StoryEditorOCM

FOTO-PISMO IZ ŠKOLE U NINSKIM STANOVIMA: "Igrajmo se jezikom" za učenike, roditelje, braću i prijatelje!

Piše PSD.
11. ožujka 2016. - 13:52
Redakcija Zadarskog.hr dobila je jedno zanimljivo pismo učiteljice Željane Popić iz OŠ "Petar Zoranić" Nin koja radi u Područnoj školi u Ninskim Stanovima. Pismo objavljujemo u cijelosti:

Javljam Vam se kao učiteljica koja radi u OŠ "Petar Zoranić" Nin, PŠ Ninski Stanovi i željela bih da se naša aktivnost zabilježi u medijima, budući da smo dislocirani od grada i Matične škole, a sudjelujemo u mnogim projektima koje organizira Udruga učitelja "Zvono", te surađujemo s učiteljima diljem Hrvatske i Europe putem platforme ETWINNING , (eTwinning je zajednica škola u Europi koja nudi platformu za odgojno – obrazovne djelatnike - učitelje, ravnatelje, knjižničare, itd), koji rade u školama i dječjim vrtićima europskih država sudionica eTwinninga. Putem ove platforme članovi mogu komunicirati, surađivati, razvijati projekte, razmjenjivati znanja i iskustva te postati dijelom najzanimljivije obrazovne zajednice u Europi.

Aktivnost eTwinning promiče suradnju europskih škola putem informacijsko-komunikacijskih tehnologija (IKT), pružajući pritom podršku, alate i usluge za škole.

Portal eTwinning (www.etwinning.net) je glavno mjesto suradnje i susreta u sklopu ove aktivnosti. Dostupan na 28 jezika, portal danas okuplja gotovo 230 277 članova uključenih u više od 5462 projekata* diljem Europe. Portal učiteljima pruža online alate za pronalaženje projektnih partnera, za otvaranje novih projekata, razmjenu ideja i primjera dobre prakse te započinjanje suradnje, koristeći razne prilagođene alate dostupne na eTwinning platformi.)

Do sada smo sudjelovali u projektu "100. dana škole", a ovo što vam sada upućujem je projekt "Igrajmo se jezikom" koji smo osmislile uz Dan materinjeg jezika.

PŠ Ninski Stanovi je mala Područna škola u kojoj se odvija nastava u kombiniranim odjeljenjima 1./3. i 2./4. razred. U školi rade dvije učiteljice - Željana Popić i Iva Maras. Bez obzira na kronični nedostatak bilo materijalnih ili drugih sredstava, uz pomoć i odličnu suradnju s roditeljima te ravnateljem Tonćem Vukovićem i voljom za rad nas učiteljica, često izvodimo nastavu u vidu provedbe projekata , problemske nastave, terenske nastave i sl.

Tako smo i jučer, 10. ožujka 2016. obilježili Dan materinjeg jezika, kroz razne aktivnosti kao dio projekta "Igrajmo se jezikom". Dan je osmišljen kao Projektni dan otvorenog tipa, što znači da smo ugostili i roditelje, braću, sestre i prijatelje iz sela. Za početak smo slagali TANGRAM, kao uvod u radionicu, a zatim smo organizirali natjecanje u parovima iz znanja rješavanja zagonetki, premetaljki, raznih pitalica.

Zatim smo se vratili u naše djetinjstvo, kada nije bilo računalnih igrica i računala, tableta, ipada i sl., te smo odigrali igru GRADOVA I SELA. Na sveopće oduševljenje roditelja, tijekom igre i zapisivanja pojmova, vladala je takva tišina i napetost, a kasnije i prepirka i natjecanje u bodovima, tako da smo u trenutku morali smirivati roditelje.

Nakon Igre gradova i sela, smo rješavali OSMOSMJERKE I KRIŽALJKE, prilagođenje dječjem uzrastu , a za završnu aktivnost smo odabrale BINGO s riječima. Svi smo se opustili, zabavili i poželjeli još takvih događanja. I na kraju, ne mogu da ne spomenem, a vrlo je važno - u susret nam je izašla i Izdavačka kuća "ALFA", koja je za sve naše male sudionike osigurala male poklon-vrećice, a s obzirom na to da su svi na kraju bili pobjednici, dobili su i DIPLOME o sudjelovanju.

Unaprijed se veselimo novim aktivnostima, jer nam na vrata već kuca provedba projekta "Mislim zeleno-volim Zemlju",koji će mo također realizirati u suradnji sa roditeljima i to kroz više aktivnosti, ali o tome će mo pisati kada dođe vrijeme... Molim Vas da objavite ovaj tekst uz preinake, ako je to potrebno. U prilogu Vam šaljem i fotografije. U nadi da će te nam se javiti s odgovorom i objaviti u medijima ovaj događaj, srdačno Vas pozdravljam.

Učiteljica Željana Popić

20. travanj 2024 13:08