StoryEditorOCM
RegionalDVOJICA HRVATSKIH RIBARA ZADRIJEMALA NA BRODU I ZAVRŠILA NA DRUGOJ STRANI JADRANA

Dok su spavali koča im je udarila u stijenu i potonula, uspjeli su doplivati do Italije i u donjem rublju zatražili pomoć u kafiću

4. listopada 2019. - 11:28
bbimagehandler (1)

Dvojica mladih Hrvata krenula su s Lošinja u ribarenje, upalili su autopilot pa zaspali, a brod je nakon toga udario u stijenu i potonuo. Oni su pak uspjeli doplivati do obale, ali na talijanskoj strani Jadrana, javlja talijanski portal Corriereadriatico.

- Došao sam otvoriti kafić u 7 ujutro i tada sam ih ugledao. Mislio sam da je riječ o lokalnim ribarima, no kada sam pogledao malo bolje vidio sam da na sebi imaju samo donje rublje i čarape - izjavio je novinarima Andrea Di Maggio, vlasnik kafića na plaži Torrette u mjestu Fano.

On je, naime, bio prvi koji je vidio dvojicu brodolomaca kako izlaze na plažu. Kako pišu talijanski mediji, havarija se dogodila 28. rujna u 4.30h, a 14-metarska koča potonula je oko 3 kilometra od talijanske obale.

Hrvatski su ribari, kako prenosi Jutarnji list, ispričali da ih je iz sna probudio siloviti prasak. Trup broda bio je probijen, a voda je nadirala unutra. Kada su shvatili da je stanje loše i da će njihov brod završiti na dnu, bacili su se u more i počeli plivati. Držeći se za bovu nakon tri sata uspjeli su doći do obale.

- Dao sam im obojici da popiju nešto toplo, ali i cigarete, koje su me odmah tražili - dodao je Di Maggio. Nakon što su malo došli k sebi, hrvatski je dvojac pokušao objasniti što je preživio.

Gestikulacijom i s nekoliko riječi na talijanskom vlasniku kafića uspjeli su nekako objasniti kako je tijekom plovidbe na spavanje prvo otišao jedan od njih, a nakon što je uključio autopilot zadrijemao je i drugi.

Corriereadriatico piše kako su 27-godišnjaka i njegovog dvije godine starijeg kolegu ubrzo nakon dolaska na plažu pregledali liječnici Hitne pomoći, ali su ustanovili kako srećom nisu ozlijeđeni.

Talijanski mediji javljaju kako će o točnim okolnostima ove nesreće biti pokrenuta istraga, a područje na kojem su se tijekom dana, par sati nakon što su Hrvati doplivali do obale, pojavili ostaci njihovog broda, osiguravala je talijanska obalna straža. Tijekom poslijepodneva istog dana potonulu koču pregledali su i ronioci talijanske mornarice te zaključili kako nije došlo do onečišćenja mora. Brod je potom izvučen i prebačen u luku Fano.

Cijelu priču potvrdili su i u Hrvatskoj. Lučka kapetanija u Malom Lošinju objasnila je za 24sata da su Talijani prvo zvali Centar za spašavanje sa sjedištem u Rijeci kako bi ih informirali o incidentu. Potom se u cijelu priču uključilo i Ministarstvo mora, prometa i infrastrukture.

- Mogu samo reći da su talijanske službe utvrdile da se na njihovu teritoriju nalaze ljudi koji tamo ne bi trebali biti. Postupili su potom prema proceduri. Što je s brodom i jesu li ribari vraćeni u Hrvatsku, to još ne možemo reći - rekao je danas David Radas, glasnogovornik ministarstva.

Slučaj istražuje i talijanska policija. Pokušavaju utvrditi je li brod stvarno muškarcima služio za ribarenje te ima li na njemu sumnjivog sadržaja.

19. travanj 2024 08:29