StoryEditorOCM
RegionalTKO JE ODGOVORAN?

DORH i Ministarstvo pravosuđa o tragičnoj smrti 18-godišnjeg mladića: 'Kristian je imao branitelja, a istražni zatvor i kaznu zatvora odredio je sud.

Piše Katarina Marić Banje / Slobodna Dalmacija
27. kolovoza 2019. - 22:27
zatvor_bilice-220110

Nakon tragične smrti 18-godišnjeg Kristiana Vukasovića, koji je, podsjetimo, dovezen prije dvadesetak dana u splitsku bolnicu iz istražnog zatvora na Bilicama, poslali smo upit Državnom odvjetništvu i Ministarstvu pravosuđa te ih tražili odgovore na nekoliko otvorenih pitanja oko misteriozne smrti mladića iz okolice Omiša.

Naime, zanimalo nas je:

1. Zašto je Općinsko državno odvjetništvo Split ustrajalo na kazenenom progonu i istražnom zatvoru s obzirom da se radi o 18-godišnjku koji je još kao dijete imao poteškoće u razvoju te mu je po HZZO-u dijagnosticirano postojanje mentalnih i tjelesnih oštećenja zbog kojih mu je utvrđen teži invaliditet?

2. Zašto se Općinski sud u Splitu suglasio sa zatvorskom kaznom i istražnim zatvorom nakon podizanja optužnice i objave presude?

3. Je li zatvor kao sankcija za počinjena KD bio najbolji interes za 18-godišnjaka sa zdravstvenim poteškoćama?

4. Je li istražni zatvor na Bilicama mjesto za mlađeg punoljetnika kojem je potreban pojačana briga i nadzor?,

5. Može li osoba njegove dobi s mentalnim oštećenjem samostalno donijeti odluku za sklapanje nagodbe s dorh-om?,

6. Jeste li mu u zatvoru osigurali pojačanu njegu i skrb u punom opsegu sukladno njegovim dijagnozama?,

7. Hoće li se provest postupak utvrđivanja odgovornosti za eventualne propuste?

Kristian Vukasović s Bilica se nikad nije vratio kući: pod čudnim okolnostima pao je u komu i preminuo u bolnici; Tko je mladića s posebnim potrebama strpao u zatvor s najgorim kriminalcima?!

Osamnaestogodišnjak dovezen iz zatvora u splitsku bolnicu, pao u komu i preminuo; Odvjetnik obitelji: Dogodila se tragedija, okolnosti su čudne. Sigurno se radi o propustu, samo je pitanje čijem

Odgovor Općinskog državnog odvjetništva u Splitu proslijedila nam je Martina Mihordin, glasnogovornica DORH-a.

“U odnosu na postupanje ovog državnog odvjetništva u predmetu protiv mlađeg punoljetnika možemo Vas izvijestiti da je isti bio priveden u prostorije ovog državnog odvjetništva 31. ožujka 2019. zbog postojanja osnovane sumnje da je počinio produljeno kazneno djelo dovođenja u opasnost života i imovine općeopasnom radnjom ili sredstvom iz čl. 215. st. 1. Kaznenog zakona u svezi sa čl. 52. istog Zakona i to na način da je u četiri navrata u periodu od 28. ožujka 2019. do 30. ožujka 2019. u mjestu Jesenice izazvao požare koji su zahvaljujući intervenciji vatrogasaca te uz pomoć kanadera ugašeni te se nisu proširili na okolne obiteljske kuće i drveća.

S obzirom je iz provedenog psihijatrijskog vještačenja utvrđeno kako postoji opasnost da bi osumnjičeni boravkom na slobodi mogao počiniti isto ili teže kazneno djelo obzirom je u vrijeme počinjenja kaznenog djela bio bitno smanjeno ubrojiv zbog iznimno jakog poriva te bitno smanjenih mogućnosti kontrole svog ponašanja to je Županijskom sudu u Splitu, sucu istrage podnesen prijedlog za određivanje istražnog zatvora temeljem čl. 123. st. 1. toč. 3. Zakona o kaznenom postupku. Istražni sudac je donio rješenje o određivanju istražnog zatvora koje je postalo pravomoćno nakon što je odbijena žalba branitelja okrivljenika.

Nakon podizanja optužnice istražni zatvor je produljen rješenjem Općinskog suda u Splitu te je ponovno kao neosnovana odbijena žalba okrivljenika. S okrivljenikom nije postignut nikakav sporazum, no s niti jednim se okrivljenikom ne može zaključiti sporazum ako nema branitelja tijekom cijelog postupka sporazumijevanja.

Nakon provedene rasprave sud je donio presudu kojom je okrivljenika proglasio krivim zbog počinjenog produljenog kaznenog djela dovođenja u opasnost života i imovine opće opasnom radnjom ili sredstvom te mu je izrečena predložena kazna zatvora u trajanju od 8 mjeseci kao i sigurnosna mjera obveznog psihijatrijskog liječenja, a nad okrivljenikom je produljen istražni zatvor.”

Odgovor nam je poslalo i Ministarstvo pravosuđa, te ga prenosimo u cijelosti:

"Sukladno članku 72. Zakona o izvršavanju kazne zatvora propisano je da su podaci o zatvoreniku službena i profesionalna tajna te stoga nismo u mogućnosti podrobno iznositi pojedinačne slučajeve, niti davati podatke o njima.

Dodajemo kako Središnji ured Uprave za zatvorski sustav i probaciju Ministarstva pravosuđa kontinuirano vodi brigu o zakonitom postupanju sa zatvorenicima. Isto se odnosi i na navedeni slučaj istražnog zatvorenika u kojem se poduzimaju potrebne mjere i radnje, sukladno djelokrugu rada i ovlastima Središnjeg ureda Uprave za zatvorski sustav i probaciju Ministarstva pravosuđa, te do sada nisu utvrđene nepravilnosti u radu državnih službenika Zatvora u Splitu."

23. travanj 2024 17:23