StoryEditorOCM
RegionalVRUĆINA I ANIĆA KUK

Dvije akcije zadarskog GSS-a: spašena strana državljanka zatečena bez svijesti na vrhu planinarske staze, još jedna osoba pala u škrapu...

Piše HGSS
16. svibnja 2022. - 20:22

Zadarska Gorska služba spašavanja izvela je dvije akcije na Anića kuku.

- Danas u 13.12 sati stiže poziv posredstvom centra 112 o stranoj državljanki koja je bez svijesti, a nalazi se na planinarskoj stazi pri vrhu Anića kuka u NP Paklenica. Odmah po pozivu na lokaciju kreće dvoje spašavatelja iz Starigrada i poziva se dežurna ekipa iz zrakoplovne baze Divulje. Po dizanju helikoptera dogovaramo da iz Divulja stiže jedan spašavatelj, a u bazi Zemunik se ukrcava još troje spašavatelja HGSS Zadar te kreću prema lokaciji unesrećene.

Do nje su prvi stigli najbliži spašavatelji iz Starigrada i pružili joj prvu pomoć. Pomažu spašavatelju iz helikoptera, koji je spušten iz lebdećeg helikoptera na nepristupačni teren gdje se unesrećena nalazila, smjestiti unesrećenu u nosila i vitlom je podižu. Osoba je pri svijesti prebačena u vojnu bazu Zemunik gdje je predana timu HMP.

U trenutku odlaska helikoptera natrag u Divulje stiže poruka da je još jedna osoba iz iste grupe pala u škrapu i ozlijedila se. Pregledom se ustanovljuje slomljen prst ruke, porezotine na rukama, nogama i po glavi. Nakon pregleda odlučuje se da se ne vraća helikopter, jer se osoba može samostalno kretati, ali u susret dvojici spašavatelja na terenu stiže još četvero koji su krenuli iz Zadra na vijest o prvoj akciji. Osoba je otpraćena do parkinga odakle je dalje upućena na obradu u zadarsku bolnicu.

Kako kreću vrući dani ponovo upozoravamo na opasnost od vrućine. Birajte staze zaklonjene od direktnog sunca. Nosite i konzumirajte dovoljno vode. Nosite adekvatnu zaštitu. Nemojte se izlagati naporu u najvrući dio dana - upozoravaju GSS-ovci.

20. ožujak 2023 19:28