StoryEditorOCM
RegionalHOĆEMO KOMARCE!

Gerilski rat protiv dezinsekcije na Istu: Zašto nama ubijaju naše komarce, a u Istru su uvezli njih trideset tisuća iz Kine?!

Piše Božana Sviličić
2. kolovoza 2022. - 18:33

- Bravo Išćani! Zašto nama ubijaju naše komarce, a u Istru su uvezli trideset tisuća komaraca iz Kine? Neka nam to netko objasni? – zapitao se jedan od ukupno dvjestotinjak mještana tek desetak kilometara četvornih velikog otoka Ista u zadarskom arhipelagu gdje već dvije godine traje 'gerilska' borba protiv adulcitidne dezinsekcije komaraca. Dio Išćana, naime, smatra da je zaprašivanje ovih dvokrilaca opasno za ljudsko zdravlje toliko da su bili prisiljeni izvršiti diverziju na otoku gdje su tijekom noći onesposobili vozilo riječke Dezinsekcije.

- Eto, uništili su nam vozilo, pa nismo uspjeli obaviti dezinsekciju. Gume su probušene, a automobil je uz to bio išaran nekakvim sprejem - rekla je dipl ing. Anamaria Trbović iz riječke Dezinsekcije. Dodala je kako joj je žao što je uoće došlo do takve situacije, te da su prigovori o štetnosti za ljude neutemeljeni.

- Koriste se isključivo preparati za tu namjenu, puno studija potvrdilo je da nemaju utjecaj na čovjeka”, pojasnila je navodeći kako ugovor o dezinsekciji komaraca imaju s gradom Zadrom.

Adulticidna dezinsekcija se inače koristi postupkom toplog ili hladnog ULV zamagljivanja sa zemlje, te postupcima orošavanja. Dezinsekcija se izvodi postupkom zamagljivanja (hladnog ili toplog) kretanjem pješice ili iz vozila u pokretu. Sredstva koja se koriste za suzbijanje komaraca preporučena su od znanstvenika Svjetske zdravstvene organizacije (WHO), ispitana su i dozvoljena za korištenje u borbi protiv komaraca u Republici Hrvatskoj kao najmanje štetna za biljke, životinje, ljude i okoliš.

Dio mještana ogorčen je što se dezinsekcija na otoku nije provela. Smatraju kako je spriječavaju bolesni pojedinci koje nije briga za ljude i djecu koji su alergični na ubode komaraca.

- Da imaju malu djecu ne bi radili taj gnusan čin. Sad nek ih buše komarci. Špricaj i ne pitaj - poručili su.

U policiji su potvrdili da su na otoku zbog demoliranja riječkog vozila za dezinsekciju morali intervenirati u noći s 28. na 29. srpnja.

- Trenutačno utvrđujemo sve okolnosti događaja. Vozilo je bilo išarano i oštećeno – rekla je Ivana Grbin, glasnogovornica zadarske policije.

Policija je intervenirala na Istu neposredno nakon što je Mjesni odbor otoka obavijestio mještane da će se u noći s četvrtka na petak provoditi adulcitidna dezinsekcija komaraca od strane firme koju je angažirao Grad Zadar. Skrenuli su pozornost mještanima da se tijekom izvođenja radova ne zadržavaju u blizini, te da tijekom zamagljivanja zatvore vrata i prozore. Također, su skrenuli pozornost pčelarima da za vrijeme radova drže pčele zatvorene u košnicama kao i onima koji imaju kućne ljubimce. Mještanima koji ne žele dezinsekciju komaraca poručili su da im se jave. Navodno je ista 'diverzija' izvršena i prošle godine, no iz policije to nisu mogli potvrditi.

Predsjednica Mjesnog odbora Ista Josipa Kozulić rekla je kako su oni 'svoje napravili kada su stavili obavijest o zaprašivanju'.

- Tko nije htio mogao se slobodno javiti i oko njegove kuće se ne bi zaprašivalo. Sad je na policiji da obavi svoj posao - poručila je predsjednica Mjesnog odbora ovog otoka.

.

01. svibanj 2024 06:26