StoryEditorOCM
RegionalBITKA ZA PLAŽE

Doznajemo što je sa spornim odredbama Zakona o pomorskom dobru. Hoće li nam doista plaže biti oduzete i pretvorene u privatne?!

Piše PSD.
9. listopada 2022. - 09:43

Bitka za plaže je, čini se, dobivena.

Ministarstvo mora, prometa i infrastrukture odlučilo je promijeniti sporne stavke novog Zakona o pomorskom dobru i morskim lukama, i to na način da udovolji svima koji su skočili na stražnje noge kad su shvatili da nacrt novog zakona de facto omogućava privatizaciju plaža.

Vijest službeno još nije objavljena, navodno bi se to moglo dogoditi idućega tjedna, no da će u nacrtu biti važnih promjena potvrđeno nam je u Splitsko-dalmatinskoj županiji, čiji je župan Blaženko Boban bio jedan od glasnijih protivnika predloženog zakona. Stoga i ne čudi da su nam iz njegova kabineta poslali priopćenje u kojemu sa zadovoljstvom naglašavaju kako je zakonodovac prihvatio županove "konstruktivne prijedloge i komentare".

Ključna promjena je da budućim koncesionarima neće, ni pod kakvim uvjetima, biti moguće ograditi plaže niti će smjeti do njih naplaćivati pristup.

image

Izgleda da je vlast čula glas naroda

Vojko Bašić/Cropix

Da su promjene prihvaćene, poglavito one koje se odnose na mogućnost ograničenja opće upotrebe pomorskog dobra, u korist privatnika, naravno, potvrđeno nam je iz još nekoliko izvora. Nitko, međutim, prije potvrde iz Zagreba nije želio pred naš diktafon. Osim Županije. Koja je po vertikali, u to ne treba sumnjati, dobro informirana.

"Župan Blaženko Boban uputio je konstruktivne prijedloge i komentare, koji su, prema našim saznanjima, u većem dijelu uvaženi u ovom nacrtu.

Posebno se to odnosi na do sada često spominjati članak 11., opća upotreba pomorskog dobra i njezino isključenje, na način da se primijeni pozitivan model upravljanja koji provodi Splitsko-dalmatinska županija, putem svog pravilnika, ali i kroz odluke i ugovore o davanju koncesija na pomorskom dobru u kojima je jasno navedeno da se pomorsko dobro ne smije ograditi niti naplaćivati pristup", stoji, među ostalim, u dopisu koji smo dobili iz Bobanova kabineta.

Splitsko-dalmatinska županija, navodi se, već godinama prednjači u zaštiti pomorskog dobra, stoga je bilo i logično da Ministarstvo mora, prometa i infrastrukture prihvati sugestije iz Splita. Čudno je tek zašto se Oleg Butković i ranije nije javio Bobanu. Broj sigurno ima.

"Podsjećamo kako je Splitsko-dalmatinska županija već pokrenula projekt ‘Pomorsko je dobro‘, koji predstavlja najveću razinu transparentnosti i učinkovitosti upravljanja pomorskim dobrom. Naš model upravljanja pomorskim dobrom prepoznat je od strane struke i javnosti jer nam je osnovna nit vodilja javni interes, interes građana, kao i uvođenje i održavanje reda nad našim važnim prirodnim resursom. Splitsko-dalmatinska županija vodi aktivnu politiku, usuglašavajući se s udrugama građana, uvažavajući one prijedloge koji su na korist čitave društvene zajednice", zaključuju u Županiji.

image

Ovako je bilo za nedavnog splitskog prosvjeda protiv otimanja plaža građanima u korist koncesionara

Vojko Bašić/Cropix

Zakonodovac je, dakle, popustio. Ili priznao da je pogriješio. Kako hoćete. A još do jučer je tvrdio kako nema što popuštati jer ovdje nije riječ o privatizaciji plaža, nego o kvalitetnijem uređenju pitanja korištenja pomorskog dobra i kako kritičari zloupotrebljavaju nacrt zakona koji im je proslijeđen.

Čelnici Pokreta otoka bili su među žešćim kritičarima najavljenih izmjena Zakona o pomorskom dobru i morskim lukama. Čudili su se kako to da se na tim izmjenana radi posljednjih 20 godina, da bi se na koncu izradio nacrt prijedloga zakona koji omogućava različitu interpretaciju ograničavanja javne upotrebe pomorskog dobra s osobitim naglaskom na morske plaže.

I oni su nam rekli da će se očitovati kad novi nacrt dobiju na uvid. Dok ne vide, ne vjeruju.

A pogotovo ne vjeruju jedinicama regionalne i lokalne samouprave koje bi trebale dobiti još veće ovlasti glede kontrole svega onoga što se zbiva na plažama. Smatraju da bi to moglo izazvati još samo veću štetu jer je njihovo upravljanje plažama i dosad rezultiralo brojnim devastacijama i pogodovanjima diljem obale i otoka.

Stoga na početku teksta i nismo stavili da je dobiven rat. Nego samo bitka.

26. travanj 2024 14:46