StoryEditorOCM
RegionalPRVI RADNI DAN

Doktorica Vera Bulajić vratila se u aktivnu medicinsku službu na otok Vir, ali će s medicinskom sestrom zbog koronavirusa drukčije organizirati rad 

Piše Kažimir Škrbić/Virski list
25. ožujka 2020. - 20:10

Virska je ambulanta u prostoru čekaonice potpuno prazna, iako su liječnica i njezina medicinska sestra već u ambulanti. Ispred ambulante na dvorišnom prozoru ambulante obavijest je da se kuca na prozor, dok su ulazna vrata ambulante oblijepljena obavijestima. Doktorica Vera Bulajić i medicinska sestra Jadranka Čvrljević moraju se priviknuti na rad u novim uvjetima, u kakvim dosad nisu radile ne samo na otoku, već uopće u cijeloj medicinskoj praksi. Nije se dr. Bulajić niti nadala kako će vijest da će ponovno u redovnom popodnevnom (ponedjeljak, srijeda od 13:30 do 19:30) i jutarnjem terminu (utorak, četvrtak, petak od 7:30 do 13:30) raditi u virskoj ambulanti, naići na nebrojene iskaze podrške i olakšanja na Viru. Koronavirus svima je promijenio živote i dotadašnje navike, pa je zato i ambulanta prazna.

- Treba izbjegavati dolazak u ambulantu, osim u hitnim slučajevima. Virani me mogu nazvati na telefon i konzultirati se, a isto tako mogu dobivati recepte. Što god se na taj način može riješiti, bit će riješeno. Mogu me naravno nazvati i ako sumnjaju da imaju simptome tipične za koronavirus - kaže dr. Bulajić. Kako je Stožer civilne zaštite Zadarske županije pokrenuo rad izdvojene ordinacije Doma zdravlja Zadarske županije za COVID-19, koji se nalazi na zadarskim Ravnicama (Ravnice bb; bivši Centar za ovisnosti), svi koji sumnjaju da imaju simptome koronavirusa (grlobolja, temperatura, kašalj, bol u prsima, malaksalost) mogu zvati i dogovoriti pregled u Zadru na besplatni telefon 0800 8557 ili mobitel 091 5404 189. Ordinacija će svima biti dostupna svaki dan puna 24 sata, a u radnom vremenu mogu se konzultirati i s virskom liječnicom. Mogu, također, kako sugerira obavijest na vratima virske ambulante, s mobitela nazvati brojeve 023 112, 023 113 ili 023 194, dok je telefonski broj ambulante za upite, upute i savjete 023 440 029. 

- Zaista sve molimo da slijede upute Stožera civilne zaštite te da ne izlaze bez potrebe. Ostanite doma - poručuje sestra Čvrljević. Tako je i slijedeći uputu Ministarstva zdravstva o privremenom reduciranju rada u specijalističko-konzilijarnoj zdravstvenoj zaštiti, donesena Odluka o obustavi redovitog vađenja krvi u djelatnosti laboratorija i transfuzijske medicine, osim za hitne pacijente, djecu u pratnji jednog roditelja, trudnice i onkološke bolesnike. Okolnosti povratka na Vir za dr. Bulajić nisu mogle biti teže.     

- Okolnosti zaista nisu dobre i lijepe, ali na Viru mi je bilo lijepo. Imam pozitivno iskustvo, pa mi je drago što se vraćam na otok. Zahvaljujem se svim Viranima na porukama podrške - dodaje virska liječnica, koja je u dva navrata ranije radila na Viru, nakon čega je bila na specijalizaciji obiteljske medicine u Splitu. Čekaonica je tog prvog radnog dana možda bila prazna, ali je činjenica da Vir ponovno ima liječnicu, za otok najbolja moguća vijest.

18. travanj 2024 06:12