StoryEditorOCM
RegionalĐIR PO CENTRIMA

Do šoping groznice zvane Black Friday preostalo je još šest dana, a trgovci već počeli nuditi sniženja do 40 posto. Kupci poručuju: ‘Može to i bolje‘

Piše PSD
21. studenog 2020. - 21:49

Gradske trgovine i šoping centri spremni su za početak predblagdanske potrošačke groznice najavljene za kraj idućeg tjedna, kada bi Crni petak trebao, unatoč teškoj epidemiološkoj situaciji, ipak opravdati svoj status dana kada građani diljem svijeta najviše troše. Spomenuta korona kriza utjecala je na primanja građana, no u gradu pod Marjanom to se ipak nije značajno odrazilo na posjete šoping centrima koji su posljednjih tjedana solidno puni.

Kako bi se kupcima ponudio potpuni doživljaj kupovine, neke butige još su prije 15. studenoga okitile svoje izloge, a iako nas od Božića dijeli više od mjesec dana, gotovo svi u ponudi imaju kompletni božićni asortiman. Veći trgovački lanci aktualnoj krizi doskočili su nešto povoljnijom ponudom pa se, odmah po dolasku na police, na božićni asortiman odobrava popust od 20 posto, što nije bio slučaj prošlih godina. Istina je i kako ususret Crnom petku većina trgovina već desetak dana nudi akcije od 20 do 40 posto, no čini se kako ipak većina Splićana čeka crni šoping praznik. Što se broja posjetitelja tiče centar grada već godinama, a posebice ove koja je pogođena epidemijom, kaska za centrima, koji pak svake godine kako bi privukli kupce, postavljaju visoke kriterije u ponudi što boljeg blagdanskog doživljaja. Stoga će se, čini nam se, rijetka adventska događanja u novom normalnom odvijati upravo u šoping centrima.

- Nije ludnica crnog petka kod nas kao u Americi, no i da se uhvati popust od 50 posto, dobro ću proći. Pratim artikle već dvadesetak dana pa ćemo vidjeti. Planiram kupovinu crnog petka obaviti preko webshopa jer ipak želim izbjeći moguće gužve - objasnio nam je sugrađanin Luka kojeg smo zatekli u centru Mall of Split u potrazi za novim televizorom. Mall je već okićen, svijetli i iznutra i izvana, spremni su za blagdanski šoping u novim okolnostima.

- Pretvaramo se u pravu Božićnu bajku, prve dekoracije su stigle, a svakim danom sve više izloga trgovina osvane ukrašeno. Adventskih sadržaja će biti, ali na nešto drugačiji način od onog na koji smo navikli. U svakom planiranju treba uzeti u obzir trenutne mjere i mogućnost promjene istih.

Baš zato što ne možemo posjetitelje pozvati na zajedničko druženje i uživanje u raznim događajima, odlučili smo unijeti toplinu Božića kroz igru svijetla i božićnih ukrasa, te razne nagradne igre - kaže nam Antonija Rakuljić iz Malla otkrivajući kako su uspjeli osmisliti programe u skladu s epidemiološkim okolnostima pa će se na terasama centra moći uživati u tradicionalnom mirisu kuhanog vina i božićnog punča. Spremni su i za Black Friday.

- Od 27. do 29. studenog imat ćemo pogodnosti u gotovo svim trgovinama, od informatičke opreme, tehnike, kozmetike, opreme za dom, dječjeg asortimana, do odličnih popusta u trgovinama odjeće i obuće. S obzirom na prostranost trgovina i hodnika, posjetitelji se mogu pridržavati preporučenog razmaka. Centar se redovito dezinficira, na svakom ulazu postavljeni su beskontaktni dezinfekcijski aparati i upozorenja o obveznom nošenju zaštitne maske - pojašnjava i kako se posjetitelji podsjećaju na mjere preko internog radija centra.

Unatoč epidemiji, poprilično posjetitelja svakodnevno ima i trgovački centar "Joker".

- Ove godine blagdanska kupovina krenula je ranije no inače, a i akcije Crnog petka trajat će nešto duže nego inače. Već od ovog ponedjeljka kreću popusti, a vrhunac se očekuje idućeg vikenda. I kod nas će adventski program biti prilagođen epidemiološkoj situaciji, pa ćemo već tradicionalna blagdanska druženja za najmlađe uz predstave i radionice odgoditi za neka bolja vremena. Ipak, uz pridržavanje svih epidemioloških mjera družit ćemo se sa svetim Nikolom, svetom Lucom i Djedom Božićnjakom - pojasnila nam je Đurđica Mitrović Jukić iz Jokera.

- Ima popusta puno više nego lani, nadamo se da će Crni petak zaista donijeti dobre uštede. Kupujemo inače preko weba, no gušt je doći do centra, ovako s prijateljicama i probati kaput, cipele ili hlače. Ne idemo puno vani pa nam je ovo izlazak - kažu studentice Antonija Ujević i Anita Mršić koje smo zatekli ispred trgovine odjeće u City Centeru one. I ovaj je centar okićen, kupci ne moraju biti zabrinuti jer još od početka epidemije, napominju, posluju u skladu s najvišim higijenskim standardima.

- Neovisna međunarodna tvrtka Safe Shopping Centers našem centru dodijelila je certifikat Covid-19 Compliant, odnosno potvrdu da funkcioniramo u skladu s najvišim međunarodnim standardima te nam je sigurnost naših posjetitelja najviši prioritet. U svakom trenutku pratimo koliko je osoba unutar centra, tako kontroliramo broj posjetitelja. Stoga smo sigurni da ćemo dosljedno poštivati propisane mjere - pojašnjavaju iz Citija. U skladu s mjerama ipak planiraju provesti manja adventska događanja.

- U prosincu će nas posjetiti sv. Nikola i Djed Božićnjak, a posjetitelji će moći besplatno omotati i ukrasiti poklone, ali sve uz strogo pridržavanje mjera. Novost koju pripremamo za ovu godinu je Božićni sajam na City pazaru kojega otvaramo početkom prosinca. Domaće, friško, provjereno, kvalitetno, birano, na jednom će mjestu naši posjetitelji moći pronaći baš sve za blagdanski stol.

20. travanj 2024 09:07