StoryEditorOCM
RegionalVELIKI ČETVRTAK

Fra Božo Mandarić blagoslovio cijelu župu iz automobila: vjernici ga na koljenima čekali uz cestu kroz Prović, Vukšić, Bulić i Lišane

Piše Marko Ledenko Mane
9. travnja 2020. - 19:20

Na Veliki četvrtak tijekom dana župnik fra Božo Mandarić prošao je automobilom kroz Prović, Vukšić, Bulić i Lišane s Presvetim oltarskim sakramentom i blagoslovio cijelu župu! Bilo je zaista lijepo vidjeti kako su vjernici na koljenima  u molitvi  uz cestu dočekali Presveti oltarski sakrament.

U crkvi sv. Kate u Vukšiću na Veliki četvrtak  tradicionalni je  obred pranja  nogu  dvanaestorici vjernika iz Vukšića, Lišana, Bulića, Provića i Ostrovice. Svećenici kao sljedbenici Krista peru noge dvanaestorici, kao što je prema vjerovanju Isus oprao noge apostolima. Veliki tjedan počeo je Cvjetnicom ili Nedjeljom muke Gospodnje. Vazmeno trodnevlje, slavi se i obnavlja ustanovljenje euharistije i svećeničkog reda.   Veliki Četvrtak je u prvom redu dan Isusa Krista, prvi iz njegova svetoga i slavnog trodnevlja, kršćanski spomendan Isusove posljednje večere. 

U župi je bio starodrevni običaj da su djeca i mladići na Veliki četvrtak napravili drvene čegrtaljke kojim bi se „škrgučalo„ na Veliki četvrtak, Veliki petak i Veliku subotu, dane kada bi zvona zamuknula. Drvena čegrtaljka  kada bi se vrtjela, proizvodila bi zvuk koji bi podsjećao škripanje Isusovih zubi u njegovoj muci. Taj predivni starodrevni običaj nažalost je ukinut 1970. godine. 

Zbog zaštite od koronavirusa ove godine po prvi put misa nije održana u Vukšiću. Misa je održana  u crkvi sv. Nikole Tavelića  u Lišanima , praćenjem prijenosa uživo preko facebook stranice župe bez nazočnosti vjernika.

 

18. travanj 2024 21:04