StoryEditorOCM
RegionalOBITELJSKA LJEPOTICA

Dvori iz Šestanovca šampioni seoskog turizma: ‘Stranci su ludi za našim kamenjarom i kruhom ispod peke‘; Zavirite u ovih 15.000 kvadrata mira i tišine

Piše PSD.
20. veljače 2020. - 13:18

OPG Popovića dvori iz Šestanovca ovogodišnji su dobitnici "Zlatnog Suncokreta" u kategoriji turističko seljačkog gospodarstva.

Nagrada je to koja se u organizaciji Hrvatske udruge za turizam i ruralni razvoj dodjeljuje najzaslužnijim promicateljima gospodarstva ruralnih područja Lijepe naše.

Jedan od njih je upravo Željko Popović, mladi poduzetnik iz Šestanovca i vlasnik nagrađenog OPG-a, čija turistička renesansa počinje paralelno s izgradnjom prvih metara autoceste kroz Zabiokovlje. Trinaest godina kasnije, uz staru obiteljsku kuću izgrađene su još dvije, ukupno kapaciteta osamnaest osoba.

Ali nije tome kraj. I tako, dok obalne turističke oaze rijetko nude nešto bitno više od mora i plaža, kod Popovića, inače pionira modernog šestanovačkog turizma i općenito onog zabiokovskog, gostima je na raspolaganju 15 tisuća četvornih metara potpuno uređenog prostora.

- Da, sve je krenulo s gradnjom autoputa kroz mjesto. Pojavila se potreba za smještajem radnika i inženjera s obližnjeg gradilišta. Staru kuću smo odmah iznajmili i tako je sve počelo. Mislili smo - zašto ne. Idemo se okrenuti turizmu, kada mogu oni uz more, idemo pokušati i mi iza brda. Zarađenim novcem i obiteljskom ušteđevinom podigli smo prvi objekt i počeli rentat. U početku nismo mogli ni slutiti da će biti takva potražnja.

Počeli smo širiti ponudu na način da smo malo-pomalo i u skladu s mogućnostima počeli s uređenjem okolnog područja, na kojem smo izgradili još jednu kuću za odmor, bazen, tako da svake godine napredujemo. S ciljem širenja ponude prije dvije godine podigli smo moderan sportsko-rekreativni centar, unutar kojega našim gostima nudimo dječje igralište, ono za nogomet, košarku, tenis, boćalište, odbojku, rukomet i mogućnost cikloturizma, za koji smo od županije dobili kategorizaciju Bike & Bad - nabraja Popović.

Uz već postojeći veliki bazen, na imanju Popovića nalaze se i dva manja hidromasažna, vanjsku teretanu i profesionalni fitness i još mnogo toga i sve u potpunom prirodnom okruženju omeđenom stotinama metara dugim starim suhozidom, smokvama, lozom i bademima, a u planu im je uređenje dodatnog prostora, na kojem će već ovo proljeće biti zasađeno oko 250 sadnica bajama i smokava.

Ono zbog čega su Popovići i dobili nagradu svakako je praćenje trendova u turističko seljačkom gospodarstvu, pa su gostima na raspolaganju i sezonske povrtlarske kulture kao i vrijednosti etno, gastro i kulturnog turizma.

- Naši gosti uglavnom su obitelji s djecom. Najviše Skandinavci, a u zadnje vrijeme primat su odnijeli Nijemci i Poljaci. Što je nama najbitnije - svi se ponovo vraćaju. Zadovoljni su mogućnošću da sami beru i spremaju hranu. Nudimo im domaću spizu, kruh ispod peke i naš prisnac, u kojem najviše uživaju.

To ih uz mir i tišinu, primijetili smo, najviše veseli. Imate vi gostiju kojima more i sunčane plaže nisu ono najvažnije, već ovo što sam vam nabrojio. Ovdje u ovoj našoj udolini između Mosora i Biokova čovjek se još uvijek može odmoriti u potpunoj tišini, a tek petnaestak minuta vožnje od nas nalaze se i najljepše plaže na Makarskoj rivijeri. U tom cilju i ide naša ponuda, da ih što duže zadržimo, stoga danas imamo popunjenost od 150 dana u godini. Radi se non-stop, nema zatvaranja - tvrdi Željko Popović.

image
Željko Popović sa suprugom Nelom
Privatni Album

Ovaj mladi šestanovački poduzetnik svoje poslovno carstvo stvorio je uz puno odricanja, kreditiranje, a koristio je i mjere ruralnog razvoja.

Ova prva nagrada u obiteljskoj vitrini svakako će, kako je i najavio, biti veliki poticaj za daljnje usavršavanje poslovanja. Prema viđenom, neki bi rekli nema dalje.

Sve je tu. Međutim, Popović najavljuje skoru gradnju novog jednoetažnog objekta u rustikalnom stilu, u čijem će prizemlju biti velika konoba u dalmatinskom štihu, a na dvjesto četvornih metara prostranom katu fitness zatvorenog tipa, te wellness.

Danas na prostoru općine Šestanovac od turizma živi četrdesetak obitelji.

Poslovna klima je kudikamo povoljnija negoli je to bila prije deset i više godina.

Osnovana je i Turistička zajednica, a podatak od 10.700 noćenja u prošloj godini ili 25 posto više nego u godini prije, dovoljno govori da Šestanovac uz one tradicionalne djelatnosti, kao što su poljoprivreda i stočarstvo, svoju budućnost vidi u seoskom turizmu.

Svima je poznat primjer Imotske krajine, koja u zadnjih nekoliko godina doživljava turističku renesansu, a čini se da se Šestanovac poveo istim primjerom.

Mada se prije jednih i drugih u turizmu okušao naš domaćin Željko Popović.

19. travanj 2024 13:14