StoryEditorOCM
RegionalTITULE I PRIZNANJA

Gotovinu proglašavaju počasnim građaninom, a on plakete ne preuzima! U jednom gradu strpljenje popušta, neki predlažu oduzimanje titule, u drugom ga čekaju već 20 godina...

Piše Dijana Turić
4. listopada 2022. - 10:47

Grad Koprivnica je prije otprilike mjesec dana uputio javni poziv za predlaganje novih javnih priznanja zaslužnim pojedincima i ustanovama. Priznanja će se dodijeliti povodom Dana grada, 4. studenoga ove godine, a portal Danica tom prigodom javno predlaže i traži da se generalu Anti Gotovini na sjednici Gradskog vijeća, koje će u listopadu odlučivati o novim laureatima, titula počasnoga građanina koja mu je dodijeljena 2015. godine - oduzme, uz obrazloženje kako je to zbog potpunog omalovažavanja Koprivnice i svih njezinih stanovnika. Naime, Gotovina se 2015. godine trebao pojaviti na svečanoj sjednici u povodu Dana grada, ali nije.

Nema inicijative

’’Nepojavljivanjem i nepreuzimanjem plakete, Gotovina je pokazao potpuno nepoštovanje prema Koprivnici i njezinim stanovnicima. Na stranu što tu počast i nije trebao dobiti jer vjerojatno nikad nije ni bio u Koprivnici. Kad ju je već dobio, trebao ju je prihvatiti”, navodi se u tekstu i podsjeća da je samo mjesec dana kasnije titulu počasnoga građanina Gotovina osobno primio na svečanosti u – Prelogu. Srećom, u gradskoj upravi u Koprivnici kažu da nema inicijative za oduzimanjem počasti generalu Gotovini.

S obzirom na to da je general Ante Gotovina i počasni građanin Grada Makarske i tu je titulu dobio 2002. godine, ali je također nikada nije uspio preuzeti, kontaktirali smo bivše i sadašnje gradske vijećnike, predsjednike Vijeća koji su složni da je slučaj u Koprivnici - potpuna glupost.

Kako nam je kazala Gordana Muhtić (SDP), predsjednica Vijeća, činjenica da Gotovina nikada nije preuzeo nagradu u Makarskoj, nije nikakav razlog da mu se titula počasnoga građanina oduzme.

- Razlog opoziva titule počasnoga građanina nikada ne bi bilo nepreuzimanje nagrade i to osobito generalu Gotovini. Nama bi bila čast kada bi general došao na dodjelu nagrada prilikom obilježavanja Dana grada Makarske - kazala je Muhtić.

Da nije u redu oduzimati titulu generalu Gotovini jer nikada nije preuzeo nagradu, mišljenja je i Miro Družijanić (HNS), bivši dogradonačelnik i predsjednik Vijeća.

Dobivao pozivnice

Kako kazuje Družijanić, on je Gotovini u nekoliko navrata prije održavanja svečanih sjednica Gradskog vijeća Grada Makarske, osobno slao pozivnice na Dan grada.

- Tada smo imali čvrsta uvjerenja da će se Gotovina odazvati na naše pozive i osobno sam bio uvjeren da će doći, jer je počasni građanin ne samo grada Makarske, već svih građana Makarske. Gotovinu još čekamo s radošću i ponosom. Mišljenja sam da bi sve vlasti trebale imati kontakta sa svojim počasnim građanima kao i održavati kontakte s gradovima prijateljima, a ne samo na svečanim sjednicama povodom proslave Dana grada - kazao je Družijanić.

Isto mišljenje dijeli i Jagoda Martić (SDP), bivša predsjednica Gradskog vijeća.

- Ta gesta u Koprivnici mi je gadljiva jer su generalova postignuća za Hrvatsku bila razlog zbog kojega ga se proglasilo počasnim građaninom. Gotovina je heroj i junak Domovinskog rata i zaslužio je titulu počasnoga građanina Makarske, a očito je da ima neke svoje razloge zbog kojih još nije preuzeo plaketu. Možda se ne želi eksponirati, niti želi dozvoliti da njegovo ime služi za skupljanje političkih bodova - kazala je Martić.

I Jure Brkan (HDZ), bivši gradonačelnik i sadašnji gradski vijećnik i saborski zastupnik, ima isto mišljenje kao i svi naši sugovornici. Kako kaže, Gotovina je najveći Hrvat Domovinskog rata.

- Naš general je bio sedam godina u zatvoru i nije ni mogao doći u Makarsku i preuzeti nagradu, a ako bude imao mogućnosti, doći će kad on bude htio jer smo svi mi ostali dužni njemu, a ne on nama - rekao je Brkan.

19. travanj 2024 21:36