StoryEditorOCM
RegionalZRMANJA ADVENTURE

Festival na prostranstvu od 30 četvornih kilometara: izaberite što vam je najdraže i uživajte! Pogledajte prostore i njihovu ljepotu...

Piše Lada Burčul
11. srpnja 2023. - 11:28

Vaterpolo, kajak, stand up paddle ili gradski trail?

Nije lako izabrati, jer sve je atraktivno, zabavno i odvija se u prekrasnom krajoliku: Zrmanja adventure festival ove godine počinje 24. srpnja i kroz pet dana trajanja okupit će na stotine rekreativaca, sportaša i natjecatelja.

- Imamo puno rekreativaca, iako svaka disciplina ima i natjecateljski karakter – kaže glavni organizator Zrmanja adventure festivala Đuro Župan, koji korigira spomenutu brojku: „nekoliko stotina sudionika“ stiglo je već do 2.000, iz šest zemalja, a za vožnju kajakom prijave su zatvorene, jer je dosegnut maksimalan broj sudionika.

Osim atraktivnošću i ambijentom u kojem se održava, Zrmanja adventure festival svakako privlači i činjenicom da je sudjelovanje besplatno.

- Radi se o skupoj opremi, to je rekreativcima uvijek najskuplja stavka, ali mi iz ranijih organizacija imamo sve što je potrebno. Uz to, ni jedan park prirode niti druge institucije ne naplaćuju nam korištenje određenih prostora, tako da smo u mogućnosti, dakako uz sponzore, festival još uvijek držati besplatnim za sudionike – kaže Đuro Župan, koji je netom poslije Domovinskog rata, gdje je bio zapovjednik SJP Poskoci, počeo organizirati rafting na Zrmanji. Danas su njegova Riva Rafting Centar i Turistička zajednica Grada Obrovca glavni organizatori Festivala koji vraća dinamiku i život u dijelom napuštene ili slabo naseljene prostore.

image

Zrmanja Adventure Festival - kajak

Riva Rafting Centar

- Smisao je da sva sela uz Zrmanju, Krupu i Krnezu, te grad Obrovac, zažive punim plućima, da promoviraju gastronomiju, da iznajme sobe za spavanje, da sudionicima ponude ono najbolje što sami prave, od sireva do suvenira. Cijeli kraj oživi i to nam je najveća motivacija – kaže Đuro Župan, povučen iskustvom višegodišnje organizacije raftinga.

Od četiri discipline, prijave traju još za tri: stand up paddle, gradski trail i vaterpolo. Popularni kajak, gdje utrka na vesla povezuje dva mosta, pa se tako i naziva, vesla se u dužini od 18 kilometara, uzvodno od Masleničkog mosta do mosta na Zrmanji u gradu Obrovcu.

image

Zrmanja Adventure Festival - stand up paddle

Riva Rafting Centar

- Svaki dan održava se jedna sportska disciplina, a svake večeri se u 21 sat na Zrmanji u Obrovcu pale reflektori i igra se vaterpolo. Tako je petodnevni festival sporta raspoređen na prostoru od 30 četvornih kilometara – kaže organizator.

Stand up paddle namijenjen je onima koji traže drugačije iskustvo na vodi od vožnje kajaka. Ovakvo veslanje na dasci je zahtjevno i specifično, a na Zrmanja adventure festivalu vozi se staza od Janković buka do Obrovca, u dužini od četiri kilometra. Upravo zbog zahtjevnosti veslanja na dasci staza je kraća, prihvatljiva i početnicima, a pejzaž je iznimno lijep. Voda je topla, boćata, utrka je takmičarskog karaktera i cilj će biti postavljen u samom gradu Obrovcu, kod mosta. I ova utrka, kao i sve discipline na Festivalu, se nadzire i u sigurnosnom smislu su mjere zaštite visoke.

image

Zrmanja Adventure Festival - gradski trail 

Riva Rafting Centar

Za one koji preferiraju suho tlo pod nogama organizira se gradski trail, utrka u Obrovcu koji konfiguracijski omogućuje zahtjevnu i zanimljivu rutu. Nema puno gradova koji „unutar grada“ imaju brdo, kaže Župan, objašnjavajući da su takvi geografski oblici osigurali mogućnost održavanja „traila“ u urbanom dijelu, koji osim kroz konfiguracijski različite terene sudionike vodi i kroz svojevrsnu povijesnu rutu, uz tvrđavu. Ruta je duga šest kilometara.

Najbolji natjecatelji će u svim disciplinama na kraju biti nagrađeni. Za vaterpolo turnir, da bi sve bilo po pravilima, zadužen je vaterpolo klub „Gusar“ iz Sv. Filipa i Jakova, a ekipe su miješane, muške i ženske. Vaterpolo se igra u Centru Obrovca, na Zrmanju se „slije“ mnoštvo gledatelja, turista, domaćeg svijeta i izletnika, a grad kroz nekoliko dana bude življi nego ikad kroz godinu. Turnir je amaterski.

image

Zrmanja Adventure Festival - gradski trail

Riva Rafting Centar

- Smisao je, među ostalim, uvođenje novih rekreacijskih sportova, a sve kako bi ovaj dio Hrvatske što više oživio i postao poznat, te na taj način osigurao lokalnom stanovništvu priliku da u turističkom smislu žive od onoga što mogu ponuditi – rekao je Đuro Župan.

- Osim uzbudljivih aktivnosti, Zrmanja Adventure Festival pruža živahnu atmosferu s hranom, glazbom i raznim drugim zabavnim sadržajima. Bez obzira jeste li iskusni sportaš ili znatiželjni početnik, Zrmanja Adventure Festival nudi nešto za svakoga. To je događaj koji spaja prirodu, sport i osjećaj zajedništva, čineći ga nezaobilaznim iskustvom za ljubitelje avanture svih dobnih skupina – zaključio je Župan.

image

Zrmanja Adventure Festival - vaterpolo 

Riva Rafting Centar
image

Zrmanja Adventure Festival -  vaterpolo 

Riva Rafting Centar
image

Zrmanja Adventure Festival - vaterpolo 

Riva Rafting Centar
image

Zrmanja Adventure Festival - vaterpolo 

Riva Rafting Centar
01. svibanj 2024 14:19