StoryEditorOCM
RegionalUSPJEŠNA AKCIJA

HGSS-ovci sudjelovali u akciji spašavanja na Paklenici; penjač pao s Anića kuka, ozlijedio oba koljena i udario glavom u stijenu

Piše HGSS
20. lipnja 2020. - 21:24

HGSS je na svojim službenim stranicama izvijestio kako su sudjelovali u akciji spašavanja na Paklenici. Penjački par stranih državljana u četvrtak je penjao smjer „Velebitaš“u stijeni Anića kuka kada je jedan od penjača pao u 7. dužini smjera koja se nalazi na 300 m visine. Pri padu je ozlijedio oba koljena, te udario glavom u stijenu.

Od siline udarca penjaču je puknula i penjačka kaciga. Drugi penjač spustio je partnera do podnožja smjera i dotrčao do kanjona V. Paklenice. Tamo je zatekao spašavatelja HGSS Stanice Zadar koji je odmah alarmirao ostale članove. Ekipa od sedam spašavatelja HGSS Stanice Zadar i tri djelatnika NP Paklenica stigli su do unesrećenog, pružili prvu medicinsku pomoć i krenuli s transportom u vakum madracu na nosiljci UT 2000 do bunkera u kanjonu Velike Paklenice nakon čega je unesrećeni predan djelatnicima Hitne medicinske pomoći.

Akcija je uspješno završena povratkom spašavatelja u Zadar u 23 sata. Prema informacijama iz zadarske bolnice unesrećenom je utvrđena fraktura kralješka c2, a HGSS-ovci mu žele brz oporavak.

 

23. travanj 2024 23:30