StoryEditorOCM
RegionalKAD NEĆE NAŠI

Evo kolike plaće dalmatinski ugostitelji i hotelijeri nude radnicima iz Banja Luke, a doznajemo i koliko daju radnicima iz Srbije...

Piše PSD
19. travnja 2022. - 14:50

Hrvatski ugostitelji i hotelijeri počeli su se oglašavati i na radijskim postajama u Bosni i Hercegovini, traže kuhare, konobare, pomoćno osoblje... Radnici iz Srbije, Republike Srpske i ostatka BiH, dolaze sve više u Dalmaciju, ali i u Istru. 

Vlajko Berić, konobar iz Banje Luke, za nekoliko dana seli se u Medulin u Istri. Tamo ostaje do listopada.

– Prvi je razlog, naravno, zarada. Svi mi idemo tamo zbog veće zarade, a drugi je razlog, iskreno, taj što možemo steći još dosta veće iskustvo od onoga koje se pruža ovdje, u gradu na Vrbasu. Ja sam konkretno dobio jako dobru ponudu jer sam 11 godina aktivno u ovom poslu, tako da sam ponudom više nego zadovoljan. Što se tiče tih cifri, kreću se od 1200 pa do čak 2200 eura – kaže Berić za SrpskaInfo.

DALMATINSKI UGOSTITELJ: 

Peraču posuđa oko 6000 kuna

– Trenutačno nam nedostaje radnika, i kuhara i konobara, ali prvenstveno pomoćnog osoblja. Kuhari i konobari kod nas imaju plaću koje se penju i na više tisuća eura, posebno ako zbrojimo manču koju dobiju. Iskusan konobar u srcu sezone u restoranu može zaraditi i do 15 - 20 tisuća kuna, a isto vrijedi i za kuhara, iako ima chefova koji zarađuju i puno više od toga. Pomoćno osoblje, poput perača suđa, dobije između 5000 i 6000 kuna, a u srcu sezone i više. Imao sam radnike iz Bosne i Srbije i zadovoljan sam. Došli su mi i radnici iz Beograda, ali MUP je prespor u izdavanju dozvola, to nam stvara velike probleme – kaže za "Slobodnu" jedan dalmatinski ugostitelj.

– Radnici moraju imati znatno bolje uvjete, inače nećemo imati s kim raditi i neće imati tko za nas raditi. Pozivam sve poslodavce da malo razmisle o tome na koji bi način zadržali radnike u svojim firmama, a s druge strane kako privući nove radnike – kaže Dalibor Šajić, predsjednik Udruženja "Horeka" iz Banja Luke. 

– Turizam je gospodarska grana koja u posljednje vrijeme ima izuzetno dinamičan razvoj, i naravno da su gospodarstvenici iz tog sektora vrlo zainteresirani za to da u budućem razdoblju organiziraju radnu snagu i nađu onu koja nedostaje, kao i nove profile zanimanja koje turizam zahtijeva u ovom trenutku – rekao je Pero Ćorić, predsjednik Privredne komore Republike Srpske za Srpskuinfo. 

23. travanj 2024 20:24