StoryEditor

FOTO: ZAINTERESIRANI INVESTITORI S DALEKOG ISTOKA Kinezi bi ulagali u morski tunel od Zadra do Ugljana!

Piše PSD.
22. ožujka 2016. - 15:28
g2.PNG

Projekt podmorskog mosta između zadarske luke Gaženice i otoka Ugljana, vrijedan 184 milijuna eura, ozbiljno je zainteresirao kineske investitore. Nakon nedavnog posjeta Zadarskoj županiji biznismena iz Kine i predstavnika hrvatske Vlade, koji su im predstavili projekte od strateškog značenja za Zadar i okolicu, pokazalo se da je upravo podmorski tunel izazvao najviše zanimanja menadžera iz poslovne grupacije koja je među petnaest najvećih u Kini, tako da su i brodom obišli lokacije koje bi objekt povezivao.

Zanimali su se i za mogućnost izgradnje drugih podmorskih tunela u Dalmaciji, a od ministra pomorstva, prometa i infrastrukture Olega Butkovića, na sastanku zatvorenom za javnost, tražili su potvrdu, ako uđu ozbiljno kao partneri u tu veliku investiciju, da će im državna administracija u najkraćem mogućem roku ukloniti sve birokratske prepreke koje se eventualno ispriječe, što im je ministar i obećao.

Ostali projekti koje je prezentirala Zadarska županija jesu putnički terminal i pretvaranje Gaženice u luku polaska za kruzere, kontejnerski terminal ispod kojeg bi dijelom išao i podmorski tunel, gospodarska zona Crno i proširenje zračne luke.

Inovativan projekt

– Mi smo ovaj projekt započeli 2012. godine i odmah su ga podržale sve jedinice lokalne uprave i samouprave iz naše županije. U razdoblju do 2014. prikupili smo dobar dio potrebne dokumentacije, uvrstili ga u prostorne planove, ali smo u 2015. ostali u zrakopraznom prostoru jer je izostala potpora tadašnje Vlade, a mi nismo mogli sami krenuti u realizaciju projekta na razini Županije. No, to nas nije pokolebalo, jer je projekt inovativan, a nije nemoguć i neostvariv, i na najbrži mogući način povezuje Zadar s otocima. Danas, naravno, računamo na potporu nove Vlade, ali i novac iz fondova EU-a i sustav koncesioniranja kroz koji bi se realizirao projekt.

Nisam bio nazočan nedavnom sastanku s kineskim investitorima u Zadru, ali nije nemoguće da se u projekt uključe oni ili neki drugi privatni partneri. Ovakvi projekti nisu nepoznati u svijetu, za njih ovdje postoji kvalitetna infrastrukturna podloga i nadam se da će skoro doći vrijeme da krenemo s njegovom realizacijom. Mi smo u vezi s tim optimistični – kazao nam je Olivio Meštrović, pročelnik Upravnog odjela za prostorno uređenje i zaštitu okoliša Zadarske županije.

– Promet je u domeni Ministarstva prometa i infrastrukture, no što se nas u Ministarstvu graditeljstva i prostornog uređenja tiče, ta i svaka druga inicijativa povezivanja kopna i otoka je dobrodošla, što mi je kao otočaninu posebno drago. Podmorski tuneli su u svakom slučaju jedna od opcija na koje se računa i s tim sam projektima, kroz prezentacije koje sam vidio, vrlo dobro upoznat. U Zadru već dugo rade na tom projektu, Zadarska županija je u planovima predvidjela takvu gradnju, i ona je realno izvodiva kroz model javno-privatnog partnerstva – kazao nam je ministar graditeljstva Lovro Kuščević.

Napredna tehnologija

– Gradnjom takvog tunela investiralo bi se u najnapredniju tehnologiju u građevinarstvu, koja podrazumijeva i nastavak gradnje po Europi i svijetu, a posebice u Kini. Potpredsjednik Vlade Tomislav Karamarko i ministar prometa Oleg Butković dali su punu podršku projektu i obećali hitno rješavanje svih eventualnih birokratskih zapreka. O toj temi je održan i sastanak zatvoren za javnost, na kojem su kineski investitori pohvalili prezentaciju projekata – kazao je Rino Jelić u ime nositelja projekta, tvrtke "Jelić inženjering".– Ako se projekt prihvati na državnoj razini te osiguraju financijska sredstva, podmorski tunelski most Zadar (Gaženica) – otok Ugljan (rt Otrić) – Pašman može se u cijelosti realizirati u roku od oko tri godine. Svi gradonačelnici i načelnici Zadarske županije zdušno podržavaju projekt i njegov nastavak, a sve kako bi se značajno poboljšao život na otocima, ali i cijele županije – tvrdi Rino Jelić.

Saša LjubičićPDV vraća ulog
A da je riječ o projektu koji nije tek sanak pusti jer je odmakao u pripremi, svjedoče sljedeći dokumenti: Zadarska županija provela je postupak uvrštenja prometnog povezivanja kopnenog dijela županije i otoka podmorskim tunelskim mostovima kroz Izmjene i dopune Prostornog plana županije. Projektni prijedlog tunela Gaženica – Ugljan uvršten je i u županijsku Bazu projektnih prijedloga, kao podloge za mogućnost sufinanciranja sredstvima fondova EU-a, i prijavljen Ministarstvu regionalnog razvoja i fondova EU-a. Izrađene su i dvije predinvesticijske studije u kojima su polazišta realne pretpostavke kako će se, nakon izgradnje podmorskog tunela – od ukupno osamnaest, 16 turističkih i dvije poslovne zone, a koliko ih je predviđeno prostornim planovima na Ugljanu i Pašmanu – realizirati gradnja 70 posto zona. Financijske analize pokazale su da se, samo iz naplaćenog PDV-a, uložena sredstva mogu vratiti u roku od sedam godina.

Izdvojeno

22. rujan 2020 09:41