StoryEditorOCM
RegionalVELIKI PREOKRET

Druga strana priče o Karlovčaninu optuženom da širi zarazu: "Protiv njega je pokrenut linč, a nije kriv! Ovo je prava istina"

Piše Jutarnji list
23. ožujka 2020. - 18:45

Snažno su odjeknule izjave epidemiologa iz osječkog Zavoda za javno zdravstvo dr. Karla Kožula kako je izvor zaraze koronavirusom dvojice tamošnjih gospodarstvenika "jedna dosta neodgovorna osoba iz Karlovca koja je ranije bila pozitivna i koja je već napravila velike probleme i na području Karlovca i Zagreba", ali je druga strana ove priče potpuno drukčija. Osoba o kojoj je govorio nije znala prije puta u Slavoniju da je pozitivna na koronavirus, a nakon što je dobila prve simptome odmah se izolirala samoinicijativno te sve i jedan sljedeći korak napravila u dogovoru s liječnicima i stručnjacima. Postupila je, potvrđeno nam je to, krajnje odgovorno. Usprkos tome, na društvenim mrežama protiv njega je sada pokrenut linč, kao da se radi o kakvom "sijaču koronavirusa", a njegovi bližnji su u strahu.

- Molim vas da to stane. On nije kriv, nikako nije znao da je pozitivan, pa da je znao ne bi išao na put niti bi se nalazio s tim ljudima. Doznao je to pet dana nakon povratka s puta. Ma, dapače, postupio je upravo suprotno, vrlo odgovorno - rekao nam je u telefonskom razgovoru blizak član njegove obitelji, te se tada rasplakao u slušalicu.

- Nije donio virus u Karlovac. U utorak je otišao na put s kojega se vratio nakon tri dana. Svo to vrijeme uopće nije imao simptome bolesti. Tek kad se vratio kući dobio je povišenu temperaturu. No, to je pripisao napornom putu i stresu, jer je održao važne sastanke za firmu, i prije je znao doći tako slomljen. Nazvali smo obiteljsku liječnicu. Ona je rekla da sačekamo i vidimo kako će se sve razvijeti. Temperatura nije pala, te smo onda dan kasnije nazvali karlovačku bolnicu. Zakazali su termin za testiranje, ubrzo je saznao da je pozitivan na koronavisrus. Hospitaliziran je u Općoj bolnici Karlovac, a onda je završio u Zagrebu, u Klinici dr. Fran Mihaljević - govori nam bliski član obitelji.

Sugovornik nam kaže da ta zaražena osoba nakon prvih simptoma nije ostvarila nijedan kontakt s osobama van svojega stana. Napominje da se ovako nešto moglo dogoditi svakome, te da je važno da se u ovakvim situacijama postupa odgovorno, baš kako je to učinio član njegove obitelji, a na kraju, da se nikoga ne osuđuje.

- Ispod svake profesionalne razine je izjava osječkog epidemiologa, koji iznosi tvrdnje koje ne može, barem ne u ovom trenutku dokazati, a ispod ljudskog nivoa je napasti čovjeka koji u ovom trenutku nije u mogućnosti braniti se, poručio je naš sugovornik.

20. travanj 2024 13:15