StoryEditorOCM
RegionalSPORNE INVESTICIJE

Dvojica ruskih oligarha usko su vezana uz Dalmaciju: jedan je bio Putinov intimus, drugi ima vilu i čuveni restoran. Sada se otvaraju brojna pitanja

Piše Anđelka Kelava
2. ožujka 2022. - 07:50

Posljedice invazije Rusije na Ukrajinu kao i sankcije Rusiji osjetit će cijela Europa, a najnovija eskalacija mogla bi utjecati i na investicije u Hrvatskoj. Jedan primjer je kompleks Kupara u koji bi trebala ulagati Avenue grupe ruskog bogataša Sergeja Gljadelkina. Tvrtka je objavila strateško povezivanje s grupacijom Hotel Properties (HPL) iz Singapura koja je ušla u 50-postotno vlasništvo cijelog projekta.

Načelnik Općine Župa dubrovačka Silvio Nardelli prokomentirao je koliko bi sankcije Europske unije mogle ugroziti projekt. U ovom trenutku teško bilo što reći, a priznaje Nardelli da će, ukoliko se vlasnik Avenue grupe nađe na listi sankcija EU-a, projekt definitivno biti ugrožen.

- Praktično 50 posto vlasništva tvrtke Avenue je u vlasništvu Rusa Sergeja Gljadelkina, a 50 posto u vlasništvu tvrtke HPL, tako da postoji mogućnost da dođe u pitanje daljnji napredak projekta Kupari, potvrđuje Nardelli.

image
Prostor u Kuparima 
Tonči Plazibat/Cropix

Podsjetimo, Vlada je na predbožićnoj sjednici usvojila Prijedlog odluke o izmjenama Odluke o pokretanju postupka za realizaciju turističkog razvojnog projekta Kupari na lokaciji Kupari I. u Općini Župa dubrovačka kojim je izmijenjen sastav Povjerenstva za praćenje realizacije projekta, što je trebalo značiti da bi projekt trebao krenuti s mrtve točke. No sada ostaje za vidjeti hoće li novonastala situacija na istoku Europe projekt ponovno staviti 'na led'.

Slična je situacija i na otoku Mljetu, na kojem je ruski milijarder Vladimir Jevtušenko, jedan od deset najbogatijih Rusa i nekada blizak prijatelj ruskog predsjednika Vladimira Putina još 2004. godine preko svojih hrvatskih tvrtki, Adria Sisteme i Kore Zagreb, kupio dva zemljišta na kojima je planirao izgraditi turistički kompleks vrijedan 109 milijuna eura i otvoriti 300 do 400 novih radnih mjesta.

image
Vladimir Jevtušenko i Vladimir Putin
Astakhov Dmitry/AFP

Parcele u Saplunari površine 300 tisuća općina mu je prodala e za 5,5 milijuna eura, no teren nadomak zone Nacionalnog parka Mljet do dana današnjeg ostao je netaknut jer se pokazalo da je riječ o državnom, a ne o općinskom zemljištu.

U sve se uključio i DORH te je slučaj je završio na sudu pa je Općina, kako bi izbjegla plaćanje milijunskih odšteta, ruskom oligarhu ponudila zamjenska zemljišta.

Načelnik otočne općine Đivo Market (HDZ) kaže da su se ruski ulagači posljednji put javili prije nekoliko mjeseci kako bi lokalne vlasti upoznali s namjeravanim nastavkom investicija u mljetsko hotelijerstvo, no otad vlada muk.

image
Nacionalni park Mljet
Božidar Vukičević/Cropix


- Ne znamo hoće li zbog aktualne situacije u Ukrajini odustati od ulaganja, zadnja je vijest da su zainteresirani, no tko zna što se sve može dogoditi. Svakako, nitko nas nije kontaktirao – kazao je Market.

Inače, taj slučaj ruske investicije u Hrvatskoj više je puta bio tema razgovora na najvišoj državnoj razini. I sam predsjednik Vladimir Putin nekoliko je puta pozvao hrvatski državni vrh, bivšu premijerku Jadranku Kosor i predsjednika Stjepana Mesića da olakšaju poslovanje ruskim poduzetnicima na Mljetu i Krku.

Nakon što je iskazao političke ambicije, Putinova potpora Jevtušenku je splasnula pa je ruski magnat 2014. uhićen zbog sumnje da je prao novac prilikom kupnje naftne kompanije Bašnjeft.

I posljednji dubrovački nakon Domovinskog rata neobnovljeni hotel, Hotel Belvedere, izgleda da neće lako dočekati bolje dane iako je projekt njegove obnove u najekskluzivniji hotel na hrvatskoj obali bio u visokoj fazi te čak dobio 'zeleno' svjetlo UNESCO-a.

image
Viktor Vekselberg vlasnik je vile u Lozici
Ahmet Kalajdžić/Cropix

Njegov vlasnik je također ruski bogataš Viktor Vekselberg koji je osim razrušenog hotela u Dubrovniku i vlasnik kuće u Lozici te restorana '360' kojeg krasi Michelinova zvjezdica, jednog od najpoznatijih restorana u Europi u kojima je među ostalima jeo i najpoznatiji nogometaš svijeta, Ronaldo.

Podsjetimo, Vekselberg koji je intimno vezan za Dubrovnik, u koji redovito stiže svojom jahtom Tango, u Kneževu dvoru 2007. godine organizirao je izložbu Ruskog carskog blaga, a među stotinjak eksponata svjetsku pažnju privukla su glasovita Fabergéova jaja.

image
Vladimir Putin i Viktor Vekselberg
Alexei Druzhinin/AFP
02. svibanj 2024 21:37