StoryEditor
RegionalSMART I SMILE

Dva europska projekta koja provodi zadarska agencija nastoje poboljšati urbanu mobilnost primijenom suvremenih informatičkih rješenja

Piše PROMO
2. prosinca 2020. - 19:39
Pametna urbana rješenjaArhiva Cropix

Zadnjim danom studenoga završila je provedba projekta SMART COMMUTING. Riječ je o projektu u kojem je Agencija za razvoj Zadarske županije bila jedan od partnera, a fokus mu je bio na urbanoj mobilnosti. Postignuto na projektu predstavljeno je na završnoj konferenciji 26. studenoga koja je, zbog epidemioloških mjera, održana u smanjenom obliku.

- Iskustvom iz svakodnevnog života postali smo svjesni da se urbane sredine danas suočavaju s brojnim izazovima na području mobilnosti: od porasta broja automobila, preko negativnog utjecaja na okoliš do nužnog osiguravanja alternativnih rješenja. Sve to stvara velik pritisak na odgovorne dionike u sustavu. Ovakvim projektima sufinanciranima bespovratnim sredstvima Europske unije taj pritisak nastojimo amortizirati i pri tome primijeniti inovativna, održiva rješenja – istaknula je ravnateljica Agencije ZADRA NOVA, Marina Dujmović Vuković dodavši kako je u razdoblju koje je pred nama, ova zadarska agencija kao regionalni koordinator treba biti podrška javnopravnim tijelima u pripremi i provedbi projekata usmjerenih ka održivim rješenjima urbane i regionalne mobilnosti.

- Za osiguranje mobilnosti nije nužno izgraditi samo cestovnu infrastrukturu, već ona mora biti strateški planirana i razvijana te praćena suvremenim informatičkim rješenjima za upravljanje prometom. Do sad naučeno i postignuto bit će nam baza za daljnji razvoj – pojasnila je Dujmović Vuković.

U panel raspravi o pitanjima održive urbane mobilnosti i perspektivi za njen daljnji razvoj raspravljali su Alen Tursunović, mag. ing. traff., Mobilita evolva, Mario Njegovec, mag. ing. aedif., Promel projekt, Alan Kociper, dipl.ing.el, Inovativni Zadar, dr. sc. Ana Pejdo, Sveučilište u Zadru i Darko Kasap, dipl. ing. stroj.pročelnik Upravnog odjela za prostorno uređenje i graditeljstvo Grada Zadra.

Predstavljene su tako završne verzije „Prometne studije za uspostavu i organizaciju zone posebnog prometnog režima u Gradu Zadru (Poluotok)“ i „Studije izvedivosti i strategije integracije karata i cjenika za autobusni i brodski promet uz smjernice za razvoj on-line integracije voznog reda“.

image
Panel rasprava 
Edic Zadar

Glavni cilj projekta bio je promovirati i na institucionalnoj razini usvojiti koncept funkcionalnog urbanog područja kao najprikladnijeg rješenja putem kojeg bi se na održiv način pristupilo dnevnim migracijama prema urbanim središtima koja zbog koncentracije industrijskih, kulturnih, obrazovnih i poslovnih sadržaja svakodnevno privlače veliki promet iz okolnih područja.

Projekt se provodio na teritoriju šest država: Hrvatske, Austrije, Češke, Italije, Mađarske i Slovenije, u partnerstvu Općine Rimini kao vodećeg partnera, IUAV Sveučilišta u Veneciji, Instituta za promet Tehnološkog sveučilišta u Beču, Okruga Weiz, Regionalnog razvojnog centra Koper, Grada Szolnoka, Razvojne agencije Hranice te ZADRA NOVAe. Ukupna vrijednost projekta bila je 1.555.337,00 eura od čega je 85 posto sufinancirano iz europskih sredstava. Proračun Agencije za razvoj Zadarske županije ZADRA NOVA iznosio je 138.257,00 eura.

Tog su dana predstavljeni i rezultati projekta SMILE, još jednog od projekata Agencije ZADRA NOVA usmjerenog na urbanu mobilnost. Zahvaljujući sredstvima ovog projekta, izrađena je aplikacija za praćenje dostavnih i turističkih vozila koja je ovim putem i prezentirana te su predstavljani scenariji mobilnosti urbanog područja grada Zadra te transnacionalne sheme SUMP-a.

Stručnjaci na panelu osvrnuli su se i na postojeće prometno stanje grada Zadra s posebnim osvrtom na biciklistički promet u gradu, koji velikom unatoč potencijalu, nije do kraja iskorišten.

image
Romobili
Arhiva

Projekt punog naziva „FirSt and last Mile Inter-modal mobiLity in congested urban arEas of Adrion Region – SMILE” financira se kroz INTERREG V-B Jadransko-jonski program transnacionalne suradnje 2014. – 2020. Ukupna vrijednost projekta je 1.290.415,45 eura, a vrijednost projekta za ZADRU NOVU iznosi 100.494,99 eura. Provedba projekta počela je početkom 2018. godine, a trajat će do kraja 2020. godine.

Projekt SMILE obuhvaća suradnju 12 partnera unutar sedam država Jadransko – jonskog područja te uključuje gradove i regije koji su pod utjecajem intenzivnog gradskog prometa u kojem se svakodnevno stanovnici, putnici i turisti susreću s posljedicama neodrživih modela mobilnosti i nedostatka učinkovitih multi-modalnih rješenja, što dovodi do brojnih posljedica poput zagađenja okoliša i emisije stakleničkih plinova te velikih prometnih gužvi.

Cilj projekta je izrada i primjena konkretnih smjernica za razvoj i implementaciju održivih urbanih planova mobilnosti, sukladno smjernicama Europske komisije, prilagođenih posebnostima područja. Projekt je usmjeren na smanjenje cestovnog prometa, održivost multi-modalne mobilnosti te na podizanje svijesti o ponašanjima održive urbane mobilnosti.

Izdvojeno

17. siječanj 2021 21:19