StoryEditor
RegionalTHOMPSON NA SUĐENJU ZA FIMI-MEDIJU SKRIVAO LICE RUKAMA

Došao nakon prijetnje da će biti uhićen: 'Nisam uzeo novac od Barišića!' BARIŠIĆ: 'Laže!'

Piše JL
5. rujna 2017. - 15:18
sudjenje

Marko Perković Thompson kao svjedok na suđenju trebao se pojaviti početkom srpnja, no kako nije došao niti se ispričao, sutkinja Irena Kvaternik priprijetila je da će ga na iduće ročište 5. rujna privesti policija. Ipak, to nije bilo potrebno jer je Thompson odlučio sam doći, no od novinarskih pogleda i kamera pokušao se zaštititi rukama preko lica, piše Dnevnik Nove TV.

Thompson je ostao pri ranijoj tvrdnji da nije primio novac iz HDZ-ova crnog fonda kako u predizbornoj kampanji 2007. ne bi nastupio za nijednu stranku, ali je kazao da mu je optuženi bivši premijer Ivo Sanader dao 50 tisuća kuna za izgradnju crkve u Čavoglavama.

Iako je odbacio tvrdnje tužiteljstva da je primio novac kako ne bi nastupao u kampanji Thompson je za razliku od prošlog svjedočenja u travnju 2013. potvrdio da se uoči izbora 2007. sastao sa Sanaderom koji ga je pitao bi li podržao njegovu koaliciju.

Kazao je i da ga je Sanader, nakon što ga je pristao podržati, pitao može li on nešto učiniti za njega. Thompson mu je rekao da bi mogao pomoći oko izgradnje crkve u Čavoglavama, nakon čega mu je Sanader navodnondao 50 tisuća kuna u gotovini.

Na izravno pitanje sutkinje je li nastupao u spornoj kampanji Thompson je potvrdio da nije pjevao ni za jednu stranku.

Unatoč tvrdnjama iz optužnice posvjedočio je da nije poznavao bivšeg šefa carine i HDZ-ova rizničara Mladena Barišića koji mu je navodno dao pola milijuna eura.

"Barišića nisam poznavao i ne znam jesam li ga vidio kada sam u carini dijelio svoje CD-ove i autograme", posvjedočio je pjevač.

Barišić je potom prigovorio istinitosti njegova iskaza kazavši da je od svega što je rekao točno tek da je bio u carini. "Ovaj iskaz je toliko lažan da je istina samo to da je fizički bio u carini. Dolazio je više puta, a nitko nije mogao doći bez mog znanja. U mom uredu je bio više puta", kazao je Barišić.

I na prošlom svjedočenju 2013. Thompson je odbacio tvrdnje da je primio novac za ne nastupanje, kao i da je gotovinu primio od Barišića koji je ranije posvjedočio da je Thompsonu na Sanaderov zahtjev isplatio nešto više od pola milijuna eura. "Nitko mi nije dao ni nudio novac. Za mene je bio šok kada sam čuo takvu izjavu gospodina Barišića", posvjedočio je Thompson koji je ipak priznao da je bio u carini, ali samo kako bi se podružio s obožavateljima uoči "velikog maksimirskog koncerta".

Priznao je i da je nešto kasnije kupio zemljište na Remetama, ali da su novac za to uložila njegova dva partnera iz Njemačke. O tome su, tvrdi, potpisali i ugovor, no porezna ga uprava nije priznala pa su mu "razrezali" više od milijuna kuna poreza.

Barišić je u svom iskazu kazao da je s Thompsonom bilo dogovoreno da iz crnog fonda dobije najviše 200 tisuća eura za kupnju zemljišta, da bi nakon kampanje došao sa svećenikom Slavenom Milanovićem Litrom i pričom da mu je za zamljište potrebno 515 tisuća eura. Kada mu je Barišić, nakon dogovora sa Sanaderom, isplatio novac navodno ga je nazvao Litre i rekao da nedostaje osam tisuća eura. I Sanader je to primio s gnušanjem, no Litre je ipak došao po novac, kazao je Barišić u listopadu 2013.

Uz bivšeg premijera Sanadera i Barišića na optuženičkoj klupi u ovom slučaju je i HDZ kao prva stranka optužena za korupciju, vlasnica Fimi medije Nevenka Jurak, nekadašnja HDZ-ova blagajnica Branka Pavošević te bivši glasnogovornik Sanaderove Vlade i HDZ-a Ratko Maček. Svi su na početku ponovljenog suđenja koje je zatražio Vrhovni sud, za razliku od prvog postupka, odbacili optužbe za izvlačenje novca i punjenje "crnog stranačkog fonda" preko marketinške agencije Fimi media.

 

07. listopad 2022 12:33