StoryEditorOCM
RegionalSKUPŠTINA UDDK VIR

Goran Vicković dobio treći uzastopni mandat, a poruku je uputio i načelnik Općine Vir Marino Radović

Piše Kažimir Škrbić
6. ožujka 2023. - 11:57

Treći puta uzastopno Goran Vicković izabran je za predsjednika Udruge dobrovoljnih darivatelja krvi Vir. Na sinoć održanoj izbornoj Skupštini u Viru članovi Skupštine nisu imali nikakve dvojbe, Vicković je izabran jednoglasno, kao i na dva prethodna izbora.

– Zahvaljujem se svim članovima na povjerenju koje mi je ukazano. Čast je biti predsjednik najbolje udruge u Zadarskoj županiji, kao što je i obaveza časno predstavljati sve naše članove i vrijedne volontere. Nastavit ćemo s radom tamo gdje smo stali, odnosno graditi našu humanitarnu priču u korist svih potrebitih i na ponos naše lokalne zajednice – poručio je novi i stari predsjednik Vicković. Pored izbora predsjednika Vickovića, na izbornoj Skupštini za potpredsjednika izabran je Alen Glavan, dok novi Upravni odbor čine Goran Vicković, Marko Djak, Ljiljana Kapović, Barbara Buškulić, Alen Glavan, Tajana Markić, Šime Vučković, Katarina Martinović, Lucija Vukoja i Alida Bulić Cvitkušić. Nadalje, tajnik Udruge je Lucija Vukoja, blagajnik Sandra Glavan, a u Nadzorni odbor izabrani su Anamarija Šikica, Marina Šporčić i Marija Srebrović Marelja. Odbor za darivanje krvi ima nove članove, a to su Ljiljana Kapović, Ivana Šoše, Zvonimir Lukić, Krešimir Hotko i Snježana Lešković Hotko. Likvidator za Udrugu je Ivana Raspović.

No prije nego što se pristupilo izboru rukovodstva i članova tijela, predsjednik Vicković osvrnuo se na prethodni mandat. U tom četverogodišnjem razdoblju virski UDDK se potvrdio kao najuspješnija darivateljska udruga u Zadarskoj županiji, a za ilustraciju navedenog Vicković je ponudio impresivne brojke.

– Prikupili smo 700 doza krvi u četiri godine, što nas je u posljednje dvije godine dovelo na prvo mjesto u našoj županiji. Pored toga bavimo se prikupljanjem humanitarne pomoći, pa smo za Pučku kuhinju u Zadru prikupili oko 25 tona raznih potrepština. Također smo uspješno organizirali ljetovanje na otoku za obitelji slabijeg imovinskog stanja, tako da je u Viru u protekle četiri godine boravilo 20 obitelji – naveo je Vicković. UDDK Vir je djelovao i prilikom razornog potresa na Baniji, pa je čak 11 tona osnovnih higijenskih, kućnih potrepština i hrane prikupljeno te odvezeno u Sisak, Glinu i Hrvatsku Kostajnicu, a tri tone

humanitarne pomoći poslano je iz Vira u Ukrajinu. Kako takav rad virske udruge nije mogao ostati nezamijećen, prošle godine je UDDK Vir dobio nagradu Zadarske županije za humanitarno djelovanje kao najbolja darivateljska udruga.

– U protekle četiri godine učlanili smo 15 mladih ljudi, što je još jedan pokazatelj kako je ideja humanitarnog djelovanja prepoznata na otoku – dodao je predsjednik UDDK-a.

– Svi se od srca nadamo kako će naš UDDK nastaviti sa svojim djelovanjem. Želimo nastaviti s darivanjem krvi i pomagati sve one kojima je pomoć potrebna, ostvarujući pritom naše ciljeve i planirane akcije darivanja krvi – poruka je kojom je tajnica Glavan zaključila sinoćnju izbornu Skupštinu.

Načelnik Radović: Većina u Općinskom vijeću ruga se ljudima koji humanitarno djeluju za dobrobit potrebitih

Na rad Udruge dobrovoljnih darivatelja krvi Vir osvrnuo se i načelnik Općine Vir Marino Radović. Birao je riječi za Udrugu koja je u svakom smislu Viranima osvjetlala obraz i opravdala povjerenje ukazano od Općine Vir.

– UDDK Vir je primjer za sve druge udruge, ali ne samo zbog činjenice koja govori da je virska darivateljska udruga najuspješnija u darivanju krvi, nego i zbog humanitarnog djelovanja bez sličnog primjera – kazao je načelnik Radović potvrdivši kako je neupitna njegova daljnja podrška djelovanju UDDK-a. Virski načelnik osvrnuo se također na političku situaciju na otoku, odnosno činjenicu da je većina u Općinskom vijeću virski UDDK učinila – prosjakom. Načelnik Radović predvidio je 10.000 eura u proračunu za 2023. godinu za virski UDDK, ali je vijećnička većina taj iznos proračunskim amandmanom srezala i svela na svega 1.000 eura. Ministarstvo financija presudilo je da je takav amandman vijećničke većine na načelnikov prijedlog proračuna bio – nezakonit.

– Htjeli su ugasiti Udrugu uz obrazloženje da se ne radi ništa te da članovi udruge, pored darivanja krvi, moraju još davati vlastiti novac te sami financirati večere i okrjepu nakon akcija darivanja – kazao je Radović, ali je napomenuo kako se takvo što ipak neće ostvariti.

– Branit ću naš UDDK svim srcem i zakonski raspoloživim sredstvima. Ne može se UDDK-u srezati budžet za 90 posto, jer je to ruganje ljudima koji humanitarno djeluju za dobrobit potrebitih – poručio je Radović.

 

 

19. travanj 2024 15:43