StoryEditorOCM
RegionalKADA ZALIJEVATI MASLINE?

Dr. Ivica Vlatković: Držite ih u doziranom stresu, dobit ćete više ulja!

Piše M.K.
8. prosinca 2016. - 14:30
vlatkovic

Izraelski znanstvenici su istražili i dokazali da maslina za proizvodnju jednog kilograma suhe tvari novog prirasta treba utrošiti oko 400-450 litara vode, ovisno o sorti - kazao je za časopis Maslina poznati zadarski maslinar dr. Ivica Vlatković.

Većina sorti masline osjetljiva je na neujednačen prinos iz godine u godinu, što je uzrokovano prevelikim urodom u jednoj godini, koji iscrpljuje rezerve masline te onemogućuje rast dovoljnog broja novih izboja u sljedećoj godini. Rezultat toga je reduciran broj cvjetova i plodova te smanjen urod.

Istraživanja dokazuju da se navodnjavanjem može smanjiti nejednoličan godišnji prinos. Upotreba navodnjavanja u rano doba godine pospješuje rast izboja te veći broj cvjetova u sljedećoj godini. 

Također, dovoljna količina vode potrebna je u periodu kasnog proljeća i ranog ljeta u fazi određivanja broja plodova, što rezultira većim prinosom. Kasniji obroci navodnjavanja koriste se zbog regulacije veličine ploda, količine suhe tvari te roka zrenja.

Dugogodišnjim iskustvom znam da je potrebno izbjegavati navodnjavanje koje za cilj ima "punjenje plodova", dakle navodnjavanje u kasnim fazama razvoja ploda i zriobi jer se smanjuje sadržaj polifenola, kao i nekih drugih volatilnih i aromatičnih tvari. 

U tom slučaju može se dobiti slabije, mekše i blaže ulje, s manje aroma jer je maslina prvenstveno kultura suhe klime. U pravilu intenzitet orošavanja (zaljevanja kišenjem) svojih maslinika bitno smanjujem nakon sredine kolovoza i samo povremeno interveniram ako se suša nastavi.

Na neki način maslinu treba držati u doziranom (reverzibilnom) stresu u kojem joj se nadoknadi 70 posto dnevnoga gubitka evapotranspiracijom. Tada se postiže najbolji omjer kvalitete i radmana ulja. 

Kako to prepoznati na maslini? Treba zalijevati stablo kada plodovi počnu lagano gubiti turgor prije smežuravanja, a listovi se lagano povijaju i uvrću. 

Kada se plodovi smežuraju, stablo je u potpunom stresu i nadoknadom vode plodovi se brzo vrate, ali za nekoliko dana opet će biti podložni novom stresu. Takva stabla se nekoliko dana u kontinuitetu moraju navodnjavati na jako propusnim tlima ili dobro natopiti na tlima koja bolje drže vlagu. 

Nakon nadoknade vode stablo je usmjerava na listove i plodove, ali ih idućih dana povlači i zadržava u svojoj rezervi korijenskog sustava i skladišta guka, jer ih je u potpunom stresu ispraznilo.

Višednevnom kontinuiranom nadoknadom vode stablo vraćamo u ravnotežu i nastavak fotosinteze, a time i sinteze ulja. Zato nije dobro čekati da stablo uđe u potpuni pravi stres izazvan sušom jer se tada proces sinteze ulja u vakuolama prekida. 

Taj proces se zalijevanjem može ponovno pokrenuti, ali prekid i gubitak kontinuiteta punjenja vakuola uljem dovodi u preradi do manjih radmana i ono je proporcionalno trajanju stresa. Tu leži i dio odgovora onim maslinarima koji niže radmane pripisuju isključivo uljarama - kaže dr. Vlatković.

Za cvatnju dogodine

Fathi Abd El Hadi, stručnjak za navodnjavanje u maslinarstvu, navodi da navodnjavanje i prihrana maslina fertigacijom (dodavanje hranjiva sustavom za navodnjavanje) znatno povećava dodanu vrijednost u proizvodnji maslina i maslinova ulja, a da, s druge strane, značajno smanjuje alternativnu rodnost i osigurava uravnoteženu cvatnju i plodonošenje u svakoj normalnoj proizvodnoj godini. 

Navodnjavanje utječe na cvatnju u sljedećim sezonama, a može značajno utjecati i na postotak oplođenih cvjetova. Utjecajem na rast i dijeljenje stanica u plodu, navodnjavanje izravno utječe i na veličinu ploda, a samim time i na prinos. Ako znamo kako i kada navodnjavati, možemo zadržati kvalitetu i sortne karakteristike maslinova ulja.

 

 

16. travanj 2024 14:04