StoryEditorOCM
RegionalSAVJETI MASLINARIMA

Dr. Ivica Vlatković: Polikonična vaza ima brojne prednosti. Taj uzgojni oblik temelj je kompromisa s maslinom

Piše Maslina
4. lipnja 2022. - 12:05

Uzgojni oblik polikonične vaze značajan je i na njemu treba raditi i praktično ga primijeniti, piše dr. Ivica Vlatković u Maslini.

Alberto Roventini je postavio ovaj uzgojni oblik kao temelj kompromisa s maslinom. Uz najmanji utrošak vremena i troška u rezidbi i berbi dobiva se najveći učinak osvijetljenosti krošnje, plodonošenja i kvalitete ulja.

Sve ono što je dobro obasjano suncem daje najbolje, jer ispunjava temeljni uvjet da je maslina heliofitna biljka. I druge su voćke heliofitne i ovise o suncu, ali niti jedna kao maslina, jer nije ona bez razloga vazda zelena i njezin list traje dvije godine, dok se ne iscrpi.

Uvijek ga mijenja, ali ga sezonski ne gubi kao druge voćke. Kad ga gubi pokreće unutrašnje mehanizme da ga nadoknadi jer od njega živi. Zato su prednosti polikonične vaze višestruki:

– jednolika osvijetljenost

– prikladna za različite načine rasta

– prikladna za stolne masline

– prikladna za strojnu berbu tako što se grane održavaju relativno kratkima, čime se dobiva kutna nesavitljiva struktura.

Najbolji je uzgojni oblik za sorte koje imaju prirodnu poluviseću ili viseću tendenciju rasta i razvoja u prostoru. 

Treba još naglasiti da višestožasta ili polikonična vaza ima veći omjer između površine i volumena krošnje od drugih uzgojnih oblika s punom krošnjom (npr. uzgojni oblik s kuglastom krošnjom, grm).

19. travanj 2024 05:07