StoryEditorOCM
RegionalDERE BURICA

Državni hidrometerološki zavod izdao narančasto upozorenje zbog današnje orkanske bure: bit će udara od 100 km/h, a neki trajekti već ne voze

Piše HINA
18. travnja 2022. - 13:51

Prognostičari Državnog hidrometeorološkog zavoda (DHMZ) izdali su za ponedjeljak, 18. travnja narančasto upozorenje zbog jakog vjetra i bure koji će zahvatiti veći dio obale.

 

Na području Kvarnera očekuje se jaka, prijepodne mjestimice vrlo jaka bura, s najjačim udarima vjetra do 95 kilometra na sat.
Područje Velebitskog kanala također će zahvatiti jaka, prijepodne mjestimice vrlo jaka bura, s udarima vjetra do 110 kilometara na sat. 


U Sjevernoj Dalmaciji prijepodne se očekuje jaka, mjestimice vrlo jaka bura s udarima vjetra do 95 kilometra na sat, a na području Srednje i Južne Dalmacije jaka, mjestimice vrlo jaka bura, poslijepodne i sjeverozapadni vjetar s udarima do 100 kilometra na sat. 


"Očekujte i budite pripravni za olujne brzine vjetra u kombinaciji s lokalno visokim valovima koji su se već ili će se tek generirati. Upravljanje plovilom u tim uvjetima zahtijeva veliko iskustvo te adekvatno opremljena plovila", istaknuli su u upozorenju objavljenom na stranicama Ravnateljstva Civilne zaštite.


Također kažu kako je preporučljivo da pomorci bez odgovarajućeg iskustva potraže sigurnu luku prije početka potencijalno opasnog vjetra i valova. Vjerojatno je i da mnogi katamarani i trajekti neće ploviti pa se svima koji putuju preporuča da prate informacije o prometu.
 

28. svibanj 2023 01:39