StoryEditorOCM
RegionalČUDNA ZIMA

Eugenu Novakoviću iz Posedarja rodile smokve u siječnju! Prevarila ih topla jesen pa krenule s plodovima, sve će to sad smrznuti i otpasti!

Piše M.K.
1. veljače 2023. - 13:54

Poznatom smokvaru Eugenu Novakoviću iz Posedarja - rodile smokve u siječnju!

- Klima je takva kakva je. Odražava se na sve pa i na smokve. Žena je otišla u smokvik i vidjela smokve ko babuške, izrasle su desetak, 12 milimetara... One će sad promrznuti i uvenuti, jer to je na silu, zbog vremena. Smokva inače prvo baci plod, pa onda list. Kao što medvjed ima zimsku hibernaciju, tako bi i smokva trebala mirovati zimi. Ali toplo vrijeme koje je dugo trajalo do prije ovih bura zadnjih dana, potjeralo je sokove ispod kore stabala i smokve su to "shvatile" kao signal da je vrijeme za plod, kao što bi to normalno trebalo biti ljeti. Smokva se obrezuje kad spava, ali dogodilo se to da je do prije neki dan bilo 17 - 18 stupnjeva uz dosta vlage i kiše. I proaktivni sokovi su krenuli, potpuno zbunjujuće. Dogodilo se to da je sve krenulo prije vremena - kaže Novaković.

Ipak, ne vjeruje da će biti neke velike štete na urodu zbog toga. Biljka će se "korigirati" i roditi opet na vrijeme, a ovo što je sad rodilo, priroda će jednostavno "zanemariti". Novaković ima 120 stabala smokava, a osim uzgojem i preradom, bavi se i plasmanom. Ima jednostavnu računicu: svježa smokva vrijedi od 25 do 30 kuna kilogram, sušena je sad od 80 do 100 kuna, a kad je preradi u smokvenjak ili sličan proizvod, vrijedi 335 kuna po kilogramu. Zbog toga nastoji dodati vrijednost smokvi, kako bi se isplatio njen uzgoj, a i čitav rad na kultiviranju i preradi. 

- Problematično je što su proaktivni sokovi već ušli u grančice koje će sad stradati. To su rodne, periferne grančice, neće deblo stradati. Kada dođe pravo proiljeće, kad smokva krene listati, vidjet će se da su te grančice usahle, nema ih, jer su promrzle. Obzirom da starija smokva ima glavnu žilu i do 25 metara, teško da neće opet izići. I neke su kruške i trešnjje procvjetale, takva je priroda. Moj je proizvod plod sunca, mora, kamena i ljubavi. Ništa bez ljubavi nema. Oporavit će se i korigirati smokva koja je na silu požurila s plodom, ali je to ipak opomena da nam se klima mijenja i da će toga ubuduće biti i još više, a to nije dobro. Imam plan B, malo poljoprivrede, malo turizma, u penziji sam... Nema kuknjave, bit će to sve dobro - optimistično će Novaković.

25. travanj 2024 08:07