StoryEditorOCM
RegionalTRI ZAHVATA

Gotova je sanacija obalnog zida u luci Čeprljanda na otoku Ugljanu vrijedna 1,5 milijuna kuna

Piše Zadarski.hr
21. ožujka 2022. - 15:23

Županijska lučka uprava Zadar obavijestila je kako je provedba projekta sanacije obalnog zida u luci Čeprljanda na otoku Ugljanu, koja je započela u studenom prošle godine, završila u ožujku.

Sanacija luke Čeprljanda bila je neophodna zbog derutnog stanja prijašnje obale, koje je predstavljalo opasnost za korisnike lučice. Tehničkim pregledom utvrđeno je više oštećenja na obalnom zidu i gatu, kao da i predmetna konstrukcija nije ispunjavala temeljni zahtjev za mehaničkom otpornošću i stabilnošću. Također su zabilježena značajna  oštećenja obalnog zida na sjeveroistočnom dijelu uvale, koji  se nagnuo prema moru te ugrožavao i korištenje prometnice u neposrednoj blizini.

Svi neadekvatno izvedeni dijelovi obalnog zida i gata u potpunosti su uklonjeni, a na njihovom mjestu napravljeni novi.

Obuhvat sanacije obalnog zida se dijeli na tri manja zahvata:

 Zahvat A - obuhvaća sanaciju gata smještenog s jugozapadne strane uvale, osne duljine 20.3 metra

 Zahvat B - obuhvaća sanaciju obalnog zida južno uz gat, duljine 15 metara

 Zahvat C - obuhvaća sanaciju sjeveroistočnog obalnog zida, duljine 45.7 metra.

Izvođač radova je zadarska tvrtka Stipčević s iskustvom u pomorskim građevinskim radovima, dok je uslugu stručnog nadzora obavila tvrka D&Z iz Zadra, koja je ujedno izradila i glavni projekt sanacije luke.

Projekt vrijedan 1.489.651,00 kuna bez PDV-a, odnosno 1.862.063,75 kuna s PDV-om, sufinanciran je sredsvima Ministarstva mora prometa i infrastrukture, Zadarske županije i Županijske lučke uprave Zadar.

26. travanj 2024 19:29