StoryEditorOCM
RegionalFOTO: STRAVA U SPLITU

Grupa djece u grmlju našla neobično veliku crnu udovicu pa ju proučavala ne znajući koliko je opasna!

Piše Ivica Marković/Slobodna Dalmacija
8. listopada 2018. - 14:57
pauk

Prije nekoliko dana, u blizini nove zgrade splitskog Sveučilišta, na Poljičkoj cesti, pojavila se crna udovica, i prema fotografiji koju imamo, ova je "epskih" razmjera.

Uspoređujući pauka s fotografije za pretpostaviti je kako je veličina ove crne udovice negdje oko 13 milimetara, što bi je svakako uvrstilo među najveće primjerke ovog otrovnog pauka. Veličina crne udovice, naime, je od 5 do 6 milimetara, a najveća opisana do sada je bila "velika" 13 milimetara.

U četvrtak je grupa djece, "petaša", nakon završene nastave prolazila iza zgrade Sveučilišta i "naletjela" na "malog, slatkog pauka" koji se zapleo među lišćem i otpalim grančicama, te ih je privukao svojom čudnom crno-crvenom bojom. Pokušavao se on "iskobeljati" iz tog lišća, ali nije uspijevao, pa su se djeca zabavljala gledajući ga. Moderna generacija klinaca je odmah uradila ono što najbolje zna – mobitelima su fotografirali pauka (na slici dolje). Na svu sreću nisu ga dirali, kako bi mu pomogli da se oslobodi. Nakon "foto sessiona" zaputili su se svojim kućama.

Jedan od njih ponosan što u mobitelu ima fotografiju pauka, pokazao ju je svojim roditeljima, koji su oboje medicinske struke. Vidjevši "milo" biće na ekranu mobitela svoga sina roditelji su samo upitali "Je li netko dirao ovog pauka?". Kada su dobili negativan odgovor laknulo im je i onda su svom sinu pojasnili zašto takvog pauka, s crvenim točkicama ne bi bilo dobro dirati.

Neopisivi bolovi

Kakav je pauk crna udovica i da li je "normalno" da se pojavi gotovo u centru grada razgovarali smo s prof. dr. Ivom Ivićem, specijalistom infektologom i zamjenikom predstojnika Zavoda za infektologiju KBC-a Split.

– Crnih udovica ima svake godine, samo je pitanje je li njihova godina, godina njihove "eksplozije", kada ih ima jako puno ili ih nema. Ovaj pauk s fotografije, koji umnogome podsjeća na crnu udovicu, malo je prevelik za tog otrovnog pauka. "Debele" ženke znaju narasti do jednog centimetra, no veličina im je najčešće 5-6 milimetara. Puno veća šansa da naiđete na crnu udovicu je u polju, izvan grada, u gradu ona baš i nije česta pojava – kazuje prof. dr. Ivić.

Na Zavodu za infektologiju, u posljednje tri godine, nisu imali ni jedan slučaj uboda ovog otrovnog pauka.

– Kada crna udovica nekoga ubode, osoba ima nesnosne bolove po cijelom tijelu i u svim mišićima, te 15-ak minuta nakon uboda i kako vrijeme odmiče bolovi su sve jači. Ti strahoviti bolovi ne odgovaraju ni na jedan poznati analgetik i rješenje je da se osobi da antiserum. Primivši injekciju antiseruma, za 15-30 minuta bolovi prestaju – kazuje prof. dr. Ivić.

Nitko zbog uboda crne udovice ne gubi svijest, a rijetko tko umre.

– Ljudi se strašno pate u bolovima. Razgovarajući s onima koji su primili antiserum i "došli" sebi, doznali smo da se bolovi koje uzrokuje otrov pauka, ne mogu mjeriti s ničim do tada poznatim i doživljenim jer otrov crne udovice djeluje na živčane završetke za bol. Crnih udovica najviše je ljeti. Smrtnost, barem kod nas u Splitu, od uboda crne udovice nije zabilježena, a smrtni ishod dožive samo osobe koje boluju od nekih drugih kroničnih oboljenja, recimo srca i pluća – zaključuje prof. dr. Ivo Ivić.

02. svibanj 2024 10:59