150 tona vode. I to u otežanim uvjetima uzimanja vode na otvorenom Sredozemnom moru, kao i jakim vjetrovima i nepoznatim klimatskim uvjetima. Odluku o pružanju humanitarne pomoći Izraelu slanjem dva kanadera donijela je Vlada na prijedlog potpredsjednika Vlade i ministra obrane Damira Krstičevića, i to nakon što je izraelski premijer Benjamin Netanyahu zatražio pomoć.

- Ovo su ljudi koji su ostavili svoje obitelji i djecu kako bi obranili od ugroze one koji se nisu mogli sami obraniti. Nakon 25 godina rada u zrakoplovstvu, mogu reći da sam se iz Izraela vratio fasciniran organizacijom njihove vojske. To domoljublje i požrtvovnost kakvo sam tamo susreo sada, to moramo vratiti Hrvatskoj koja je takva bila u vrijeme Domovinskog rata. Siguran sam da za ovakvog ministra obrane i povećani proračun za oružane snage, mi to možemo - kazao je zapovjednik Protupožarne eskadrile i hrvatskih snaga u Izraelu, pukovnik Davor Turković.

Među 14 članova posade bila je i jedna žena, kopilotkinja, bojnica Diana Doboš.

- Uvjeti gašenja su bili složeni zbog specifičnih atmosferskih prilika na koje smo se trebali priviknuti jer nam nisu bili poznati. Ali, sve ostalo je bilo rutinski, požari s kakvima smo se ovdje naučili boriti. Zadaću smo odradili i više nego dobro - rekla je bojnica Doboš, poznata i kao nekadašnja letačica u akrobatskoj grupi “Krila Oluje”.

Posade dvaju kanadera u srijedu će u Zagrebu primiti i predsjednica Kolinda Grabar Kitarović, vrhovna zapovjednica oružanih snaga.

 

GOTOVINA: Ja sam savjetnik volonter, ovo nema veze s politikom!

Na izvrsno obavljenom poslu posadama je čestitao i general Gotovina koji je baš ovu prigodu izabrao za prvo javno pojavljivanje u funkciji specijalnog savjetnika ministra Krstičevića.

- Uvijek ću se volonterski odazvati ako mogu i znam pomoći u izgradnji sustava. Kao bivšoj, tako i ovoj Vladi. Veseli me dočekati naše ljude koji su još jednom dokazali kako imamo stručnost izgrađenu na iskustvu ovdje na našem području - kazao je Gotovina. Na pitanje je li ovo korak prema političkom angažmanu, Gotovina je samo kratko rekao:

- Ma kakva politika, nema ovo veze s politikom.

 

 

 

23. travanj 2024 09:01