StoryEditorOCM
RegionalZNALCI IMAJU RIJEČ

Dr. Ivica Vlatković: Idealno vrijeme berbe teško je ostvariti u svakoj maslinarskoj godini i na svakom stablu. Pet je razloga za to

Piše Dr. Ivica Vlatković/Maslina
10. siječnja 2022. - 08:50

Sigurno je da je masline idealno brati u optimalnoj zriobi kada je stablo koloritno 1/3 crnih plodova,1/3 prošaranih, a 1/3 zelenih. Međutim tu idealnost teško je ostvariti u svakoj maslinarskoj godini i na svakom stablu iz više razloga:

1. Na stablu ne sazrijevaju svi plodovi u isto vrijeme.

2. Opterećenost stabla rodom je bitan čimbenik u procesu sazrijevanja. Što je više ploda i bolja rodnost stabla to je proces zriobe sporiji i obrnuto.

3. Utjecaj položaja maslinika i njegova osunčanost. Južni osunčani položaj s nagibom terena ili terasasti tereni s refleksijom suhozida iza stabla sigurno doprinose ranijem dozrijevanju plodova nego doline istočnih i zapadnih položaja djelomično zaklonjene od sunca.

4. Svaka sorta ima fenofaze razvoja ploda, pa prema tome i duže ili kraće sazrijevanje. Zbog toga se i razlikuju rane i kasne sorte.

5. Na sazrijevanje utječu i meteorološke prilike tokom vegetacijskog razdoblja. Što je suša bila izraženija to će više utjecati na prisilnu zriobu plodova.

Stoga kod planiranja berbi maslina svaki maslinar uz ove čimbenike mora pratiti meteorološke prognoze da zna planirati i na vrijeme procijeniti što dobiva, a što gubi.

24. travanj 2024 22:05