StoryEditorOCM
RegionalSPECIJALITETI

Gastro scena povijesnog gradića Nina obiluje autohtonim proizvodima: u ponudi šokol, morska sol, morska šparoga i šafran

Piše Zadarski.hr
14. lipnja 2024. - 18:39

Turistička zajednica grada Nina unazad tri godine započela je sustavno i intenzivno afirmirati ninsku ugostiteljsku scenu isticanjem autohtonih specijaliteta i namirnica: šokol, morska sol, morska šparoga i šafran.

Gastro scena povijesnog gradića Nina atraktivna je u svojoj ponudi jer u središtu pozornosti ističe tradicionalne ninske namirnice koje rastu i sazrijevaju na području grada. Njihova kvaliteta i jedinstveni okusi uvrstili su Nin na gastro kartu Zadarske županije i Hrvatske kao novo, autentično gastro odredište. Zvijezde ninske gastro scene su šokol, cvijet morske sol, morska šparoga i šafran. Blizina rasta i proizvodnje namirnica s mjestima na kojima ih se kuša kombinacija je kojoj je teško odoljeti pri odabiru jela lokalnih ugostiteljskih objekata. Kada u jelovniku imate sve spomenute namirnice složene u modernim kulinarskim izdanjima svatko će se bar jednom upitati – „pa zašto ne probati“.

Šokol je nova – stara zvijezda gastro scene Nina, Zadarske županije i Hrvatske već 22 godine. Put povratka ovog tradicionalnog ninskog specijaliteta u interes gurmana započeo je prije više od dva desetljeća motiviranjem lokalnih proizvođača da na buru iznesu i šokol. Turistička zajednica grada Nina uspjela je u svojoj namjeri i obiteljska proizvodnja šokola kao i njegova popularnost, porasla je.

Morska sol svakom jelu pridodaje novu dimenziju okusa ne mijenjajući njegov autentični okus. Uz neposrednost susreta s proizvodnjom, a koju nudi Solana Nin, gastro atrakciji pridodajemo nesvakidašnji turistički doživljaj. Edukativna šetnja poljima soli i upoznavanje s napornim radom ručnog branja soli i opis procesa proizvodnje zahvaljujući kojemu je Ninska solana nositelj ekološkog certifikata, posjet Ninskoj solani čine posebnim doživljajem. Isti je slučaj s morskom šparogom. U poljima soli raste krhka morska šparoga, a prije nego li je gost kuša na ninskom tanjuru, može ju razgledati ili brati u ninskim poljima soli pod budnim okom ptica vlastelica.

Posebnost i atrakciju bez premca predstavlja posjet jedinom mrijestilištu brancina, orada, hama i zubataca u Hrvatskoj– Cromaris-u. Precizno, sterilno, vrhunski vođeno, izvrsno za neke nove spoznaje – i sa zanimljivim podatkom da je ovo 6. po veličini mrijestilište bijele ribe na svijetu. Za pohvaliti se.

Na kraju spominjemo šafran. Začin koji ne biste očekivali u Ninu, no ima ga. Za proizvodnja šafrana zaslužna su dva entuzijastična proizvođača baš kao što i cijeli projekt gastronomskog brendiranja grada Nina počiva o entuzijazmu i razumijevanju Turističke zajednice kao inicijatora kreiranja nove turističke dimenzije Nina i ugostitelja koji u cijelu gastro priču Nina unose zrno dobre volje.

Pokazuje se to u jelovnicima lokalnih ugostitelja koji, svaki na svoj način, nude ninski šokol i morsku šparogu. Varijante su od tradicionalnih brudeta obogaćenih novim okusima morske šparoge, iznimno zanimljive domaće pašte sa šokolom, pizze sa šokolom i morskom šparogom te burgera sa aromatičnim šokolom koji mu definitivno mijenja okus…Jelovnici su svake godine sve bogatiji ninskim gastro kreacijama, a uskoro na jelovnicima očekujemo i ninski šafran.

U cilju promocije gastronomskih posebnosti Nina, Turistička zajednica grada Nina pozvala je u studijski posjet poznati hrvatski gastro blogerski par Ribafisha i Kasandru kako bi saznali i doživjeli što kreiraju i kako svoje specijalitete nude ninski ugostitelji. Čuli su za šokol i morsku sol i tu je poznavanju kraj.

Varijacije u izvedbi, primjena namirnica u širokoj paleti jela, dostupnost, prepoznatljivost i prezentacija ninskih ugostitelja pokazali su iskrenost i entuzijazam za stvaranje nove ponude, sadržaja i doživljaja Nina.

Dobru volju na gastronomskom brendiranju Nina i suradnju blogerima iskazali su dva najstarija ninska ugostiteljska objekta koji su oduševili prepoznatljivom ponudom i dva objekta suvremene potražnje mladih. Gostionica Burela je ponudila predjelo sa šokolom i brudet s morskom šparogom koji je potpuno otkriće i za sada se može pronaći samo u ovom tradicionalnom ninskom ugostiteljskom objektu.

Gostionica Sokol također je ponudila aromatični šokol kao predjelo i domaću paštu sa šokolom koju autorski potpisuje vlasnica Ana. Prilagođen modernoj gastro sceni Mad Duck pizza & burger ponudio je pizzu sa šokolom i kozjim sirom te ukusni burger. De Salt street & food bar poslužio je sitne lignje, kozice i papaline te burgere sa šokolom koji daje slanoću umjesto slanine, a u jelima se nalazi med iz obiteljske proizvodnje. Šetnja gastronomskih blogera završila je u modernoj slastičarnici Galeteriji Grgur u središtu povijesnog Nina. I tamo su ih dočekala bar dva iznenađanja: sladoled s okusom krafne i kokica.

Znanje, upornost i kontinuirana suradnja lokalne turističke zajednice, ugostitelja i proizvođača privukli su pozornost ka Ninu za sasvim novu, drugačiju i neočekivanu temu. I time stvorili motiv dolaska u cjelogodišnju, autentičnu i održivu destinaciju Nin.

16. lipanj 2024 18:48