StoryEditorOCM
RegionalPANEL STRUČNJAKA

Druga po redu konferencija o sigurnosti u turizmu simbolično se održava u Novalji, poznatoj po ljetnim partijima na Zrću koje je izazov

Piše Zadarski.hr
24. svibnja 2023. - 19:53

Ovogodišnja, druga po redu konferencija o sigurnosti u turizmu, simbolično se održava upravo u Novalji na Pagu, gradu poznatom po ljetnim partijima na plaži Zrće koji su sigurnosni izazov.

Lani je Novalja zabilježila gotovo dva milijuna komercijalnih noćenja, dok je stanovnika toga grada samo 4500.

- Ove ćemo godine, uz trijažni tim koji je stalno na Zrću, imati i punkt Crvenog križa sa skuterom i spasilačkom opremom. Hrvatska vatrogasna zajednica će od 1. srpnja imati dvije video kamere, a u sezoni će red održavati i šezdesetak policajaca iz drugih mjesta”, rekao je u uvodnom pozdravnom govoru Ivan Dabo, gradonačelnik Novalje. Josip Pavić, državni tajnik Ministarstva turizma i sporta, dodao je kako će Ministarstvo turizma sufinancirati dodatne timove hitne pomoći ne samo na Zrću nego i u drugim turističkim mjestima.

Mateja Kakarigi, sveučilišna specijalistica za nacionalnu sigurnost, govorila je o značaju percepcije sigurnosti u turističkoj destinaciji, istaknuvši da je potreba za sigurnošću odmah nakon fizioloških potreba, a sigurnost dobiva globalni značaj tek nakon terorističkog napada na SAD 11. rujna 2001.

- Sigurnost je idealna strategija koju bi Hrvatska i u budućnosti trebala koristiti na svjetskom turističkom tržištu, posebno stoga što je u EU prva po udjelu turizma u BDP-u. Stoga je marketinška komunikacija važna za konkurentnost - naglasila je Kakarigi.

U panelu pod nazivom (Ne)sigurnost festivala, klubova i plaža svoja su iskustva, ulaganja i planove unaprjeđenja sigurnosti velikih događaja, poput splitske Ultre ili klupskih događanja na Zrću, razgovarali Goran Košćak iz tvrtke Sector2 koja se bavi sigurnosti evenata u turizmu, Slobodan Marendić, načelnik PU splitsko-dalmatinske, Alen Delić iz tvrtke SpotMe, Siniša Sraga, direktor programa Papaya Aquarius Nomad i Amar Fočo, manager Noa Beach Club, klubova koji rade i na Zrću.

19. travanj 2024 05:58