StoryEditorOCM
RegionalOBNOVA HUMUSA

Dr. Ivica Vlatković otkriva dobitnu kombinaciju gnojidbe: Od masline možemo naučiti kako održati ravnotežu rađanja i razvoja

Piše Dr. Ivica Vlatković
7. ožujka 2022. - 07:24

Svoje masline tijekom jeseni dobro pognojim ovčjim i kozjim stajskim gnojem. Da bi masline rađale svake godine držim da je jedan od uvjeta dati jednu vreću gnoja mladim maslinama, a starima dvije. Zakopati ga nakon berbe pa će ona uz njegovu pomoć uzeti sve što joj je potrebno, piše Maslina.

Obnova humusa na plitkim skeletoidnim škaljevitim tlima podno masline ima neprocjenjivo značenje za redovitu rodnost. Maslina ne traži puno, ali traži redovito. To je za mene dobitna kombinacija.

Ne dodajem nikakva mineralna gnojiva jer ne vidim potrebu za njima. Kalija i kalcija imaju dovoljno u tlu i potreban im je samo stajnjak kao posrednik da ga uzmu, a fosfor dobiju u proljeće folijarno.

Maslina nas uči skromnosti i jednostavnosti života. Od masline možemo učiti i naučiti kako održati ravnotežu rađanja i razvoja. Ta održiva ravnoteža nije samo ravnoteža jedne biljke i jednog stabla. Ona sama je ravnoteža života i tome nas uči.

19. travanj 2024 18:09